Συνέντευξη για την Περιφερειακή Εκλογή στις 8-10-2023 από τον Τριαντάφυλλο Αλμπάνη.
“Γιατί στηρίζουμε το «ΚΟΙΝΟ ΤΩΝ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ» με υποψήφιο περιφερειάρχη τον Γιάννη Στέφο
Στη χώρα μας η τελευταία πενταετία έχει αποδειχθεί εξαιρετικά δύσκολη για την κοινωνία που κλήθηκε να αντιμετωπίσει σωρεία κρίσεων και καταστροφών με βαθύ κοινωνικό και οικονομικό αντίκτυπο (Τέμπη, Πύλος, Πυρκαγιές Έβρου και Ρόδου, πλημμύρες Θεσσαλίας και Εύβοιας κ.α.) όπου κυριάρχησε η παντελής αδυναμία του λεγόμενου «επιτελικού Κράτους». Από τον Οκτώβριο του 2020 η κυβέρνηση γνώριζε τα προβλήματα στα Στέγαστρα του ΟΑΚΑ και έκρυβε το όλο θέμα- Ευτυχώς δεν έγινε κάτι σοβαρό)
Η κυβέρνηση της Ν.Δ. ακολούθησε μια οικονομική πολιτική προς εξασφάλιση των συμφερόντων των επιχειρηματικών κολοσσών. Τρέχουσα Επικαιρότητα: Λίστα των 100 ευνοούμενων κολοσσών από το Ταμείο Ανάκαμψης. Επιδοτούνται επιχειρήσεις με τεράστια υπερκέρδη και κάποιοι με τεράστια χρέη προς το δημόσιο. Οι ίδιοι και ίδιοι ενώ αποκλείονται πολλές μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις η καρδιά της οικονομίας στην περιφέρεια.
Την ίδια στιγμή οι πραγματικοί μισθοί και η αγοραστική δύναμη εργαζομένων και μικρομεσαίων μειώνεται. Η αγορά εργασίας απορρυθμίζεται συστηματικά, πράγμα που δημιουργεί τεράστιες πιέσεις σε περιοχές όπως η Ήπειρος, μια που η εργασιακή και οικονομική εξάντληση των εργαζομένων κάνει τη μετανάστευση πιο ελκυστική υπόθεση.
Μετά από μία υπερ-δεκαετία διοίκησης της Περιφέρειας με αποδυναμωμένο το Περιφερειακό Συμβούλιο (ΠΣ) και αποδιαρθρωμένη τη διοίκηση εξαιτίας του υπερσυγκεντρωτισμού που αποτελεί καθεστώς, το οποίο εγκαθίδρυσε ο απερχόμενος Περιφερειάρχης.
Η Ήπειρος βρίσκεται σε ένα οριακό σημείο με μεγάλη ανεργία, κυρίως στους νέους και χαμηλό κατά κεφαλή ΑΕΠ.
Στα χρόνια αυτά, υπήρξε μια σαφής επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης των μικρών και μικρομεσαίων παραγωγών στον Aγροτο-κτηνοτροφικό τομέα, που όλο και πιο συχνά βλέπουν τους κόπους τους να μην ανταμείβονται.
Το «Κοινό των Ηπειρωτών» ανέδειξε αυτά τα ζητήματα όλο το προηγούμενο διάστημα, αποδεικνύοντας ότι δεν υπήρξε στοιχειώδης στρατηγικός σχεδιασμός, αλλά κρυφή ατζέντα και προσωπικές εξυπηρετήσεις που δεν συμβαδίζουν σε κάποιο σχέδιο ανάπτυξης της Ηπείρου..
Σήμερα, χρειαζόμαστε μια επανεκτίμηση των προτεραιοτήτων, για μια γενναία επανεκκίνηση, ώστε η Ήπειρος να βρει το δρόμο προς την ανάπτυξη και να συμβαδίσει με τις άλλες περιφέρειες της χώρας.
Οι προϋποθέσεις υπάρχουν αρκεί να αξιοποιηθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιφέρειας μας.
- Υφιστάμενη κατάσταση στην Ήπειρο
Επί μία δεκαετία, από το 2010 έως και το 2020 το ΑΕΠ της Ηπείρου παρέμεινε σταθερό στο 2,2%, χωρίς καμία αύξηση και από το έτος 2020 υπήρξε δραματική μείωση της τάξης του 9,7%,.
