Ο Υφ. Πολιτισμού στο Μέτσοβο συζήτησε για τη δημιουργία σχολής
Τριήμερη Επίσκεψη στα Ιωάννινα, το Μέτσοβο και το Ζαγόρι πραγματοποιεί από το μεσημέρι της Δευτέρας, ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης.
Η επίσκεψη του κ. Γιατρομανωλάκη ξεκίνησε από το Μέτσοβο και έπονται επαφές και συναντήσεις στα Ιωάννινα την Τρίτη, ενώ το πρόγραμμα τελειώνει με επίσκεψη στο Ζαγόρι.
Η επίσκεψη του Υφυπουργού στο Μέτσοβο, περιελάμβανε παρουσία και ξενάγηση στο ίδρυμα Αβέρωφ, στην Πιθακοθήκη και νωρίτερα στο τυροκομείο του Ιδρύματος Αβέρωφ – Τοσίτσα και ακόμα συνάντηση με το Δήμαρχο Μετσόβου, Κώστα Τζαφέα.
Η χειροτεχνία
Η σημαντική ανακοίνωση του Υφυπουργού από το Μέτσοβο, αφορούσε το ενδιαφέρον της πολιτείας για τις ελληνικές χειροτεχνικές κατασκευές.
Όπως τόνισε σε δηλώσεις του από το Δημαρχείο του Μετσόβου ο κ. Γιατρομανωλάκης, στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης που σχεδιάστηκε για να στηρίξει τις εθνικές οικονομίες όλων των χωρών από τις συνέπειες της πανδημίας, η ελληνική κυβέρνηση και συγκεκριμένα το Υπουργείο Πολιτισμού σε ένα από τα προγράμματα που ενέταξε στο Ταμείο Ανάκαμψης, σχεδιάζει την αναβίωση – επανασύσταση της ελληνικής χειροτεχνίας.
Έχει τεράστια παράδοση η ελληνική χειροτεχνία αλλά είναι τελείως παραμελημένη, όπως σχολίασε στις δηλώσεις του ο κ. Γιατρομανωλάκης. Το σχέδιο στήριξης αφορά όλη την αλυσίδα αξίας που ξεκινά από την πρώτη ύλη, το ξύλο, το μαλλί, το μετάξι, τις εξαγωγές και πωλήσεις που παίζουν κομβικό ρόλο και καταλήγει στο σχέδιο δημιουργίας σχολών χειροτεχνικών σε όλη την Ελλάδα, με αντικείμενο τρεις βασικές ειδικότητες: το ξύλο, την υφαντουργία και την κεραμική.
«Αυτή τη στιγμή κοιτάμε τις περιοχές με πλούσια παράδοση χειροτεχνική όπως για παράδειγμα το Μέτσοβο που μπορούν να ενταχθούν σε αυτό πρόγραμμα» δήλωσε ο Υφυπουργός Πολιτισμού. Οι σχολές θα ενταχθούν στο πλαίσιο του θεσμού των Κέντρων Δια βίου μάθησης και ο σχεδιασμός γίνεται σε συνεργασία με τα ελληνικά Πανεπιστήμια – η κυβέρνηση μιλάει με τα Πανεπιστήμια Θεσσαλίας, Δυτικής Μακεδονίας και Δυτικής Αττικής αλλά το πρόγραμμα θα είναι πανελλαδικό. Η αποφοίτηση από αυτές τις σχολές θα καταλήγει σε πιστοποίηση.
Δίπλα σε αυτό, έρχονται και άλλες δράσεις της πολιτείας για τη στήριξη των χειροτεχνικών επαγγελμάτων με ψηφισμένη πια τη μείωση 38% του τέλους επιτηδεύματος. Επίσης, σύντομα θα βγει ειδική πρόσκληση για τη στήριξη των χειροτεχνικών επιχειρήσεων.
Ο κ. Γιατρομανωλάκης εξέφρασε την στήριξη της κυβέρνησης στο συγκεκριμένο κλάδο τονίζοντας πως έχει πάρα πολύ μεγάλη δυναμική η χειροτεχνία και προοπτική για τη δημιουργία πολλών θέσεων εργασίας και ανάπτυξης στις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες και μάλιστα, χωρίς να ανταγωνίζονται οι περιοχές η μία την άλλη γιατί άλλα είναι τα ενδιαφέροντα των χειροτεχνών στο Μέτσοβο, άλλα στη Θράκη ή στην Κρήτη. Είναι ο τοπικός χαρακτήρας της κάθε περιοχής που μπορεί να δώσει νέες ευκαιρίες.
Η πρωτοβουλία του ΥΠΠΟ ξεκινά και μετά σε κάθε περιοχή γίνεται συζήτηση με τις δημοτικές αρχές αλλά και με άλλους φορείς και παράγοντες όπως ιδρύματα, σωματεία, συλλόγους. «Ανάλογα την περίπτωση και την περιοχή προκειμένου να δούμε πως μπορεί να προχωρήσει. Επομένως ουσιαστικά εμείς σχεδιάζουμε και το πρόγραμμα υλοποιείται μέσω των πανεπιστημίων και της κοινωνίας των πολιτών ή με τους δήμους» σημείωσε ο Υφυπουργός.