Μια σημαντική είδηση, αυτή της λειτουργίας του τελωνειακού σταθμού στους Δρυμάδων, προέκυψε στο 2ο Πανπωγωνισιακό Αντάμωμα που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 12 Αυγούστου στον αύλειο χώρου του Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Σιταριά του Δήμου Πωγωνίου.
Το Αντάμωμα είναι η συνέχεια της ανάλογης συνάντησης που πραγματοποιήθηκε πέρυσι στους Σχωριάδες της γειτονικής Αλβανίας και διοργανώθηκε από τους Δήμους Πωγωνίου, Δρόπολης – Πωγωνίου, την Ομοσπονδία Αδελφοτήτων και Ενώσεων Επαρχίας Πωγωνίου, τον Πολιτιστικό – Εξωραϊστικό Σύλλογο Σιταριάς, την Εκκλησιαστική Επιτροπή Ι.Ν. Σιταριάς και το Δ.Σ. της Αδελφότητας Σιταριάς.
Παρουσία πλήθους κόσμου, τόσο από τα χωριά του Πωγωνίου όσο και από τα χωριά της ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας, επισημάνθηκαν οι κοινές ρίζες, ο κοινός πολιτισμός αλλά και τα κοινά προβλήματα των δύο περιοχών και υπογραμμίστηκε ότι απαιτείται δυναμική διεκδίκηση για την επίλυσή τους.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με καλωσόρισμα από τους διοργανωτές. Την αρχή έκανε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδία Αδελφοτήτων και Ενώσεων Επαρχίας Πωγωνίου κ. Γρηγόρης Άρμπιρος υπογραμμίζοντας ότι η πολιτιστική κληρονομιά είναι ένα «προϊόν» που μπορεί να αποτελέσει «εργαλείο» τουριστικής ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή του Πωγωνίου.
Ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κωνσταντίνος Καψάλης σημείωσε ότι «Το μόνο που χωρίζει το Πωγώνι είναι τα σύνορα» καθώς είναι δύο περιοχές με κοινά χαρακτηριστικά, κοινό πολιτισμό, ιστορία, παράδοση, ήθη και έθιμα κι ευχαρίστησε το Δήμαρχο Δρόπολης – Πωγωνίου για την αγαστή συνεργασία. «Είναι γεγονός ότι βιώνουμε μία δύσκολη περίοδο, αλλά για να έρθει η ανάταση θα πρέπει να είμαστε ενωμένοι» είπε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Δρόπολης – Πωγωνίου κ. Δημήτρης Τόλης στάθηκε ιδιαίτερα στη βοήθεια που προσφέρει ο Δήμος Πωγωνίου και προσωπικά το Δήμαρχος κ. Κων/νος Καψάλης στα χωριά της ελληνικής μειονότητας λέγοντας χαρακτηριστικά «Νιώθω σαν στο σπίτι μου κι αυτό οφείλεται στον φίλο και αδερφό Κώστα Καψάλη που ενδιαφέρεται και προσφέρει τα μέγιστα στα χωριά μας». Παράλληλα υπογράμμισε ότι το Πωγώνι το ενώνει το ίδιο αίμα και η ίδια μοίρα επισημαίνοντας καίρια ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν, όπως αυτό των οδικών αξόνων.
Στη συνέχεια ακολούθησαν χαιρετισμοί από τους επισήμους. Η Υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας κ. Μαρία Κεφάλα τόνισε ότι η Πολιτεία είναι στο πλευρό του Πωγωνίου κι έχει τη διάθεση να στηρίξει την περιοχή ενώ έκανε λόγο για ένα «Αντάμωμα ψυχής» και για μία παράδοση που μένει αναλλοίωτη στον χρόνο.