Με άλλα λόγια, η Ήπειρος σταμάτησε να αναπτύσσεται οικονομικά και βρίσκεται σε κατάσταση στασιμότητας επί σχεδόν 15 χρόνια, που συμπίπτουν με τη διακυβέρνηση του κ. Καχριμάνη.
Την τελευταία δεκαετία η καλλιεργούμενη γη έχει μειωθεί κατά 31% (από 1.040.934 στρέμματα το 2009 σήμερα καλλιεργούνται μόνο 714.817 στρέμματα). Επίσης ο αριθμός των εκμεταλλεύσεων έχει μειωθεί κατά 10.000 περίπου (μείωση 30,7%)
Επίσης, σύμφωνα με την απογραφή του 2021, μέσα σε δέκα χρόνια ο πληθυσμός της Ηπείρου μειώθηκε από 336.856 σε 319.991 κατοίκους (~17.000 κατοίκους), μείωση του πληθυσμού που είναι μεγαλύτερη εκτός πόλεων και επηρεάζει αρνητικά τον πρωτογενή τομέα αλλά και τη συνολική βιωσιμότητα των μη αστικών Δήμων.
Η Ήπειρος έχει υψηλά Πανελλαδικά ποσοστά σε οπωροκηπευτικά, αλλά με 5 φορές μικρότερη μέση στρεμματική απόδοση σε σχέση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.
Απαιτείται, λοιπόν, ταχεία μείωση αυτής της διαφοράς με μείωση κόστους παραγωγής και διακίνησης και με προώθηση των μοναδικών ποιοτικών προϊόντων ΠΟΠ ή ΤΟΠ ή βιολογικών (γάλα, τυροκομικά, εσπεριδοειδή, αρωματικά φυτά, κρασιά, τσίπουρα κ.λ.π.).
Βασικές αρχές της πρότασης του «Κοινού των Ηπειρωτών».
Η Περιφέρεια αποτελεί τον βασικό πυλώνα του αναπτυξιακού προγραμματισμού της περιοχής, ενώ κομβικός καθίσταται ο ρόλος της, ως προς τα έργα και τις υποδομές. Βασική προϋπόθεση είναι η επαρκής στελέχωσή της, αλλά και η αξιοποίηση της πείρας και της τεχνογνωσίας που έχει αποκτηθεί μέχρι σήμερα
Σκοπός της παράταξης μας είναι η ανάδειξη ενός «νέου μεταρρυθμιστικού οράματος» για την ανάπτυξη της Ηπείρου που θα βασίζεται στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας προκειμένου να υπάρξει ανάπτυξη με δικαιοσύνη για όλους. Στην βάση αυτή επιδιώκουμε:
Το πρόγραμμά μας, το οποίο το οποίο έθεσε ο Γιάννης Στάφος σε κρίση και αξιολόγηση στις Ηπειρώτισσες και στους Ηπειρώτες, αναπτύσσεται και εξειδικεύεται στους παρακάτω 6 άξονες: - Παραγωγική ανασυγκρότηση
Ο τομέας της αγροδιατροφής αποτελεί ένα σημαντικό πυλώνα της γεωργικής ανάπτυξης σε περιφερειακό επίπεδο με έμφαση στην ανάπτυξη της έρευνας, της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας. Οι πολιτικοί στόχοι προς αυτή την κατεύθυνση στα πλαίσια του στρατηγικού σχεδιασμού για την περιφέρεια Ηπείρου θα πρέπει να εστιάζουν: - Σε ένα νέο μοντέλο αγροτικής πολιτικής με τον παραγωγό στο επίκεντρο
- Στην στήριξη ενός βιώσιμου γεωργικού εισοδήματος με μακροπρόθεσμο στόχο την οικονομική βιωσιμότητα της αγροτικής παραγωγής .
- Στην αναγέννηση της υπαίθρου μέσω στοχευμένης ανάπτυξης υποδομών και αντιστροφή της αγροτικής εξόδου, ιδιαίτερα για τις νεότερες γενιές (ακτινική ανάπτυξη της υπαίθρου)
- Στην επανατοποθέτηση της Ηπειρωτικής αγροτικής πολιτικής σε όλη την αλυσίδα αξίας, τον τουρισμό, την εστίαση και τη βιομηχανία τροφίμων.
- Στην δυναμική παρακολούθηση των εισαγόμενων εισροών και των εξαγωγών προϊόντων.
