Ως προπομποί ανακοίνωσης του αναπτυξιακού προγράμματος που θα ανακοινώσει για την Ήπειρο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το μεσημέρι της Τετάρτης, εμφανίστηκαν σε συνάντηση με τους επιμελητηριακούς φορείς των Ιωαννίνων οι υπουργοί Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας και ο αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης.
Εκατοντάδες έργα, άθροισμα προϋπολογισμών και εντάξεων που ακούγονται εντυπωσιακά…
Για ένα συνεκτικό πρόγραμμα με 380 έργα ύψους 2,7 δισ. ευρώ που μεταφέρει τα Γιάννενα και την Ήπειρο σε μια νέα εποχή, στη δεκαετία μέχρι το 2030, έκανε λόγο στις δηλώσεις του ο Νίκος Παπαθανάσης.
“Με τη κυβέρνηση στηρίζουμε την επενδυτική δραστηριότητα, στηρίζουμε τις επενδύσεις, στηρίζουμε τις θέσεις εργασίας, το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνει έργα που έχουν ξεκινήσει και που είναι σε εξέλιξη και τα οποία θα προωθήσουν την επιχειρηματικότητα και τις νέες θέσεις εργασίας” τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, τονίζοντας πως είναι έργα προσαρμοσμένα στις ανάγκες της περιοχής και στην ανάγκη δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.
Στα τέσσερα καθεστώτα του Αναπτυξιακού Νόμου 4887 που άνοιξε το 2022, σύμφωνα με τον ίδιο, είχαμε πάνω από 100 αιτήσεις υπαγωγών επενδυτικών σχεδίων στην Ήπειρο, ύψους 200 εκατ. ευρώ. Ο αριθμός αυτός κατά τον κ. Παπαθανάση, είναι ρεκόρ καθώς μόνο για τρεις μήνες είχαμε αιτήσεις ίσου ύψους με όσες αιτήσεις έγιναν κατά τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Εντός Απριλίου θα εκκινήσουν και δύο νέα καθεστώτα της μεταποίησης και της αγροδιατροφής, επομένως οι επιχειρήσεις θα πρέπει να προετοιμαστούν για να αιτηθούν την υπαγωγή τους σε αυτά, καθώς η αγροδιατροφή είναι από τα βαριά χαρτιά της Ηπείρου, τόνισε ο Υπουργός. Σε σχέση με την χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ο κ. Παπαθανάσης προανήγγειλε πως θα ανακοινωθεί ένα νέο πρόγραμμα, επειδή υπάρχει θέμα με τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων. Ένα πρόγραμμα στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας, με ένα πακέτο εγγυοδοτικό όπου θα μπορούν να λάβουν δάνεια με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου οι επιχειρήσεις.
Οι ΑΠΕ στην Ήπειρο
Εξειδίκευσης χρήζει η αναφορά του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα για ένα αναπτυξιακό σχέδιο αξιοποίησης των ΑΠΕ στην Ήπειρο που θα… εξάγει και ενέργειας σε άλλες περιοχές της επικράτειας…
Ο κ. Σκρέκας έκανε λόγο στις δηλώσεις του για ένα πρόγραμμα που σχεδίασε για την Ήπειρο η κυβέρνηση της ΝΔ, με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής, πρόγραμμα που διασφαλίζει την ενεργειακή ασφάλεια, διασφαλίζει σταθερές και προσιτές τιμές της ηλεκτρικής ενέργαις και την προστασία των πανέμορφων τοπίων της περιοχής.
Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα: “Ήδη έχουμε σχεδιάσει και εκκινήσει 68 έργα του ΥΠΕΝ ύψους 275 εκατ. ευρώ, για τη βελτίωση του αστικού τοπίου, αναπλάσεις μέσα στις πόλεις, διαχείριση απορριμμάτων και λυμάτων. Τις επόμενες μέρες θα εντάξουμε βιολογικούς καθαρισμούς στο Πάπιγκο και στο Ζαγόρι αλλά και έργα σχετικά με τη μεταφορά φυσικού αερίου στην περιοχή, ώστε οι πολίτες να έχουν ένα πιο καθαρό καύσιμο. Αυτά τα δίκτυα μεταφοράς και διανομής φυισκού αερίου, θα δώσουν τα επόμενα χρόνια τη δυνατότητα να αξιοποήσουμε έναν άλλο σημαντικό πόρο στην περιοχή. Μιλάω για το βιομεθάνιο και το βιοαέριο που θα παράγεται από αγροτικά και κτηνοτροφικά απόβλητα, και που μέσα από τους αγωγούς που σήμερα μεταφέρουν το φυσικό αέριο προς τα Γιάννενα, μετά θα έχουμε την εξαγωγή από την περιοχή βιομεθανίου και βιοαερίου στις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας που θα δώσει τη δυνατότητα απεξάρτησης πιο γρήγορα από τα ορυκτά καύσιμα“.
Παράλληλα, ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε στα προγράμματα “Εξοικονομώ 2023”, “Εξοικονομώ-Ανακαινίζω για νέους”, “Εξοικονομώ για επιχειρήσεις”, “Φωτοβολταϊκό στη στέγη”, “Αλλάζω θερμοσίφωνα”. Τα προγράμματα αυτά θα εκκινήσουν το επόμενο διάστημα, οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες είναι σχεδόν έτοιμες και μέχρι τέλος Απριλίου εκτιμήται πως θα εκκινήσουν και θα δώσουν τη δυνατότητα σε επαγγελματίες, αγρότες και νοικοκυριά, να μειώσουν τα κόστη του ρεύματος.
Τέλος, ερωτηθείς για τη χωροθέτηση των έργων ΑΠΕ, ο κ. Σκρέκας δήλωσε πως η Ήπειρος έχει προστατευτεί από την άναρχη ανάπτυξη τέτοιων έργων, επικαιροποιείται το Ειδικό Χωροταξικό για τις ΑΠΕ. “Θέλουμε την ανάπτυξη των ΑΠΕ όπως έχουμε πετύχει, αλλά σε συνδυασμό με την προστασία του περιβάλλοντος” σημείωσε ο Υπουργός.
Πρόσθεσε δε πως η Ελλάδα κατάφερε μέσα σε τρία να διπλασιάσει σχεδόν την εγκατεστημένη ισχύ των ΑΠΕ, να αυξήσουμε κατά 70% τη συμμετοχή των ΑΠΕ στο ηλεκτρικό μείγμα και σήμερα στην Ελλάδα έχουμε πολλές ώρες της ημέρας κατά τις οποίες το 80% και το 90% προέρχεται από ΑΠΕ ενώ σε επίπεδο έτους ανέρχεται στο 50%. “Η Ελλάδα έχει καταστεί η πρώτη χώρα της Ευρώπης στην παραγωγή ενέργειας από τον ήλιο μέσα σε τέσσερα χρόνια και γλιτώσαμε από εισαγωγές φυσικού αερίου, σχολίασε.
“Η μόνη λύση για χαμηλές τιμές και σταθερές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης είναι η ανάπτυξη των ΑΠΕ με ισόρροπο τρόπο” κατέληξε.
Παναγιώτης Μπούρχας