Ο επικεφαλής Γιώργος Πρέντζας και οι περιφερειακοί σύμβουλοι Τίνα Ζέκα και Κώστας Κωτσαντής που υπογράφουν την επερώτηση αναφέρουν στο κείμενό τους ότι η κλιματική αλλαγή που ακούγεται κάθε φορά πριν την αδειοδότηση ενός ακόμα έργου ΑΠΕ που έρχεται να ισοπεδώσει μια βουνοκορφή ή να στερέψει ένα ρέμα, είναι μια πραγματικότητα. Είναι μάλιστα η επιστημονικοφανής δικαιολογία για την τεράστια απαξίωση κεφαλαίων που επιτυγχάνεται παγκοσμίως στο όνομα της πράσινης ανάπτυξης. Παλιές υποδομές καταστρέφονται και νέες «πράσινες» τεχνολογίες δημιουργούν καινούρια πεδία κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλουςμε το λαό να πληρώνει πάντα «το μάρμαρο
Ωστόσο ενώ είναι δεδομένο ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα ενταθούν, η κλιματική αλλαγή δεν είναι αρκετά σημαντικός λόγος για να ενισχυθούν οι υπηρεσίες πολιτικής προστασίας, σε έμψυχο δυναμικό και μηχανήματα. Δεν είναι η κλιματική αλλαγή που διέλυσε τα δασαρχεία και αποδεκάτισε το πυροσβεστικό σώμα. Είναι η πολιτική κόστους οφέλους.
Αυτή την «αδυναμία» του συστήματος να παρέχει κέρδη για το μεγάλο κεφάλαιο μέσω της πολιτικής προστασίας, φαίνεται ότι στοχεύει να διορθώσει ο Υπουργός Περιβάλλοντοςκαι Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, όταν δηλώνει ότι «πρέπει ο ιδιωτικός τομέας να γίνει μέρος της πολιτικής μας. Είναι ανάγκη να εμπλακεί ώστε να βγει η καύσιμη ύλη από τα δάση και να αξιοποιηθεί από την αγορά».
Οι πολυήμερες πυρκαγιές στη Ρόδο, στην Εύβοια, στην Κέρκυρα και αλλού έχουν κάνει στάχτη το κυβερνητικό αφήγημα περί δήθεν ”προστασίας της ανθρώπινης ζωής”.
Οι άδικοι θάνατοι των δύο πιλότων και του κτηνοτρόφου στην Κάρυστο φέρνουν στο προσκήνιο τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης και διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων για την παντελή έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδίου αντιμετώπισης πυρκαγιών, πλημμυρών, σεισμών, την έλλειψη υποδομών, επίγειων και εναέριων μέσω. Τα μέτρα της κυβέρνησης εξαντλούνται στο «112» και στο περίφημο «εκκενώστε, τρεχάτε να σωθείτε»
Η κατάσταση των βασικών υποδομών στην Ήπειρο διαμορφώνει μία εξαιρετικά επικίνδυνη συνθήκη εξαιτίας της χρόνιας υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης, εξαιτίας της αποσπασματικότητας και της ανύπαρκτης συντήρησής τους, της εμπορευματοποίησης και εκχώρησης αρμοδιοτήτων σε ιδιώτες. Τα κενά σε μέσα και προσωπικό για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών είναι τεράστια. Δασικές υπηρεσίες ανύπαρκτες.
Οι ανάγκες για βασικές υποδομές αντιπυρικής, αντιπλημμυρικής, αντισεισμικής προστασίας είναι έξω από τους κρατικούς προϋπολογισμούς, αλλά και από τους προϋπολογισμούς της Περιφέρειας Ηπείρου. Έτσι επιτυγχάνονται οι στόχοι για να κλειδώσουν τα “πρωτογενή πλεονάσματα”, η “επενδυτική βαθμίδα”, η “δημοσιονομική προσαρμογή”. Φορτώνονται στις πλάτες του εργαζόμενου λαού, τόσο από τη φοροληστεία, όσο και από την πλευρά των περικοπών στις περιφέρειες και τους δήμους, ακόμα και για στοιχειώδη πράγματα.
Παρά τις συνεδριάσεις των συντονιστικών και τις δηλώσεις, η πολιτική προστασία της Περιφέρειας Ηπείρου συμπυκνώνεται στην πρόταση : «θα προσλάβουμε εργολάβους με μηχανήματα όταν θα καιγόμαστε ή θα πνιγόμαστε από τον κατάλογο που φτιάξαμε».
Ο Γιώργος Πρέντζας και οι περιφερειακοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης Περιφέρειας Ηπείρου» καλούν την περιφερειακή αρχή να απαντήσει
- πότε αγοράστηκε το τελευταίο καινούριο μηχάνημα βαρέως τύπου για την πολιτική προστασία της Περιφέρειας Ηπείρου
- πότε έγινε η τελευταία πρόσληψη προσωπικού στην πολιτική προστασία της Περιφέρειας Ηπείρου
- πόσο προσωπικό απασχολείται στην πολιτική προστασία σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα της Περιφέρειας Ηπείρου και με τι σχέσεις εργασίας
- τι ενέργειες έχουν γίνει από την περιφέρεια Ηπείρου στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης με το Δήμο Ζηρού για την «προστασία και ανάδειξη του δημοσίου δάσους της Κοινότητας Θεσπρωτικού»