- Στην προώθηση μεταποίησης και τυποποίησης επώνυμων αγροτικών προϊόντων (αναγνωρίσιμο brand name).
- Στην ανανέωση του ανθρώπινου κεφαλαίου και διατήρηση γεωργών νεαρής ηλικίας (με κίνητρα) που θα ανταποκριθούν στην απαίτηση της ποιοτικής διατροφής της τοπικής ανάπτυξης και απασχόλησης με ισες ευκαιρίες, ισότητα και διαφάνεια
- Στην προώθηση της γνώσης και της καινοτομίας, με τον εκσυγχρονισμό των μονάδων και την ενθάρρυνση της ανταλλαγής γνώσης και κατάρτισης
- Προστασία περιβάλλοντος & ενεργειακός σχεδιασμός
Το Κοινό των Ηπειρωτών θεωρεί αναγκαία συνθήκη για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από τη ρύπανση και την υποβάθμιση των υδατικών και εδαφικών φυσικών πόρων αποτελεί η λήψη άμεσων μέτρων και δράσεων όπως: - Την θεσμική και αυστηρή τήρηση της νομοθεσίας για την προστασία των υδάτινων πόρων
- Τον φραγμό στις μικροπολιτικές σκοπιμότητες που περιορίζουν κι άλλο τα όρια της Παμβώτιδας σε βάρος του λιμναίου οικοσυστήματος, με τη σημερινή περιφερειακή αρχή να σιωπά.
- Την δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων για την προώθηση της συμμετοχής παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ και την εξάλειψη της ενεργειακής φτώχειας.
- Την διασφάλιση του φυσικού αέριου ως μεταβατικού καυσίμου, ενδιάμεσου και συμπληρωματικού έως ότου γίνει η μετάβαση στην τεχνολογίες αιχμής όπως είναι το Υδρογόνο.
- Τα έργα προσπελασιμότητας περιβάλλοντος τοπικής κλίμακας, στην πολιτική ενίσχυσης ορεινών, μειονεκτικών περιοχών.
- Την Αναβάθμιση και συμπλήρωση των συστημάτων επεξεργασίας υγρών αποβλήτων για την απομάκρυνση θρεπτικών αλάτων και τοξικών ή επιβλαβών χημικών ενώσεων,
- Οργάνωση κεντρικών υποδομών σε κάθε περιφέρεια για τη συγκέντρωση και ασφαλή διαχείριση τοξικών και επικίνδυνων χημικών ενώσεων από εργαστήρια και βιομηχανίες,
Η Πρότασή μας για μια Δίκαιη Πράσινη Μετάβαση & ΑΠΕ στην Π.Ε Ιωαννίνων και στην Ήπειρο στοχεύει:
• Αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού πλαισίου για τις ΑΠΕ, στο οποίο θα περιγράφονται με ακρίβεια οι περιοχές που θα προκρίνονται, επιτρέπονται υπό όρους.
• Ουσιαστική διαβούλευση και τοπική συμμετοχή στη διαδικασία υλοποίησης των έργων .
• Καμία αδειοδότηση έργων ΑΠΕ στις Π.Π (καθώς και μεγάλων Βιομηχανικών Έργων, Ξενοδοχειακών Υποδομών, κλπ) όσο δεν ολοκληρώνονται οι Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες (ΕΠΜ)
• Συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών στην ενεργειακή μετάβαση, μέσω της σύστασης των Ενεργειακών Κοινοτήτων (ν.4513/2018), σε επίπεδο μικρών Δήμων και Δικτύου Κοινοτήτων - Ανάπτυξη, οικονομία και εργασία
α) υποδομές:
Η περιφέρεια Ηπείρου οφείλει να καταστεί μια σύγχρονη πύλη της Ευρώπης, με την ανάδειξη της σε τηλεπικοινωνιακό, επικοινωνιακό και μεταφορικό κόμβο.
Η Περιφέρεια οφείλει να έχει επιτελικό και υποστηρικτικό ρόλο σε αυτή την κατεύθυνση ειδικά στην χρηματοδότηση των υποδομών.
Τα δίκτυα των Μεταφορών πρέπει να εξυπηρετούν τις ανάγκες της Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και να λειτουργούν με δημόσιο χαρακτήρα.
