Ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στο θέμα των εκλογών, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε σήμερα το πρωί στην Αλεξανδρούπολη, στα Μέσα Ενημέρωσης της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης, τόνισε ότι «θα γίνουν την άνοιξη και ουσιαστικά θα γίνουν σε ένα τέτοιο χρονικό σημείο που πρακτικά θα έχουμε εξαντλήσει την τετραετία».
Ανέφερε ακόμη ότι «ουδέποτε επεδίωξα τοξικό κλίμα και έντονη φραστική αντιπαράθεση και πάντα μου αρέσει να μιλάω για το έργο το οποίο έχουμε επιτελέσει, αλλά και για τα έργα τα οποία πρέπει να γίνουν από δω και στο εξής.
Οι πολίτες πιστεύω ότι δεν ενδιαφέρονται για πόλωση, ένταση και για μία επιστροφή σε μια ρητορική που παραπέμπει περισσότερο σε εποχές μνημονίων και όχι σε εποχές που η χώρα μας με αυτοπεποίθηση και με σιγουριά ατενίζει το μέλλον» σημείωσε.
Ακόμα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές θα είναι υποψήφιος στον Έβρο.
Όπως εξήγησε, πρόκειται για μια απόφαση που λήφθηκε για λόγους συμβολικούς, μιας και η περιοχή έχει βρεθεί στην πρώτη γραμμή των εθνικών προκλήσεων.
Σε ερώτηση αν φοβάται το ενδεχόμενο να εκφραστεί στις πρώτες κάλπες η δυσαρέσκεια των πολιτών λόγω των προβλημάτων από την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση, απάντησε ότι γνωρίζει πώς μπορεί να υπάρξει δυσαρέσκεια και νευρικότητα, ωστόσο τα διλήμματα θα είναι πολύ ξεκάθαρα. Η πρώτη κάλπη θα είναι η κρίσιμη, θα στείλει τα μηνύματα και η δεύτερη κάλπη θα τα επιβεβαιώσει, είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να αντιδράσει η Τουρκία στην επέκταση του φράχτη κατά μήκος όλης της μεθορίου στον Έβρο ο πρωθυπουργός απάντησε ότι η επέκταση θα γίνει και σημείωσε: “Η Ελλάδα δεν δέχεται υποδείξεις για το πώς θα ασκήσει την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Ο φράχτης θα επεκταθεί σε όλο το μήκος της μεθορίου, Δεν χρειάζεται την έγκριση κανενός”.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν περιμένει ότι μπορεί να υπάρξει “θερμό” επεισόδιο ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, ανησυχεί, όμως, για την εντεινόμενη ρητορική από την κυβέρνηση της γειτονικής χώρας.
Σε ότι αφορά στη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης δήλωσε πως θα κάνει ότι περνάει από το χέρι του για να μην επιτρέψει την εργαλειοποίηση της για άλλο σκοπό. Ταυτόχρονα είπε ότι η Τουρκία δεν μπορεί να κουνάει το δάχτυλο σχετικά με τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη, θυμίζοντας πως έχει φερθεί στην ελληνική μειονότητα στην Κωνσταντινούπολη.
Λίγο αργότερα, ο κ. Μητσοτάκης παρέστη στην τελετή έναρξης κατασκευής της Μονάδας Ηλεκτροπαραγωγής Αλεξανδρούπολης, όπουαπηύθυνε χαρετισμό, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Φιλοδοξούμε να είμαστε πάροχος ενεργειακής ασφαλείας στα Βαλκάνια».
“Η Αλεξανδρούπολη θα συνεχίσει να έχει κομβικό γεωπολιτικό, ενεργειακό και αναπτυξιακό ρόλο”
“Η Αλεξανδρούπολη έχει και θα συνεχίσει να έχει έναν εξαιρετικά κομβικό γεωπολιτικό, ενεργειακό και αναπτυξιακό ρόλο”, επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στην τελετή έναρξης υλοποίησης της Μονάδας Ηλεκτροπαραγωγής Αλεξανδρούπολης, από φυσικό αέριο, ισχύος 840 μεγαβάτ, η οποία θα κατασκευαστεί με τη σύμπραξη τριών ομίλων, της ΔΕΗ, της ΔΕΠΑ Εμπορίας και του ομίλου Κοπελούζου.
Είπε ότι η Αλεξανδρούπολη μετατρέπεται σε ενεργειακή πύλη εισόδου με περιφερειακή και ευρωπαϊκή διάσταση και “οι αγωγοί TAP και IGB θα διατρέχουν τη Βαλκανική, ώστε να τροφοδοτούν την ευρύτερη περιοχή μας, και αύριο, γιατί όχι, να φτάνουν μέχρι και στην Ουκρανία”.
“Αυτή η νέα μονάδα, την οποία ουσιαστικά θεμελιώνουμε σήμερα, απαντά και στις πιέσεις του παρόντος, απαντά, όμως, και στις προκλήσεις του μέλλοντος. Θα αυξήσει τη δυνατότητα, μας να παράγουμε ηλεκτρικό ρεύμα, μειώνοντας και τις εισαγωγές ρεύματος, αλλά κυρίως αυξάνοντας τις εξαγωγές”, είπε ο πρωθυπουργός.
Η Αλεξανδρούπολη αποκτά στρατηγικό ρόλο στην ενεργειακή σκακιέρα και, όπως σημείωσε, “Φιλοδοξούμε να είμαστε πάροχος ενεργειακής ασφαλείας για τους γείτονές μας στα Βαλκάνια”.
Η Μονάδα Ηλεκτροπαραγωγής Ακεξανδρούπολης θα κοστίσει 400.000.000 ευρώ, θα απασχολήσει 800 εργαζόμενους και σταδιακά θα προσλάβει 100 στελέχη. Θα είναι έτοιμη σε 32 μήνες και ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την προσδοκία να είναι και τότε στην κυβέρνηση για να την εγκαινιάσει.
Μαζί με τον πλωτό σταθμό απεναεροποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου FSRU, που θα είναι έτοιμος το 2024, αποτελούν ένα “δίδυμο δυναμικό βήμα στην ενεργειακή εποχή του αύριο”, σημείωσε.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα όσα έχει κάνει η κυβέρνησή του για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και υπογράμμισε : “Όλα αυτά που έγιναν μέχρι σήμερα δεν έγιναν ούτε τυχαία, ούτε και εύκολα. Επιτεύχθηκαν χάρη σε μία διορατική, τολμηρή, αλλά και γρήγορη ενεργειακή πολιτική, η οποία, με μεγάλη ταχύτητα, προσάρμοσε και σε αυτόν τον τομέα τις εθνικές δυνατότητες στη διεθνή πραγματικότητα. Έπρεπε και οφείλαμε αυτή τη δοκιμασία να τη μετατρέψουμε σε μία ευκαιρία και αυτό ακριβώς κάναμε”.
Παναγιώτης Μπούρχας