Την Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2023 και ώρα 19.00 στο Αμφιθέατρο του Συνεδριακού Κέντρου «Κάρολος Παπούλιας» του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, θα πραγματοποιηθεί η Τελετή Αναγόρευσης του κ. Mark R. Thursz, Καθηγητή Ηπατολογίας–Γαστρεντερολογίας του Imperial College London του Ηνωμένου Βασιλείου σε Επίτιμο Καθηγητή του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Το πρόγραμμα της τελετής έχει ως εξής:
• Προσφώνηση από την Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Καθηγήτρια κυρία Άννα Κ. Μπατιστάτου
• Ἔπαινος του Τιμωμένου από τον Πρόεδρο του Τμήματος Ιατρικής Καθηγητή κ. Σπυρίδωνα Θ. Κονιτσιώτη
• Ανάγνωση του Ψηφίσματος από τον Πρόεδρο του Τμήματος Ιατρικής Καθηγητή κ. Σπυρίδωνα Θ. Κονιτσιώτη
• Περιένδυση του Τιμωμένου με την τήβεννο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων από την Αναπληρώτρια Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Υγείας Καθηγήτρια κυρία Ναυσικά Β. Ζιάβρα
• Επίδοση του Ψηφίσματος από την Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Καθηγήτρια κυρία Άννα Κ. Μπατιστάτου
• Ομιλία του Τιμωμένου με θέμα: «Facilitating Translation: Increasing Impact from Research»
Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί στην αγγλική γλώσσα
• Μουσικό Πρόγραμμα με τον Διδάκτορα Μουσικολογίας, τενόρο Δημοσθένη Φιστουρή
και τον Κοσμήτορα της Σχολής Μουσικών Σπουδών, πιανίστα Αθανάσιο Τρικούπη
Προσέλευση έως τις 18.45’
Μπορείτε να παρακολουθήσετε σε απευθείας μετάδοση την τελετή στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://diavlos.grnet.gr/uoi την προγραμματισμένη ημέρα και ώρα.
Ακολουθεί βιογραφικό σημείωμα του Τιμωμένου:
Ο Καθηγητής Mark Thursz αποφοίτησε από την Σχολή Ιατρικής του King’s College στο Λονδίνο, και εξειδικεύτηκε στη Γαστρεντερολογία και Ηπατολογία στα νοσοκομεία St. Mary’s του Imperial και Northwick Park. Το 1997 έγινε Senior Lecturer στο Τμήμα Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Imperial College και το 2007, Καθηγητής Ηπατολογίας στο Imperial College του Λονδίνου, θέση που διατηρεί μέχρι σήμερα.
Από το 2009 έως το 2013, ηγείτο της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Μελέτης Ήπατος (European Association for the Study of the Liver). To 2018 τιμήθηκε με το μετάλλιο Sheila Sherlock της Βρετανικής Εταιρείας Γαστρεντερολογίας και είναι Επισκέπτης Καθηγητής στα Πανεπιστήμια του Toronto και της Padua.
Ως διευθυντής έρευνας στο Imperial College Healthcare NHS Trust και επικεφαλής του Κέντρου Βιοϊατρικής Έρευνας του Imperial, το 2022 έλαβε επιχορήγηση ύψους 96 εκατομμυρίων λίρων διάρκειας πέντε ετών από το Εθνικό Ινστιτούτου Υγείας και Έρευνας (NIHR) με σκοπό την ενίσχυση των ερευνητικών δράσεων του Imperial College του Λονδίνου.
Τα κλινικά και ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην ιογενή ηπατίτιδα, την αλκοολική ηπατίτιδα, την νόσο του λιπώδους ήπατος και την ηπατική ανεπάρκεια, με πλήθος δημοσιευμένων εργασιών. Έχει 321 δημοσιευμένες εργασίες που μετρούν ήδη πάνω από 16.000 αναφορές στο Scopus και 24.000 αναφορές στο Google Scholar. Μέχρι στιγμής έχει h-index 69 στο Scopus και h-index 83 στο Google Scholar.
Πραγματοποιεί κλινικές μελέτες σε ασθενείς με ευρύ φάσμα νόσων του ήπατος, όπως ιογενείς ηπατίτιδες, αυτοάνοσες νόσους του ήπατος, αλκοολική ηπατίτιδα και λιπώδη διήθηση, κίρρωση και καρκίνο του ήπατος. Ιδιαίτερα στον τομέα της αλκοολικής ηπατίτιδας, είναι ο υπεύθυνος για σύγχρονες θεραπείες και κατευθυντήριες οδηγίες παγκοσμίως.
Ο Καθηγητής Mark Thursz ηγήθηκε έρευνας για την μελέτη της λοίμωξης από τον ιό της ηπατίτιδας Β και τον καρκίνο του ήπατος στη Δυτική Αφρική, με σκοπό την αναγνώριση δεικτών γονιδιώματος, πρωτεομικού και μεταβολικού χαρακτήρα για τον καρκίνο του ήπατος, επιτρέποντας την αξιολόγηση της καλύτερης θεραπείας και τρόπων πρόληψης της νόσου στις επόμενες γενιές.
Επίσης υπήρξε επικεφαλής καμπάνιας προστασίας της δημόσιας υγείας ενάντια στην ηπατίτιδα τύπου C κατά την οποία διεξήχθησαν μαζικά διαγνωστικές εξετάσεις σε μονάδες απεξάρτησης για ναρκωτικά και αλκοόλ, όπως επίσης και σε φυλακές.
Από τη θέση του Διευθυντή Έρευνας συντονίζει τη διεξαγωγή των ερευνών και κλινικών δοκιμών για τη μελέτη της ηπατίτιδας Β και C με απώτερο σκοπό την ανάπτυξη καινοτόμων θεραπειών και την διευκόλυνση της πρόσβαση των ασθενών σε νέα πιο αποτελεσματικά φάρμακα.
Ως αποτέλεσμα των παραπάνω την τελευταία δεκαετία αναπτύχθηκαν στο κέντρο έρευνας που διευθύνει ο Καθηγητής M. Thursz φάρμακα που εξασφαλίζουν τη θεραπεία σε ποσοστό 95% έως 98% των ασθενών με ηπατίτιδα C, που σε διαφορετική περίπτωση η ασθένεια δυνητικά θα οδηγούσε σε κίρρωση και καρκίνο του ήπατος.