Την Κυριακή 23.7.2023 συνεδρίασε το Γραφείο Περιοχής Ηπείρου- Κέρκυρας- Λευκάδας του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση συζητώντας για το ρόλο του τοπικού κράτους, τους βασικούς άξονες και τη λειτουργία του, καθώς και συμπεράσματα που αναδεικνύονται για την παρέμβασή μας. Οι επόμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές θα διεξαχθούν λίγους μόνο μήνες μετά τις διπλές βουλευτικές εκλογές και επηρεάζονται από τις γενικές πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις.
Ως οργάνωση αναδεικνύουμε συνεχώς πως το τοπικό κράτος αποτελεί τμήμα του κρατικού μηχανισμού και αναπόσπαστο στοιχείο της πολιτικής, ιδεολογικής και οικονομικής λειτουργίας του αστικού κράτους, που εξασφαλίζει την μακροπρόθεσμη αναπαραγωγή των καπιταλιστικών σχέσεων εξουσίας και εκμετάλλευσης.
Σήμερα ωριμάζουν, παγιώνονται και ενισχύονται πολιτικές και τάσεις που είχαν διαμορφωθεί την προηγούμενη περίοδο με περιστολή του δημόσιου τομέα ή και κατάργηση στους τομείς των κοινωνικών παροχών, ενίσχυση του κεφαλαίου ντόπιου και ξένου, ιδιωτικοποίηση κερδοφόρων τομέων, εκποίηση δημόσιας περιουσίας και φυσικού πλούτου, αντιδραστικοποίηση του πολιτικού συστήματος. Ταυτόχρονα, μπορούμε να πούμε πως ειδικά όσον αφορά την οικονομική λειτουργία και τις βασικές πολιτικές, η διασύνδεση με την ΕΕ και τις κατευθύνσεις του κεφαλαίου γίνεται ολοένα στενότερη, καθιστώντας τις πολιτικές σε τοπικό επίπεδο περισσότερο ελεγχόμενες και την οικονομική επιβίωση των δήμων ολοένα και περισσότερο εξαρτημένη από τις χρηματοδοτήσεις της ΕΕ και τον ιδιωτικό τομέα.Μπορούμε, πλέον, να μιλάμε για ένα μοντέλο τοπικού κράτους του οποίου η μορφή, η δομή και η λειτουργία του αντανακλά και αναπαράγει τις κυρίαρχες πολιτικές. Έτσι, μπορεί ανά πάσα στιγμή να προσαρμόζεται στον επιτελικό σχεδιασμό του κεντρικού κράτους και των επιλογών του κεφαλαίου.
Εκτιμούμε ότι διαμορφώνεται ένα πλαίσιο που συγκροτείται από τους παρακάτω άξονες :
α) Ενίσχυση του τοπικού κράτους με περισσότερες αρμοδιότητες και ως προς τις υπηρεσίες και ως προς το ρόλο για προώθηση της καπιταλιστικής ανάπτυξης.
β) Μεγαλύτερη ικανότητα ώστε να ανταποκρίνεται πιο άμεσα στις προτεραιότητες του κεφαλαίου, τις πολιτικές της ΕΕ και των αντικαπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων (βλ. κατανομή κονδυλίων ΕΣΠΑ)
γ) Αλλαγές σε αντιδραστική κατεύθυνση σε θεσμικό επίπεδο (περιορισμός της δημοκρατικής λειτουργίας των θεσμικών οργάνων- ενίσχυση λήψης των κρίσιμων αποφάσεων από κλειστά κέντρα όπως οι διάφορες επιτροπές)- προστασία από το λαϊκό παράγοντα- παγίωση και ενίσχυση του μοντέλου του δήμαρχου-περιφερειάρχη manager.
Το πλαίσιο λειτουργίας και το πολιτικό σύστημα αντιδραστικοποιείται περισσότερο με το νόμο Θεοδωρικάκου,όπου μια σειρά από κρίσιμες εξουσίες και αρμοδιότητες μεταφέρθηκαν σε επιτροπές, στις οποίες η παράταξη του περιφερειάρχη ή του δημάρχου έχει την απόλυτη πλειοψηφία, και φυσικά το νόμο- τερατούργημα Βορίδημε βάση τον οποίο επαναφέρεται η 5ετής θητεία για τα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια. Τίθεται όριο 3% για την εκλογή των παρατάξεων στα συμβούλια. Καταργείται, με άλλα λόγια, το κουτσό σύστημα της απλής αναλογικής που υπήρχε. Εξασφαλίζεται η εκλογή των 3/5 των μελών του Συμβουλίου στον νικητή των εκλογών για τη θέση του Περιφερειάρχη ή του Δημάρχου ανεξαρτήτως ποσοστού. Μειώνεται ο αριθμός των εκλεγμένων συμβούλων σε δήμους και περιφέρειες, με αποτέλεσμα να αυξάνεται παραπάνω το απαιτούμενο ποσοστό για είσοδο στα συμβούλια, παράμετρος που, σε συνδυασμό με το ότι η αντιπολίτευση μοιράζεται μόνο τα 2/5 των εδρών, καθιστά πολύ δύσκολη την εκλογή σε συμβούλια που έχουν μικρό αριθμό εδρών. Η αντιδραστικοποίηση του πλαισίου λειτουργίας και του πολιτικού συστήματος.
