«Η επικράτηση της λογικής και η καλλιέργεια του πολιτισμού είναι η μόνη λύση για να μπορέσουμε να ζήσουμε ειρηνικά και με ευημερία σε αυτό τον πλανήτη και οι προσπάθειες των Δήμων Παπάγου – Χολαργού και Ιωαννιτών για την καλλιέργεια του πολιτισμού, δεν μπορεί παρά να είναι αξιέπαινες». Αυτό τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής, κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, εγκαινιάζοντας την εκδήλωση με τίτλο «Διαδρομές Πολιτισμού: από το Δήμο Παπάγου – Χολαργού στα Γιάννενα και την Ήπειρο», που συνδιοργανώνουν οι Δήμοι Ιωαννιτών και Παπάγου-Χολαργού, στο πλαίσιο του Μνημονίου Πολιτιστικής Συνεργασίας που έχουν υπογράψει οι δύο Δήμοι. Το διήμερο αφιέρωμα στην πόλη των Ιωαννίνων πραγματοποιήθηκε στις 15 και 16 Οκτωβρίου 2022, στο Δημαρχείο Παπάγου-Χολαργού και τελεί υπό την αιγίδα του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία.
Αναφερόμενος στο μνημόνιο πολιτιστικής συνεργασίας των δύο Δήμων, ο Πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι «είναι εντυπωσιακό ότι αυτή η αλληλογνωριμία, ξεκινάει με την παρουσίαση του ρωμανιώτικου στοιχείου των Ιωαννίνων». «Τα Γιάννενα να ξέρετε είναι η πρωτεύουσα του ρωμανιώτικου ελληνισμού, πάνω από χίλια χρόνια αποδεδειγμένα το εβραϊκό στοιχείο βρίσκεται στην πόλη που γεννήθηκα», σημείωσε ο κ. Τασούλας και πρόσθεσε: «Και αυτό το στοιχείο πέρασε από διάφορες φάσεις, με μεγαλύτερη αβάσταχτη δοκιμασία την αναγκαστική έξοδό του από τα Γιάννενα εκείνον τον χιονισμένο Μάρτιο του 1944, όπου περίπου παραπάνω από το 90% όσων είχαν απομείνει, δεν επέστρεψε ποτέ από το κολαστήριο του Άουσβιτς. Παρά ταύτα οι μνήμες και ο πολιτισμός δεν υπόκεινται σε κολαστήρια, παρά μόνο στο «κολαστήριο» της λήθης, εάν εμείς θελήσουμε να λησμονήσουμε».
Ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε, επίσης, στη συνεργασία της Βουλής των Ελλήνων και του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος προκειμένου να υπάρξει άμεσα μια «σημαντική και παραστατική εκπροσώπηση της Ελλάδος στο Άουσβιτς, στον τόπο του μαρτυρίου τόσων χιλιάδων συμπατριωτών μας Εβραίων». Όπως επισήμανε ο κ. Τασούλας «η Ελλάς θα εκπροσωπηθεί σύντομα με έναν εκθεσιακό χώρο που θα εξιστορεί την τύχη του εβραϊκού στοιχείου στο κολαστήριο του Άουσβιτς. Όλη αυτή η προεργασία γίνεται από τη Βουλή των Ελλήνων και το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος και βρίσκεται στα πρόθυρα της ολοκληρώσεως».
Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης ο Δήμαρχος Παπάγου – Χολαργού, κ. Ηλίας Αποστολόπουλος, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, κ. Μωυσής Ελισάφ, καθώς και ο Πρόεδρος του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος, κ. Μάκης Μάτσας.
Μετά το πέρας των χαιρετισμών, η Διευθύντρια του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος, κ. Ζανέτ Μπαττίνου, παρουσίασε την έκθεση με τίτλο «Η Εβραϊκή Κοινότητα των Ιωαννίνων – Διαδρομή στο Χρόνο», που φιλοξενείται στην Πινακοθήκη του ∆ήµου Παπάγου – Χολαργού. Το μουσικό σύνολο του Σάκη Νεγρίν πλαισίωσε την εκδήλωση με ρωµανιώτικη μουσική, ενώ ακολούθησε η προβολή του ντοκιμαντέρ «Ρωµανιώτες, οι Έλληνες Εβραίοι των Ιωαννίνων», σε σκηνοθεσία Ανιές Σκλάβου και Στέλιου Τατάκη.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, καθώς και ο Αντιπεριφερειάρχης, κ. Βασίλειος Γιαννακόπουλος.