Οι σοβαρότερες εκκρεμότητες και τα αναγκαία έργα υποδομής στις επικοινωνίες και μεταφορές στη Ήπειρος όπου θα δοθεί έμφαση σύμφωνα και τα των συμπεράσματα του περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου του 2017 και των σύγχρονων προκλήσεων της περιφέρειας είναι:
• Την προώθηση της σιδηροδρομικής σύνδεσης της Ηπείρου με το δίκτυο Ηγουμενίτσας – Καλαμπάκας και Ιωαννίνων -Αργυροκάστρου, ( εναλλακτικά σε συνεργασία με την Περιφέρειες κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας καθώς και Θράκης και Ανατόλ. Μακεδονίας τη σιδηροδρομική σύνδεση Θεσσαλονίκης Βέροιας, Κοζάνης Γρεβενών. Ιωαννίνων- Ηγουμενίτσας),
• Ολοκλήρωση της Ιονίας οδού (κατασκευή του βορείου τμήματος του Δυτικού Άξονα), τμήμα ΓΙΑΝΝΕΝΑ – ΚΑΚΑΒΙΑ (67 χλμ), με κανονικά χαρακτηριστικά 4ιχνου αυτοκινητοδρόμου ευρωπαϊκών προδιαγραφών
• Χρηματοδότηση της οδικής σύνδεσης της πόλης της Πρέβεζας με την Ιόνια οδό στο ύψος της Φιλιππιάδας (Παράκαμψη Φιλιππιάδας),
• Ωρίμανση και χρηματοδότηση της παράκαμψης Ηγουμενίτσας και σύνδεση με το Τελωνείο Μαυροματίου στη Σαγιάδα
• Βελτίωση των αστικών Δημοτικών συγκοινωνιών και εκείνων προς σημαντικούς ορεινούς παραγωγικούς δρόμους της Ηπείρου με ιεράρχηση αναγκαιοτήτων στο ΕΣΠΑ 2021-2027,
• Ολοκλήρωση, των ενδοπεριφερειακών και διαπεριφερειακών οδικών συνδέσεων της Ηπείρου στο σύνολό τους, αλλά και η επισκευή και συντήρηση των υφιστάμενων οδικών δικτύων που σε πολλές περιπτώσεις είναι σε τραγική κατάσταση.
• Αξιοποίηση και επένδυση στις αερομεταφορές.
β. Πανεπιστήμιο, έρευνα, καινοτομία και τεχνολογική ανάπτυξη
Η ίδρυση και η λειτουργία των Περιφερειακών Πανεπιστημίων πυροδότησε την ανάπτυξη της περιφέρειας Ηπείρου. Στην κατεύθυνση της ενίσχυσης των εκπαιδευτικών κι ερευνητικών υποδομών του Πανεπιστημίου προτείνουμε:
• Την ενίσχυση κτιριακών υποδομών τμημάτων που παραμένουν «άστεγα»
• Την ενίσχυση ερευνητικών υποδομών και του Κέντρου Έρευνας και Καινοτομίας
• Την ενίσχυση υποδομών φοιτητικής μέριμνας με νέες φοιτητικές εστίες
• Ενίσχυση Επιστημονικού Τεχνολογικού Πάρκου
• Δια βίου Εκπαίδευση και Διετή προγράμματα Τεχνικής εκπαίδευσης σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
• Τέλος κατά την πρόσφατη επίσκεψη της παράταξης με ο Γ. Στεφος έθεσε το θέμα της διαχείρισης της ΕΒΕ από τη Σύγκλητο ώστε να μη μειωθεί και άλλο ο αριθμός των εισαγόμενών φοιτητών στο Π.Ι.
γ. Ψηφιακή διακυβέρνηση- Ανοιχτές τεχνολογίες.
Στόχος της περιφερειακής μας παράταξης είναι η αναβάθμιση και ενίσχυσή της ψηφιακής διακυβέρνησης στην Περιφέρεια Ηπείρου με στόχο τη διευκόλυνση της καθημερινότητας των πολιτών, αλλά και τη βελτίωση της παραγωγικότητας και της διαφάνειας στη δημόσια διοίκηση σε όλα τα επίπεδα (αποφάσεις, δράσεις, αναθέσεις έργων και υπηρεσιών κ.α.).
δ. Εργασία και απασχόληση.
