Σε πολλαπλές παρεμβάσεις για τη χρηματοδότηση της αντιμετώπισης των συνεπειών της κλιματικής κρίσης, αλλά και για την προσαρμογή των κρατών-μελών σε αυτή τη νέα πραγματικότητα, προέβη η Εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωομάδας της Νέας Δημοκρατίας και μέλος της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Ευρωβουλευτής, κα Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Συγκεκριμένα, η κα Ασημακοπούλου ζήτησε επιπλέον πόρους για την Ελλάδα, καθώς και ευελιξία στη χρήση των χρηματοδοτικών εργαλείων, καλώντας ταυτόχρονα το Ευρωκοινοβούλιο να στηρίξει την πρόταση του Έλληνα Πρωθυπουργού για τη δημιουργία μίας «παγκόσμιας συμμαχίας για την προσαρμογή».
Κατά την κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Προϋπολογισμών και της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του Ευρωκοινοβουλίου, παρουσία του Εκτελεστικού Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Valdis Dombrovskis, καθώς και του Επιτρόπου για την Οικονομία, Paolo Gentiloni, η Ευρωβουλευτής αναφέρθηκε στις μεγάλες πυρκαγιές και στις καταστροφικές πλημμύρες, που έπληξαν την Ελλάδα, καθώς και στο δυσθεώρητο κόστος αποκατάστασης των ζημιών. Αναφερόμενη στη συμφωνία μεταξύ του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, για την κινητοποίηση κεφαλαίων συνολικού ύψους 2,25 δισ. ευρώ για τη χώρα μας, η κα Ασημακοπούλου ευχαρίστησε τους Επιτρόπους για το έργο τους στο ειδικό Task Force της Επιτροπής, που επεξεργάζεται τρόπους στήριξης της Ελλάδας σε συνεργασία με τις αρμόδιες Ελληνικές Αρχές.
Η Εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωομάδας της Νέας Δημοκρατίας, από το βήμα της Ολομέλειας, καλωσόρισε την προσωρινή Έκθεση, σχετικά με την πρόταση για ενδιάμεση αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2021-2027, επισημαίνοντας ότι «είναι μία καλή Έκθεση για την Ευρώπη και μία καλή Έκθεση για την Ελλάδα». Εξέφρασε, μάλιστα, την ικανοποίησή της που η συγκεκριμένη Έκθεση περιλαμβάνει την πρόταση για περαιτέρω αύξηση του προϋπολογισμού κατά 10 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2 δισ. ευρώ πρόκειται να διοχετευτούν στο Αποθεματικό Αλληλεγγύης και Επείγουσας Βοήθειας για την αντιμετώπιση, μεταξύ άλλων, και των φυσικών καταστροφών.
«Είναι σαφές ότι πρέπει να αυξηθούν οι πόροι για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και είναι αναγκαίο οι ευρωπαϊκοί θεσμοί να επιδείξουν ευελιξία στη χρήση των χρηματοδοτικών εργαλείων, για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής και την εν γένει προσαρμογή των κρατών-μελών σε αυτή» είπε χαρακτηριστικά η Ευρωβουλευτής.
Τέλος, η κα Ασημακοπούλου, μιλώντας για την πρόταση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, για τη δημιουργία μιας «παγκόσμιας συμμαχίας για την προσαρμογή», τόνισε από την πλευρά της πως «η Ευρώπη μπορεί και πρέπει να αποτελέσει φωτεινό παράδειγμα και να πρωτοστατήσει στην αντιμετώπιση ακραίων φυσικών φαινομένων».
Ακολουθεί το βίντεο της παρέμβασης στην Κοινή Διάσκεψη της Επιτροπής Προϋπολογισμών και της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς και των απαντήσεων του Επιτρόπου, Valdis Dombrovskis, και του Επιτρόπου, Paolo Gentiloni: https://www.youtube.com/watch?v=bi0UEc6hWrg
Ακολουθεί το βίντεο και το κείμενο της παρέμβασης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου: https://www.youtube.com/watch?v=nuxvvxigPo4
Η παρούσα Έκθεση είναι μία καλή Έκθεση για την Ευρώπη, είναι μία καλή Έκθεση για την Ελλάδα και χαίρομαι που η σημερινή Έκθεση περιλαμβάνει πρόταση για περαιτέρω αύξηση του προϋπολογισμού κατά 10 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2 δισ. ευρώ για το Αποθεματικό Αλληλεγγύης και Επείγουσας Βοήθειας για την αντιμετώπιση, μεταξύ άλλων, και των φυσικών καταστροφών.
Όπως γνωρίζετε, οι πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες και πυρκαγιές, που έπληξαν την πατρίδα μου, την Ελλάδα, καθώς και τα πρωτόγνωρα φαινόμενα, που είδαμε να συμβαίνουν και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, προξένησαν ανείπωτες ζημιές με δυσθεώρητο κόστος αποκατάστασης.
Είναι σαφές, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι πρέπει να αυξηθούν οι πόροι για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και είναι αναγκαίο οι ευρωπαϊκοί θεσμοί να επιδείξουν ευελιξία στη χρήση των χρηματοδοτικών εργαλείων, για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής και την εν γένει προσαρμογή των κρατών-μελών σε αυτή.
Αυτά, μεταξύ άλλων, συμφωνήθηκαν και μεταξύ του Έλληνα Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και της Προέδρου, von der Leyen.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Η κλιματική κρίση επιφέρει μία νέα καταστροφική «κανονικότητα». Συνεπώς, η Ευρώπη μπορεί και πρέπει να αποτελέσει φωτεινό παράδειγμα και να πρωτοστατήσει στην αντιμετώπιση ακραίων φυσικών φαινομένων, στο πνεύμα της πρότασης του Έλληνα Πρωθυπουργού, στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, για τη δημιουργία μιας «παγκόσμιας συμμαχίας για την προσαρμογή».
Ο μόνος τρόπος να εξασφαλίσουμε ότι οι πολίτες θα συνεχίσουν να συμμετέχουν στην Πράσινη Μετάβαση είναι να βρεθεί μια λογική ισορροπία μεταξύ του μακροπρόθεσμου μετριασμού των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης και των άμεσων αναγκών για προσαρμογή σε αυτή.
Ευχαριστώ.