Με τον πρωθυπουργό της χώρας Κυριάκο Μητσοτάκη συναντήθηκε ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης, στο Μέγαρο Μαξίμου, την Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου.
Η συζήτηση, η οποία είχε προγραμματικό χαρακτήρα σε συνέχεια ανάλογης συνάντησης που είχε πραγματοποιηθεί το 2019, αμέσως μετά τις τότε εθνικές εκλογές, πραγματοποιήθηκε στη βάση του υπομνήματος που είχε αποστείλει η ΕΣΑμεΑ στον πρωθυπουργό στις 4 Αυγούστου 2023. Στη συνάντηση έλαβαν επίσης μέρος, από την πλευρά της κυβέρνησης, η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, ο υπουργός Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου, ο βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Σταμάτης, καθώς και το στέλεχος της ΕΣΑμεΑ Χριστίνα Σαμαρά.
Το υπόμνημα είχε σταλεί ενόψει των θεσμικών μεταρρυθμίσεων και των τομεακών πολιτικών που πρέπει να ληφθούν για τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις από την κυβέρνηση, με στόχο την ένταξη και την κοινωνική προστασία των ατόμων με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους και την άρση όλων των μορφών διάκρισης σε βάρος τους. Μάλιστα η ΕΣΑμεΑ τόνιζε ότι η αναφορά των ζητημάτων που αναπτύσσει η επιστολή είναι ενδεικτική, καθώς η αποτύπωση των πρωτοβουλιών δράσεων πρέπει να γίνει στην επικαιροποίηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα άτομα με αναπηρία.
Την επικαιροποίηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα άτομα με αναπηρία ανέφερε και ο πρωθυπουργός στον χαιρετισμό του προς τον κ. Βαρδακαστάνη: «Έχοντας πια έναν οδικό χάρτη που είναι το Εθνικό Σχέδιο Δράσης, έχει μια αξία πάντα να επικαιροποιούμε αυτή την προσπάθεια και να είμαστε σίγουροι ότι αυτά τα οποία λέμε όντως γίνονται».
Στις γενικές παρεμβάσεις που χρειάζονται η ΕΣΑμεΑ προτάσσει μεταξύ άλλων τις κάτωθι (όλες οι προτάσεις αναλυτικά στην επιστολή που επισυνάπτεται):
• Αναμόρφωση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα Δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις σε στενή συνεργασία με το εθνικό αναπηρικό κίνημα και επέκτασή του έως το 2030.
• Έκδοση Π.Δ. για την ίση μεταχείριση των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, όπως προβλέπεται και στον πρόσφατα ψηφισμένο νόμο 5023/23.
• Υποστήριξη της Εθνικής Αρχής Προσβασιμότητας με ολοκλήρωση της προβλεπόμενης από τον ν.4780/2021 στελέχωσής της και ενίσχυση της συνεργασίας της με τον Συντονιστικό Μηχανισμό ιδιαίτερα κατά την αναμόρφωση και παρακολούθηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης του σημείου 1 του παρόντος.
• Νόμο- πλαίσιο για καθολική προσβασιμότητα.
• Νομοθετική πρωτοβουλία για την άρση των πάσης φύσεως διακρίσεων που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις στην πολιτική ζωή.
Επιπροσθέτως η Συνομοσπονδία σημειώνει την ανάγκη αύξησης της συμμετοχής των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις στον ενεργό πληθυσμό της χώρας και στις πολιτικές απασχόλησης, ζητήματα ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά, εκπαιδευτικά, υγείας, μεταφορών, ζητήματα που αφορούν στην κοινωνική στέγαση και στην πολιτική προστασία, στον προσβάσιμο τουρισμό κλπ.
Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η καταπολέμηση των ανισοτήτων και η άρση των περιορισμών που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία παραμένει απαρέγκλιτα μία από τις κυριότερες κοινωνικές προτεραιότητες της κυβέρνησης κι ένα ζήτημα στο οποίο προσωπικά αποδίδει ιδιαίτερη σημασία.
Κατά την έναρξη της συνάντησης ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στον κ. Βαρδακαστάνη ανέφερε: «Ήθελα να κάνουμε αυτή τη συνάντηση, ως γνωστόν την κάνουμε σε ετήσια βάση. Και μιας και έχουμε τώρα και ένα καινούργιο επιτελείο το οποίο ασχολείται με τα θέματα της αναπηρίας, υπό την εποπτεία πια του Σταύρου Παπασταύρου, αλλά και ένα καινούργιο Υπουργείο το οποίο έχει αναλάβει ένα μεγάλο κομμάτι αυτού του χαρτοφυλακίου, αλλά και τον Γιώργο Σταμάτη πια, με την ιδιότητα του βουλευτή Επικρατείας, ήθελα να ακούσω τις απόψεις σας, όχι τόσο για την πρόοδο που έχουμε πετύχει, αυτή την έχουμε αναγνωρίσει πολλές φορές, αλλά κυρίως γι’ αυτά τα οποία θεωρείς εσύ ότι πρέπει να προτεραιοποιήσουμε για τον επόμενο χρόνο».
Ο κ. Βαρδακαστάνης από την πλευρά του ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για τη στενή συνεργασία τα προηγούμενα χρόνια, ενημέρωσε για τις προτάσεις της ΕΣΑμεΑ και για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει στην Ελλάδα και την Ευρώπη: «Θεωρούμε ότι είμαστε σε μία περίοδο που μπορούμε να προχωρήσουμε με βάση αυτό που μου είχατε πει την πρώτη φορά που συναντηθήκαμε, το 2019. Είχατε πει ότι χρειάζονται τολμηρές μεταρρυθμίσεις στον χώρο της αναπηρίας και σας είχα πει ότι εμείς συμφωνούμε απολύτως. Μπορούμε να κάνουμε τολμηρές προτάσεις για τις μεταρρυθμίσεις και εσείς να πάρετε τις τολμηρές αποφάσεις. Εμμένουμε σε αυτή τη θέση και είμαι βέβαιος ότι εμμένετε και εσείς», είπε ο κ. Βαρδακαστάνης.