Η είδηση λειτουργίας του τελωνειακού σταθμού Δρυμάδων ήταν αυτή που ξεχώρισε στον χαιρετισμό του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη, ένα πάγιο αίτημα καθώς η λειτουργεία του σταθμού θα μειώσει τις αποστάσεις και θα εξυπηρετήσει τις μετακινήσεις πολλών κατοίκων. «Πρέπει να γίνουν σοβαρές κινήσεις για να «ενωθούν» οι δύο περιοχές. Ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ. Λιβάνιος έκανε λόγο για ειλημμένη απόφαση και ζήτησε να εκπονήσει η Περιφέρεια τη μελέτη βελτίωσης του οδικού δικτύου στα μειονοτικά χωριά» σημείωσε. Συγχρόνως έκανε εκτενή αναφορά στην ολοκλήρωση της Ιόνιας Οδού χαρακτηρίζοντάς το πρωτεύον θέμα για την περιοχή κι όχι μόνο.
Στον οδικό άξονα αλλά και σε άλλα έργα που πρέπει να υλοποιηθούν αναφέρθηκε ο Πρόξενος της Ελλάδος στο Αργυρόκαστρο κ. Δημήτρης Σαχαΐδης τονίζοντας ότι η Περιφέρεια Ηπείρου και ο Δήμος Πωγωνίου συνεισφέρουν σε έργα υποδομής στηρίζοντας και συνδράμοντας τα μειονοτικά χωριά.
Αντιστρόφως ανάλογη του μεγέθους του είναι η ιστορία του Πωγωνίου σύμφωνα με την Α΄ Αντιπρόεδρο της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος κ. Μαρίκα Γκιόνη που δήλωσε ότι ο πωγωνίσιος πολιτισμός έχει καθαρότητα και συνέπεια ενώ ο Πρόεδρος της Αδελφότητας Σιταριάς κ. Ευάγγελος Παλιοκώστας επεσήμανε την ανάγκη κοινής προσπάθειας για τη διαφύλαξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς. Τέλος, ο Αντιπρόεδρος του Εξωραϊστικού – Πολιτιστικού Συλλόγου κ. Μπάμπης Μητσιώνης κάλεσε τους νέους να συστρατευτούν σε αυτή την προσπάθεια υπογραμμίζοντας ότι η Σιταριά μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε αυτή την κατεύθυνση κι ευχαρίστησε το Δήμαρχο Πωγωνίου και τη Δημοτική Αρχή για τη στήριξη.
«Η σημερινή σύναξη έρχεται να τονίσει τα κοινά και ταυτόσημα πολιτιστικά χαρακτηριστικά των δύο περιοχών, την γλώσσα με την καθαρότερη ελληνική προφορά, τις παραδόσεις, τα έθιμα, το πολυφωνικό τραγούδι και το απόλυτο λευκό της Πωγωνίσιας και Δεροπολίτικης γυναικείας φορεσιά, αυτό το εντυπωσιακό μας τοπόσημο» σημείωσε μεταξύ άλλων στην ομιλία του με θέμα «Πολιτιστικοί δρόμοι Συναδέλφωσης και Ανάπτυξης» ο συγγραφέας και ερευνητής κ. Κων/νος Κωστούλας σημειώνοντας ότι το Αντάμωμα αποτελεί παράλληλα καταγραφή μιας κοινής αναπτυξιακής πορείας από το παρελθόν, μιας κοινής διαδρομής προκοπής που έχει αφήσει την σφραγίδα της ανάπτυξης στην ιστορία τους.
Από το Αντάμωμα δε μπορούσε να λείπει το πολυφωνικό τραγούδι και ο χορός με τον Σύλλογο Πωγωνίσιου Πολυφωνικού Τραγουδιού, τον Πολυφωνικό Όμιλο Κοσσιοβίτσας, το Χορευτικό Σύλλογο Γυναικών Κεφαλοβρύσου και τον Χορευτικό Όμιλο και Πολιτιστικό Σύλλογο «Δρόπολη» να κερδίζουν τις εντυπώσεις ενώ η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ελεύθερο χορό.