Εξαιρετικής σημασίας προτεραιότητα είναι η επανένταξη στην αγορά εργασίας των ανέργων, ειδικά αυτών που έχουν γίνει αόρατοι άνθρωποι για την πολιτεία και την αγορά εργασίας επειδή έχουν μείνει άνεργοι μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό μπορεί να γίνει με υλοποίηση προγραμμάτων προώθησης της απασχόλησης και της κοινωνικής ενσωμάτωσης ανέργων σε συνεργασία με τους Δήμους της Ηπείρου, τα επιμελητήρια, τον ΟΑΕΔ και το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων που μπορεί να παίξει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην επιμόρφωση των ανέργων με εκπαιδευτικά προγράμματα που θα σχεδιάσει και θα εκπονήσει.
Το «ΚΟΙΝΟ ΤΩΝ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ», η παράταξή μας, με συνέχεια, συνέπεια και ειλικρίνεια, αγωνιστικότητα στο όνομα των Ηπειρωτών θα αναδείξει τις δυνατότητες που έχει ο τόπος μας να βγει από την απομόνωση και θα παλέψει να καταστήσει την Ήπειρο τόπο να ζεις.
- Τουρισμός– πολιτισμός & αθλητισμός
α. Τουρισμός:
Η σύνδεση του αγροτο-διατροφικού συστήματος, με έμφαση στην ποιότητα, στην διαφορετικότητα και στην τυποποίηση, με παραγωγούς και τουριστικές μονάδες και η προώθηση ενός τουριστικού προτύπου για όλες τις εποχές, ενταγμένο στον κοινωνικό ιστό, με στόχο την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου του τόπου, όπως φυσιολατρικό, θεματικό, συνεδριακό τουρισμό αποτελεί για εμάς το πρότυπο των παρεμβάσεων μας στον τουρισμό.
Η Ήπειρος έχει επενδύσει ένα αρκετά μεγάλο κεφάλαιο στις τουριστικές υποδομές με αποτέλεσμα να αποτελεί πλέον έναν ζηλευτό τουριστικό προορισμό. Θα πρέπει να λάβουμε όμως υπόψη στον σχεδιασμό μας πως η Ήπειρος δεν είναι νησί. Οι άξονες παρέμβασης στον τουρισμό θα πρέπει να συμπεριλαμβάνουν:
• Τουρισμός τεσσάρων εποχών με αξιοποίηση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της περιοχής
• Την ενίσχυση του αγροτουρισμού, με προβολή και προώθηση της τοπικής γαστρονομίας,
• Ανάπτυξη του ορεινού και θρησκευτικού τουρισμού, του πολιτισμού και των μνημείων αλλά και του φυσικού κάλλους και ιδιαίτερα του αθλητικού τουρισμού.
β. Αθλητισμός:
Ο Αθλητισμός αποτελεί βασικό πυλώνα κοινωνικής συνενοχής και ανάπτυξης της τοπικής και εθνικής οικονομίας. Δεν είναι πολυτέλεια, είναι κοινωνικό αγαθό.
Ο σχεδιασμός υλοποίησης ενός προγράμματος λαμβάνει υπόψη την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων κάθε περιοχής αλλά και τις ανάγκες του πληθυσμού αναφοράς.
Ο αθλητικός σχεδιασμός για την περιφέρεια Ηπείρου σε συνεργασία με τους Δήμους σύμφωνα με το «Κοινό των Ηπειρωτών» θα πρέπει να περιλαμβάνει
• τη συντήρηση και δημιουργία νέων αθλητικών υποδομών (και σχολικά γυμναστήρια) στις πρωτεύουσες των νομών και όχι μόνο
• την αξιοποίηση των υφιστάμενων αθλητικών εγκαταστάσεων, είτε σε αστικά κέντρα είτε σε φυσικό, θαλάσσιο ή ορεινό περιβάλλον
• την προσβασιμότητα για τις ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες (ηλικιακές κατηγορίες, ΑμεΑ, επίπεδο φυσικής κατάστασης)
• την ενίσχυση του αθλητικού τουρισμού (πανελλήνια πρωταθλήματα – διεύρυνση αθλητικών δράσεων-προπονητικός τουρισμός)
γ. Πολιτισμός:,
Για εμάς ο άνθρωπος είναι πολιτισμός και η πολιτιστική δημιουργία συνδέει τις τοπικές κοινωνίες με τον χρόνο, το περιβάλλον, την ιστορική κληρονομιά και το όραμα για το μέλλον. - Κοινωνικής μέριμνα
Ο άξονας αυτός σχετίζεται με την κοινωνική πολιτική, όπου οι πόροι θα αντληθούν -εκτός από το κοινωνικό σκέλος του προϋπολογισμού της περιφέρειας- από την ανακατανομή πόρων από έργα βιτρίνας και δημοσίων σχέσεων και από πόρους που θα εξοικονομηθούν χάρη στην πάταξη της διαφθοράς, των απ’ ευθείας αναθέσεων και της διαπλοκής.