Συνολικός στόχος όλων των παραπάνω είναι η πιο συντηρητική, αυταρχική θωράκιση των περιφερειών και δήμων απέναντι στον λαϊκό παράγοντα, το βάθεμα της διασύνδεσης του κεντρικού με το τοπικό κράτος στο όνομα των αναδιαρθρώσεων και των ιδιωτικοποιήσεων, ο αποκλεισμός από τα συμβούλια των ενοχλητικών φωνών και η πλήρης μετατροπή τους σε βραχίονα προώθησης αντιλαϊκών και αντεργατικών πολιτικών.
Ταυτόχρονα, εδραιώνεται ο ρόλος των δήμων ως εργαλείο για την ιδιωτικοποίηση σημαντικών κοινωνικών πλευρών, ενισχύεταιη επιχειρηματική λειτουργία του τοπικού κράτους και η πολιτική όσον αφορά τους οικονομικούς πόρους για τη λειτουργία του τοπικού κράτους εντάσσεται στο πλαίσιο της «δημοσιονομικής προσαρμογής» των μηδενικών ελλειμμάτων και των ισοσκελισμένων ή/και πλεονασματικών κρατικών προϋπολογισμών που ισχύει για όλες τις χώρες- μέλη της Ε.Ε.Το τοπικό κράτος συνεχίζει να αποτελεί πυλώνα στις ελαστικές σχέσεις εργασίας και την εκμετάλλευση. Έχουμε την επέκταση- παγίωση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων μέσω προγραμμάτων «ωφελούμενων ανέργων» (κοινωφελές-55-67, προγράμματα ΟΑΕΔ).
Τα παραπάνω κομβικά στοιχεία, αλλά και πολλά ακόμα μας βάζουν σε θέση μάχης για τα δικαιώματα λαού και νεολαίας με όχημά μαςτις αριστερές αντιδιαχειριστικές κινήσεις σε δήμους και περιφέρειες.Όλα αυτά τα χρόνια, με τη δράση και στη στάση μας στα ζητήματα γειτονιάς, πόλης, χώρου, περιβάλλοντος, το ρεύμα μας απόκτησε ταυτότητα περιεχομένου, φυσιογνωμίας και παρέμβασης που αναγνωρίζεται στην κοινωνία.
Στη νέα φάση που περνάμε υπάρχει η αναγκαιότητα, και παρά τις δυσκολίες, και η δυνατότητα μιας αναβαθμισμένης παρέμβασης της αντικαπιταλιστικής-ριζοσπαστικής αριστεράςστις πόλεις και τις περιφέρεις.
Οι οργανώσεις της περιοχής του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση συμβάλουν και συμμετέχουν στις διαδικασίες συγκρότησης ψηφοδελτίων των ΠεριφερειακώνΚινήσεων της περιοχήςΑριστερή Παρέμβαση στην Ήπειροκαι Αντικαπιταλιστική Αριστερά στα Ιόνια, καθώς και των Δημοτικών ΚινήσεωνΑριστερή Παρέμβαση στα Γιάννενα και Ανυπότακτη Κίνηση στα χωριά και την πόλη της Πρέβεζας με αγωνιστές που μπορεί να προσεγγίζουν πλευρές της κατάστασης στο τοπικό επίπεδο μέσα από διαφορετικούς δρόμους, αλλά με κοινή στόχευση απέναντι στις αντιλαϊκές πολιτικές που εφαρμόζονται στους δήμους και τις περιφέρειες, έχουν σαφή αντίληψη για το ρόλο του τοπικού κράτους και διαχωρίζονται από διαχειριστικές λογικές.Σε αυτή τη λογική επιδιώκουμε και τη δημιουργία Δημοτικών Κινήσεων και στις υπόλοιπες μεγάλες πόλης της περιοχής.
Στόχος μας είναι να έρθουμε σε επαφή με τις τάσεις δυσαρέσκειας στους εργαζόμενους και τη νεολαία και να τους δώσουμε ανατρεπτική πολιτική έκφραση και παράλληλα να διαμορφώσουμε μαζί καλύτερους όρους για τις μάχες του επόμενου διαστήματος.Η παρέμβαση των αριστερών ριζοσπαστικών αντικαπιταλιστικών κινήσεων στις εκλογές πρέπει να αναπτυχθεί σε τέσσερις άξονες:
α) Την επεξεργασία και προβολή ενός ανατρεπτικού πλαισίου στόχων πάλης για την ικανοποίηση των εργατικών λαϊκών αναγκών και δικαιωμάτων.
β) Την προώθηση της συγκρότησης μορφών του οργανωμένου λαού, το ξεδίπλωμα αγωνιστικών δράσεων και τη διαμόρφωση ισχυρού ανατρεπτικού κινήματος ως τον μονόδρομο που θα μπορεί να επιβάλει κατακτήσεις και στο σήμερα και ταυτόχρονα να προετοιμάζει τους εργαζόμενους για τις πιο συνολικές συγκρούσεις.
γ) Την ανάδειξη των υπεύθυνων, των πυλώνων αυτής της πολιτικής. Την αντιπαράθεση με την ΕΕ και τις πολιτικές της στο επίπεδο του τοπικού κράτους, τη σύγκρουση με το κεφάλαιο και τα τοπικά επιχειρηματικά συμφέροντα και τη διαπλοκή τους με δήμους και περιφέρειες.
δ) Τη συμβολή στη συγκρότηση και εμφάνιση ενός συνολικού ρεύματος της αντικαπιταλιστικής-αντιδιαχειριστικήςαριστεράς.
Γραφείο Περιοχής ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση Ηπείρου- Κέρκυρας- Λευκάδας