Η ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος του Νομού Ιωαννίνων και της Ηπείρου τέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης εργασίας που έγινε τη Δευτέρα μεταξύ της Διοικούσας Επιτροπής του Τμήματος Ηπείρου του ΤΕΕ και του Δ.Σ. της Ένωσης Ξενοδόχων Ν.Ιωαννίνων.
Οι εκπρόσωποι των δυο φορέων αντάλλαξαν απόψεις και προτάσεις αναφορικά με την ενδυνάμωση της συνεργασίας με κοινό σκοπό την περαιτέρω ενδυνάμωση του τουριστικού προϊόντος.
Ειδικότερα στην διάρκεια της συνάντησης διαπιστώθηκε η μεγάλη άνοδος του τουριστικού προϊόντος του νομού και της Ηπείρου, η οποία είναι κατά κύριο λόγο αποτέλεσμα της ολοκλήρωσης των δύο μεγάλων οδικών αξόνων της Εγνατίας και της Ιονίας Οδού.
Ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ/ΤΗ Γιάννης Τσίγκρος υπογράμμισε ότι «η ανάπτυξη του τουρισμού μιας περιοχής πρέπει να βασίζεται στο Τρίπτυχο, το οποίο αφορά τις Υποδομές, τους Πολεοδομικούς και Χωροταξικούς Σχεδιασμούς και τέλος την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής μας, σε συνάρτηση με τη διαφύλλαξη του Περιβαλλοντικού αποθέματος της περιοχής».Το Δ.Σ. της Ένωσης Ξενοδόχων ενημερώθηκαν για τις θέσεις που έχει εκφράσει το Τμήμα Ηπείρου του ΤΕΕ, για την ολοκλήρωση του Οδικού Άξονα της Ιονίας Οδού μέχρι την Κακαβιά και την Πρέβεζα, καθώς και για την ολοκλήρωση του Ε65.
Αναφορά έγινε και σε άλλα κρίσιμα έργα υποδομής που αναδεικνύουν το τουριστικό προϊόν και αφορούν την ολοκλήρωση των Βιολογικών Καθαρισμών σε σημαντικές περιοχές καθώς και για άλλα σημαντικά έργα Υποδομής, όπως για παράδειγμα η σύνδεση της περιοχής των Τζουμέρκων με την Ιόνια οδό.
Η διοίκηση του ΤΕΕ ενημέρωσε για τις ενέργειες που έκανε το ΤΕΕ σχετικά με την ανάδειξη της Πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής μας καθώς και για την καταγραφή και ανάδειξη όλων των Διατηρητέων κτιρίων της Ηπείρου, ενω συζητήθηκε και η πορεία των Τοπικών Χωροταξικών Σχεδίων της Ηπείρου, που πρόκειται να δημοπρατηθούν άμεσα από το Τεχνικό Επιμελητήριο. Το Τεχνικό Επιμελητήριο της χώρας έχει αναλάβει να φέρει εις πέρας μια μεγάλη προσπάθεια, που η ολοκλήρωσή της αναμένεται να αλλάξει σημαντικά το γίγνεσθαι και να ανοίξει νέες προοπτικές στην ανάπτυξη της κάθε περιοχής.
Από την πλευρά της η Ένωση Ξενοδόχων έθεσε ζητήματα σχετικά με την ολοκλήρωση του διευρωπαικού οδικού άξονα Ιόνια- Κακαβιά, την σιδηροδρομική σύνδεση της Καλαμπάκας με τα Ιωάννινα και την Ηγουμενίτσα, την αύξηση του εμβαδού στο χώρο αφίξεων του αεροδρομίου Ιωαννίνων, την αδειοδότηση του υδατοδρομίου στη λίμνη Παμβώτιδα, την προστασία και ανάδειξη των ποταμών Βοιδομάτη και Αώου, την αξιοποίηση του Παραλίμνιου μετώπου μέσω του Προεδρικού Διατάγματος καθώς και για τις χρήσεις που πρέπει να αναπτυχθούν τόσο περιμετρικά ,όσο και εντός της ζώνης της λίμνης Παμβώτιδας. Επίσης αναπτύχθηκαν θέματα που αφορούν το κόστος λειτουργίας των Επιχειρήσεων τους, τη Χρήση Φυσικού Αερίου, Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και τη δημιουργία Ενεργειακών Κοινοτήτων. Ιδιαίτερη Αναφορά έγινε και για το Πρόγραμμα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ», το οποίο πλέον διαχειρίζεται το Τεχνικό Επιμελητήριο.
Η διοίκηση του ΤΕΕ/ΤΗ δεσμεύτηκε να συνεχίσει την προσπάθεια για τη χρήση ΑΠΕ στην περιοχή μας, καθώς και να καταθέσει προτάσεις, που αφορούν τη διαβούλευση που πραγματοποιείται σχετικά με την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη που αφορά τις περιοχές NATURA 2000 της Ηπείρου, που είναι σε άμεση συνάρτηση με τη βελτίωση του Τουριστικού προϊόντος της περιοχής μας.