Ο άξονας της Κοινωνικής μέριμνας συμπεριλαμβάνει την υγεία και την αποκατάσταση, την δημόσια υγεία, την Παιδεία, και την ισότητα των πολιτών, ως αναγκαίες συνθήκες για την ανάπτυξη, προαγωγή και προστασία της υγείας του πληθυσμού, αλλά και της πνευματικής και σωματικής του ενδυνάμωσης.
α. Υγεία και Δομές Υγείας
Το πλέγμα προστασίας στην φροντίδα υγείας και τα πεδία μέριμνας και παρέμβασης της Περιφέρειας θα πρέπει να συμπεριλαμβάνουν παρεμβάσεις με σκοπό:
• Την άρση των γεωγραφικών ανισοτήτων στην πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας με παρεμβάσεις, μειώνοντας τους χρόνους πρόσβασης και αναμονής για την λήψη υπηρεσιών υγείας.
• Την διασύνδεση των υπηρεσιών Υγείας και φροντίδας ενοποιώντας λειτουργικά τις αντίστοιχες υπηρεσίες της Περιφέρειας και του ΕΣΥ.
• Την διασφάλιση της σταθερής λειτουργίας του αναγκαίου αριθμού κλινών ΜΕΘ με βάση τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (1κλίνη/100.000 κατοίκους)
• Την ενίσχυση για την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης της ΠΦΥ με την ανάπτυξη νέων Τοπικών Μονάδων Υγεία (ΤΟΜΥ) και της επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας (ΕΚΑΒ) με την ενίσχυση του μηχανοκίνητου στόλου της ώστε να μην μετακυλήσετε το κόστος των πρωτογενών και δευτερογενών μεταφορών στους πολίτες
• Την διασφάλιση της λειτουργικής επάρκειας των δευτεροβάθμιων νοσοκομείων της επαρχίας με την αναβάθμιση των υποδομών και του Ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού με στόχο να αποφεύγεται η μη αναγκαία διακομιδή περιστατικών στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ιωαννίνων
• Την ενεργειακή αναβάθμιση των νοσοκομείων και των δομών υγείας μέσα από χρηματοδοτικά προγράμματα
• Την Διοικητική Υγειονομική αυτοτέλεια. Η υφιστάμενη περιφερειακή δομή, με την 6η ΥΠΕ να περιλαμβάνει όλη την Δυτική Ελλάδα με έδρα την Πάτρα και την Περιφέρεια Ηπείρου στα όρια αυτής, δεν βοηθάει διοικητικά και θα πρέπει να υπάρξει βούληση και πίεση για μόνιμο αυτοδιοικητικό μοντέλο υγείας που στην βάση των γεωγραφικών δεδομένων, των προοπτικών ανάπτυξης, των επιδημιολογικών δεδομένων και την αποτύπωση του υγειονομικού χάρτη να σχεδιαστεί το μοντέλο παροχής υπηρεσιών υγείας στην Ήπειρο.
ε. Μέριμνα για τα άτομα με Ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ
Το «Κοινό των Ηπειρωτών» θεωρεί ότι τα άτομα με σωματικές, νοητικές, πνευματικές, ψυχοκοινωνικές και αισθητηριακές βλάβες μετατρέπονται σε ανάπηρους εξαιτίας συγκεκριμένων πολιτικών και κοινωνικών επιλογών. Η καθολική προσβασιμότητα, η ενταξιακή εκπαίδευση, ο προσβάσιμος πολιτισμός, η ποιοτική ιατροφαρμακευτική κάλυψη και η διασφάλιση στην εργασία, αποτελούν αναφαίρετα δικαιώματα των αναπήρων.
Για την αντιμετώπιση του προβλήματος, ως περιφερειακή παράταξη προκρίνουμε:
• Ριζική μεταρρύθμιση στο σύστημα διάγνωσης και πιστοποίησης, με ενίσχυση των ΚΕΠΑ και στελέχωση τους με ειδικότητες κοινωνικών ειδικοτήτων .
