Μια σημαντική μελέτη που περιλαμβάνει μια ολοκληρωμένη πρόταση για την ανάδειξη και ανάπτυξη του παραλιμνίου μετώπου της Λίμνης Παμβώτιδας, δίνει σήμερα στη δημοσιότητα η παράταξη «Γιάννενα – Όμορφη Πόλη».
Η μελέτη έχει γίνει από τον υποψήφιο της παράταξης και επικεφαλής του Τομέα Λίμνης, Πηγών – Ρεμάτων, Παραλιμνίου Περιμετρικού Μετώπου Αρχιτεκτονικής Τοπίου, Ποδηλατόδρομων, Μονοπατιών, Πράσινης Ανάπτυξης, Εξοικονόμησης Ενέργειας, Διατηρητέων Κτιρίων της «Όμορφης Πόλης», Θεόδωρο Χολέβα και έχει τίτλο «Μελέτη Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ενημέρωσης στα Ιωάννινα | Διαμόρφωση, Ανάδειξη και Ανάπτυξη του Παραλίμνιου Μετώπου της Λίμνης Παμβώτιδας» (Δημοσιευμένο – Αρχείο Ε.Μ.Π.).
Αρχικά στην μελέτη αναφέρεται ένα μικρό ιστορικό για την Παμβώτιδα, γίνεται αναφορά στο ότι σήμερα η «λίμνη των Ιωαννίνων έχει καταφέρει ως υγροβιότοπος να χαρακτηριστεί με προεδρικό διάταγμα ως οικοσύστημα ιδιαίτερου φυσικού κάλλους» και επίσης σημειώνεται πως «το οικοσύστημα της λίμνης των Ιωαννίνων θεωρείται σήμερα αρκετά πλούσιο και ποικιλόμορφο».
Η μελέτη ασχολείται και αναπτύσσεται σε δύο βασικούς άξονες: Τη δημιουργία ενός Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ενημέρωσης στα Ιωάννινα και τη Διαμόρφωση, Ανάδειξη και Ανάπτυξη του Παραλίμνιου Μετώπου της Λίμνης Παμβώτιδας.
Παράλληλα η μελέτη αυτή συντάσσεται και ταυτίζεται με τους βασικούς άξονες και επιδιώξεις του προγράμματος της παράταξης «Γιάννενα – Όμορφη Πόλη», που αφορά τον τομέα της Λίμνης Παμβώτιδας.
Αυτοί είναι:
- Η καταγραφή, ο έλεγχος και η αξιολόγηση των παραμέτρων της ποιότητας του υδατικού συστήματος της λίμνης Παμβώτιδας,
- Η αναζήτηση και η αξιολόγηση μελετών που αφορούν την αποκατάσταση λιμναίων οικοσυστημάτων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό με σκοπό τη συλλογή και αξιοποίηση δεδομένων τα οποία θα βοηθήσουν τους εμπλεκόμενους φορείς σε δράσεις ανάταξης και αποκατάστασης του οικοσυστήματος της λίμνης Παμβώτιδας (διασύνδεση με πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού – δημιουργία δικτύου συνεργασίας και δράσης).
- Η οργάνωση και η καθιέρωση περιοδικών συμμετοχικών δράσεων και ενεργειών των κατοίκων και των επισκεπτών του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων με απώτερο σκοπό την προστασία και την ανάδειξη του οικοσυστήματος της λίμνης Παμβώτιδας και των υπολοίπων οικοτόπων του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων και των ορεινών όγκων γύρω από αυτό (διασύνδεση με πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού).
- Ο καθαρισμός, η ανάταξη, οι μελέτες ανάδειξης, η προβολή και η επισκεψιμότητα των πηγών, των καταβοθρών, των ρεμάτων και όλων των ιστορικών και ενεργών φυσικών συστημάτων πλήρωσης – εμπλουτισμού και εκροής των υδάτων περιμετρικά της λίμνης Παμβώτιδας.
- Η μελέτη διαμόρφωσης του παραλίμνιου αστικού και περιαστικού μετώπου.
- Η οργάνωση και ο ορισμός δράσεων και δραστηριοτήτων εντός της λίμνης Παμβώτιδας και γύρω από αυτήν, οι οποίες θα είναι συμβατές με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της αλλά και σύμφωνες με τη συνύπαρξή της με την πόλη των Ιωαννίνων.
- Η μελέτη δημιουργίας και ανάδειξης του «Τρίτου Μετώπου» της λίμνης και της πόλης το οποίο απουσιάζει παντελώς τα τελευταία πολλά χρόνια.
- Η μελέτη δημιουργίας και ανάδειξης αστικών και περιαστικών σημείων ενδιαφέροντος, ορατών και αναγνωρίσιμων από διάφορα σημεία της πόλης αλλά και από περιαστικά σημεία αυτής, δίνοντας μια οπτική αλλά και ουσιαστική εικόνα ενός οργανωμένου συνόλου – πιθανής πορείας εντός και εκτός της πόλη και ξενάγησης σε αυτά.
- Η δημιουργία δικτύων πεζοδρόμων, μονοπατιών και ποδηλατοδρόμων αστικών και περιαστικών και άμεση διασύνδεση αυτών. (γύρος λίμνης, μεγάλος γύρος πόλης, αστικό άλσος, νησάκι λίμνης Παμβώτιδας, Πέραμα – Περίβλεπτος, Καστρίτσα – Δροσοχώρι κλπ.).
- Η μελέτη και η δημιουργία κατάλληλων χώρων για την οργάνωση και ανάδειξη ήπιων αθλητικών εγκαταστάσεων εναλλακτικών μορφών αθλητισμού, συμβατών με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της λίμνης Παμβώτιδας αλλά και σύμφωνα με τη συνύπαρξή της με την πόλη των Ιωαννίνων. (Εθνικές και διεθνείς οργανώσεις και σύλλογοι).