Συζητείται στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλήςσχέδιο νόμου (σ/ν) του Υπουργείου Οικονομικώνστο οποίο προβλέπεται η επίλυση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των κατεχόμενων δημόσιων ακινήτων που διαχειρίζεται το Υπουργείο Οικονομικών.
Δίνεται, δηλαδή, η δυνατότητα εξαγοράςδημόσιων ακινήτων από πρόσωπα που τα κατέχουν, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, βάσεικαθορισμένης διαδικασίας.Για την εξαγορά καταβάλλεται τίμημα, επί του οποίου εφαρμόζονται εκπτώσεις, λαμβανομένων υπόψη οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων.
Παράλληλαμε το σ/νεξαιρούνται από την υποχρέωση πληρωμής ΕΝΦΙΑ για το 2023, όσοι πολίτες κατέχουν ακίνητο σε περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές, σε περιοχές που βρίσκονται υπό αναγκαστική απαλλοτρίωση ή είναι πολεοδομικά ανενεργές, καθώς και οι κάτοικοι μεταφερόμενων οικισμών.Στο σ/ν προτείνονται,επίσης, ρυθμίσεις για ειδικές κατηγορίες ακινήτων του Δημοσίου, όπως τα ακίνητα εντόςσχεδίου πόλεως ή οικισμού, εκτός πεδίου εφαρμογής του Ν. 998/1979«περί προστασίας των δασών», και διαχείρισης Υπουργείου Οικονομικών, τα ανταλλάξιμα ακίνητα, τα μηάρτια και μη οικοδομήσιμα τμήματα δημοσίων ακινήτων, όμορα βιοτεχνικών,βιομηχανικών, αγροτικών, κτηνοτροφικών και τουριστικών επιχειρήσεων.
Δικαίωμα υποβολής αίτησης εξαγοράς έχουν:
α)οι πολίτες και τα νομικά πρόσωπα που ασκούν κατοχή αδιαλείπτως επί τουλάχιστον 30 έτη,σε ακίνητα του Δημοσίουμε τίτλο υπέρ των ιδίων ή των δικαιοπαρόχων τους και
β)οι πολίτες που ασκούν κατοχή αδιαλείπτως επί τουλάχιστον 40 έτη, εφόσον στα συγκεκριμέναακίνητα βρίσκεται η κύρια κατοικία τους, η οποία καλύπτει τις στεγαστικές ανάγκες των ιδίων ή των οικογενειών τους ή που ασκούν τουριστική, βιοτεχνική, βιομηχανική, εμπορική, ή αγροτική δραστηριότητα με τη χρήση ή μη κτιριακών εγκαταστάσεων.
Σε δήλωσή του ο Σταύρος Καλογιάννης ανέφερε: «Με το υπό συζήτηση σ/ν δίνεται οριστική λύση σε ένα πρόβλημα πολλών δεκαετιών, με μεγάλες κοινωνικές προεκτάσεις, που αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς των κατεχόμενων δημόσιων και ανταλλάξιμων ακινήτων του Υπ. Οικονομικών. Για τον λόγο αυτό, σχεδόν όλοι οι εκπρόσωποι Φορέων που τοποθετήθηκαν στην Επιτροπή, ήταν υπέρ του σ/ν.
Τα πλεονεκτήματα από τις ρυθμίσεις που εισηγείται το σ/ν είναι πολλά και ουσιαστικά: η Πολιτεία αποδεσμεύεταιαπό καταπατημένα ακίνητα τα οποία δεν είναι απαραίτητα για την κάλυψη κρατικών αναγκών, απαλλάσσονταιΥπηρεσίες και δικαστικές Αρχές από εκκρεμείς γραφειοκρατικές διαδικασίες και δίκες, ο κρατικός προϋπολογισμόςενισχύεται από την καταβολή του τιμήματος εξαγοράς και φόρου ακίνητης περιουσίας των εν λόγω ακινήτων, ενώ θεσπίζεται μία γρήγορη και αυτοματοποιημένη διαδικασία εξαγοράς, με αντικειμενικά κριτήρια,χωρίς να επηρεάζονται ακίνητα που παρουσιάζουν περιβαλλοντικό ή αρχαιολογικό ενδιαφέρον».