• Εξεύρεση κοινοτικών ευέλικτων προγραμμάτων εργασίας, κατάρτισης και συμβουλευτικής και εργαλείων αξιοπρέπειας σε όλους τους δικαιούχους χωρίς επιβαρύνσεις.
• Αύξηση των Στεγών Υποστηριζόμενης και Ανεξάρτητης Διαβίωσης (ΣΥΔ και ΣΑΔ).
• Όλα τα κτίρια δημόσιας χρήσης να γίνουν προσβάσιμα.
• Ένταξη της περιφέρειας σε πιλοτικά προγράμματα για την βελτίωση της ζωής των ατόμων με αναπηρία.
• Πρωτοβουλίες για συμπεριληπτική εκπαίδευση στους ανάπηρους μαθητές και προγράμματα ενημέρωσης γονέων για την αναπηρία.
• Πρωτοβουλίες σε θεσμικό επίπεδο , για ισότιμη συμμετοχή , στον πολιτισμό, τον αθλητισμό και την ψυχαγωγία ανάπηρων ατόμων. Πολιτικές που λαμβάνουν υπόψη την έμφυλη διάσταση της αναπηρίας και εξαλείφουν κάθε διάκριση που αφορά τα χαρακτηριστικά της εθνικότητας, φυλής, γλώσσας και κοινωνικής τάξης.
• Πρωτοβουλίες σε επίπεδο περιφέρειας για την ανάθεση υπηρεσιών μεταφοράς ατόμων με αναπηρία από τον τόπο διαμονής τους στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Συστήματος Υγείας, στα ΚΔΑΠ, στις δημόσιες υπηρεσίες, σε κέντρα πολιτισμού, σε αθλητικά κέντρα και αντιστρόφως με κριτήριο την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά . - Πολιτικής προστασίας & διοικητικής μέριμνας.
Η Περιφέρεια ως θεσμικός παράγοντας που καθορίζει την πολιτική προστασίας θα πρέπει να έχει ξεχωριστό προϋπολογισμό στο αντικείμενο αυτό ώστε να μην χρειάζεται να παρεμβαίνει εκτάκτως και σποραδικά.
Η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των ακραίων φαινομένων που εμφανίζονται εξ αιτίας της κλιματικής κρίσης είναι αποτυχημένη γιατί στηρίζεται σε εκ των υστέρων επεμβάσεις.
Η προτεραιότητα στην εκκένωση των σπιτιών και την εγκατάλειψη των οικισμών είναι πρακτικές αντίθετες με την βασική προϋπόθεση της Πράσινης Ανάπτυξης, που είναι η Προσαρμογή στις Συνθήκες της Κλιματικής Κρίσης, με την πολιτική πρόληψης και σχεδιασμού μέτρων και έργων για την αντιμετώπιση των ακραίων φαινομένων και την αποφυγή των φυσικών καταστροφών σε πρώτη προτεραιότητα.
Η Πολιτική Προστασία προτείνουμε να αλλάξει ριζικά προσανατολισμό και πρέπει να εσνωματώσει κατά τρόπο ολοκληρωμένο την πολιτική πρόβλεψης των ακραίων φαινομένων και πρόληψης και αποφυγής των φυσικών καταστροφών, οι οποίες στην αντίληψη της Πράσινης Ανάπτυξης δεν αντιμετωπίζονται σαν… θεομηνίες, αλλά σαν φαινόμενα που και προβλέψιμα είναι στο πλαίσιο της κλιματικής κρίσης και μπορούν να αποφευχθούν με τη λήψη των κατάλληλων μέτρων και την εκτέλεση των κατάλληλων έργων πρόληψης και ενίσχυσης της άμυνας των οικοσυστημάτων απέναντι στα ακραία φαινόμενα και στις φυσικές καταστροφές.
Καλούμε όλους τους Ηπειρώτες να στηρίξουν με την ψήφο τους Στις Περιφερικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου 2023, το ΚΟΙΝΟ ΤΩΝ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ
Λέμε ΟΧΙ σε όσους με τις δράσεις τους οδήγησαν την Ήπειρο στην υπανάπτυξη.
Λέμε ΝΑΙ στον αγώνα και σε όσους ΘΕΛΟΥΝ να συνταχθούν μαζί μας, στο όραμα μας για τη νέα Ήπειρο, αντάξια των προσδοκιών της νέας γενιάς. “