Βιώνουμε μια κοινωνική πραγματικότητα αρκετά δύσκολη.Έχει δημιουργηθεί μια εκρηκτική κατάσταση για τους εργαζόμενους, τη νεολαία και γενικά για τα φτωχά και μικρομεσαία λαϊκά στρώματα. Το έγκλημα στα Τέμπη ανέδειξε με τον ποιο τραγικό τρόπο την αξία του δημόσιου χαρακτήρα των κοινωνικών αγαθών.
Ο στόχος της κυβέρνησης το τελευταίο διάστημα είναι να επιταχύνει την υλοποίηση της πολιτικής της ΕΕ για την «πράσινη και ψηφιακή μετάβαση», να προωθήσει την παραπέρα εμπορευματοποίηση της ενέργειας, του περιβάλλοντος, της διαχείρισης αποβλήτων και του νερού, υποβαθμίζοντας για ακόμα μια φορά την περιβαλλοντική προστασία.
Η «Μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (Ρ.Α.Α.Ε.Υ)» διευρύνει το αντικείμενο της εντάσσοντας στις αρμοδιότητες της υπηρεσίες ύδατος και διαχείρισης αστικών αποβλήτων.
Η ενέργεια αυτή κινείται σε μια κατεύθυνση παραπέρα ιδιωτικοποίησης του νερού και της διαχείρισης των αποβλήτων. Ήδη τα υπόγεια ύδατα της περιοχής μας έχουν παραδοθεί σε επιχειρηματικά συμφέροντα των εταιρειών εμφιάλωσης νερού.
Η θεσμοθέτηση ρυθμιστικών αρχών σε κοινωνικά αγαθά εντάσσεται στις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποβλέπει στην αντιμετώπισή τους ως εμπόρευμα και αποσκοπεί στη ρύθμιση της αγοράς του αγαθού που «απελευθερώνεται». Είναι ένα σαφές πρώτο βήμα στην διαδικασία ιδιωτικοποίησής του.
Η ιδιωτικοποίηση – εμπορευματοποίηση του νερού και των αποβλήτων, όπως έχει δείξει και η διεθνής εμπειρία, όπου εφαρμόστηκε οδήγησε σε εκτίναξη της τιμής του νερού, υποβάθμιση της ποιότητας του και καταστροφή του περιβάλλοντος.
Το νερό δεν μπορεί και δεν θα επιτρέψουμε να γίνει εμπόρευμα.Το νερό είναι το πιο πολύτιμο φυσικό αγαθό για την ίδια την ύπαρξη του ανθρώπου και κάθε ζωής στη γη ιδιαίτερα στην εποχή της κλιματικής κρίσης. Η διαχείριση του κύκλου του νερού είναι θεμελιακό ζήτημα για την υγεία του λαού και έχει κομβική σημασία για τον αγροτικό τομέα και τα διατροφικά αγαθά.
Ο λαός με τραγικό τρόπο συνειδητοποίησε βαθύτερα αυτό που φωνάζει στις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις για το έγκλημα στα Τέμπη: Οι ιδιωτικοποιήσεις δολοφονούν! Δεν μπορεί να παραδώσει στα κερδοσκοπικά συμφέροντα, το νερό, το παρόν και το μέλλον της ζωής και δεν θα το κάνει.
Γι’ αυτό το λόγο πρέπει να δυναμώσει η οργάνωση, η μαχητικότητα των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, κόντρα στην υποταγή του λαού στους παλιούς και νέους διαχειριστές της βαρβαρότητας του καπιταλιστικού συστήματος και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στηρίζουμε το δίκαιο αγώνα των εργαζομένων στη ΔΕΥΑΙ και των ΔΕΥΑ όλης της χώρας, ενάντια στην κατεύθυνση παραπέραιδιωτικοποίησης του νερού που προωθεί η κυβέρνηση της Ν.Δ. με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στη Βουλή, με τίτλο «Μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ)».
Υπερασπιζόμαστε τον δημόσιο χαρακτήρα του νερού.
Προστατεύουμε το περιβάλλον απέναντι στα αρπακτικά της αγοράς που θέλουν να βάλουν χέρι στη διαχείριση του νερού και των αποβλήτων.
Ανατροπή της αντεργατικής – αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης.
Διεκδικούμε :
• Δημόσιος όλος ο κύκλος του νερού και της διαχείρισης των αστικών αποβλήτων για την εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών, με προστασία του περιβάλλοντος και με κοινωνικό – εργατικό έλεγχο.
• Έξω οι ιδιωτικές εταιρείες από τον κύκλο του νερού και των αποβλήτων.
• Δραστική μείωση των τιμολογίων της ΔΕΥΑΙ, καμία διακοπή νερού στα λαϊκά νοικοκυριά.
• Άμεση μονιμοποίηση των συμβασιούχων εργαζόμενων της ΔΕΥΑΙ. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με βάση τις αυξημένες ανάγκες για ασφαλή ύδρευση του λαού των Ιωαννίνων.
• Ο υπόγειος υδάτινος πλούτος της περιοχής να αφαιρεθεί από τις εταιρείες εμφιάλωσης και να παραδοθεί σε δημόσιο – κοινωνικό έλεγχο.
• Απέναντι στη λογική του ιδιωτικού καπιταλιστικού κέρδους, προβάλλουμε την ανάγκη του δημόσιου κοινωνικού οφέλους.
Όλοι και όλες στο συλλαλητήριο την Πέμπτη 6 Απρίλη 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνωνενάντια στην εμπορευματοποίηση του νερού