Λίγο λιγότερο από τα μισά παιδιά για τα οποία οι γονείς τους κατέθεσαν αιτήσεις, αποκλείστηκαν στο Νομό Ιωαννίνων από το πρόγραμμα επιδότησης των τροφείων (voucher) στους βρεφονηπιακούς – παιδικούς σταθμούς, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΜΕΑ.
Με βάση τα οριστικά αποτελέσματα, που δημοσιεύτηκαν με μεγάλη καθυστέρηση τα μεσάνυχτα της Τετάρτης στη σελίδα του αρμόδιου φορέα (ΕΕΤΑΑ), οι αιτήσεις στο Νομό Ιωαννίνων αφορούν 5.874 παιδιά.
Από το σύνολο αυτό, το voucher για να εγγραφούν στις δομές έλαβαν τελικά 3.139 παιδιά (53,43%). Τα υπόλοιπα 2.735 παιδιά, δηλαδή το 46,56 %, αποκλείστηκαν από τη συμμετοχή στο πρόγραμμα. Μάλιστα, 2.149 παιδιά έμειναν εκτός παρά το γεγονός ότι οι αιτήσεις των γονιών τους πληρούσαν τα εισοδηματικά και άλλα κριτήρια που θέτει το πρόγραμμα. Ο αποκλεισμός οφείλεται στο γεγονός ότι τα voucher για την επιδότηση των τροφείων χορηγούνται «με βάση τη μοριοδότηση και μέχρι εξαντλήσεως του προϋπολογισμού». Ετσι, πολλές οικογένειες, αν και «δυνητικά δικαιούχοι», αποκλείστηκαν, απλά και μόνο επειδή η χρηματοδότηση δεν επαρκεί για όλους!
Παρά τα μεγάλα λόγια της κυβέρνησης για τον «αυξημένο» φετινό προϋπολογισμό, ο αριθμός των παιδιών που καλύφθηκαν από το πρόγραμμα πανελλαδικά είναι ελάχιστα μεγαλύτερος σε σύγκριση με την περσινή χρονιά (169.256, έναντι 167.100 το 2021). Αντιθέτως, ο αριθμός των παιδιών που αποκλείστηκαν πανελλαδικά αυξήθηκε σημαντικά (114.506 παιδιά φέτος έναντι 83.763 παιδιών το περασμένο έτος), ενώ και οι αιτήσεις που έγιναν ήταν περισσότερες.
Σε συνθήκες που το οικογενειακό εισόδημα εξανεμίζεται από το κόστος της Ενέργειας και των καυσίμων και την ακρίβεια σε είδη διατροφής και πρώτης ανάγκης, το πρόγραμμα για την επιδότηση των τροφείων αποτελεί για πολλές οικογένειες μονόδρομο προκειμένου να στείλουν το παιδί τους στον παιδικό σταθμό. Ωστόσο, τα εισοδηματικά κριτήρια (27.000 ευρώ ετήσιο οικογενειακό εισόδημα για οικογένειες με ένα ή δύο παιδιά) αποτελούν «κόφτη» για χιλιάδες γονείς.
Παράλληλα, η φετινή προκήρυξη του προγράμματος προέβλεπε τη χορήγηση «voucher μειωμένης αξίας» για παιδιά οικογενειών με ετήσιο εισόδημα άνω των 27.000 ευρώ. Ούτε αυτό τηρήθηκε όμως, καθώς υπήρξαν γονείς που διαπίστωσαν έκπληκτοι πως το voucher που τους χορηγήθηκε είναι «μειωμένης αξίας» παρότι το εισόδημά τους είναι κάτω απ’ αυτόν τον «κόφτη». Το γεγονός αυτό δημιουργεί ερωτήματα γύρω από τους λόγους για τους οποίους ψαλιδίστηκε η αξία του voucher σε μια σειρά οικογένειες, κατά παράβαση των όρων που το ίδιο το πρόγραμμα έθετε, αλλά και τις επιπτώσεις που θα έχει αυτό στην τσέπη τους, αφού σημαίνει μεγαλύτερη συμμετοχή στα τροφεία ή/και μειωμένες παροχές που δικαιούνται να λάβουν.
Όμως μετά την πρώτη ψυχρολουσία των νέων ζευγαριών με την επιχορήγηση για το ΕΣΠΑ ξεκινά νέος γύρος αναζήτησης αφού για παράδειγμα στο Δήμο Ιωαννιτών, που θα επιχορηγηθούν συνολικά 2.739 παιδιά, οι δημοτικές δομές (παιδικοί και βρεφικοί σταθμοί) μπορούν να καλύψουν μόλις 1.240 παιδιά, με την κατάσταση να είναι πολύ χειρότερη στους περιφερειακούς δήμους των Ιωαννίνων.
Η ίδια η ΕΕΤΑΑ αναφέρει ότι στην περίπτωση που ένα voucher δεν ενεργοποιηθεί, «λόγω έλλειψης θέσης στη συγκεκριμένη κατηγορία δομής στην οποία ανήκει ηλικιακά το παιδί (βρεφικό σταθμό)», μπορεί να ενεργοποιηθεί σε άλλη κατηγορία θέσης (παιδικό σταθμό) μόλις το παιδί συμπληρώσει τους 30 μήνες. Με άλλα λόγια, οι γονείς που δεν θα καταφέρουν να βρουν θέση στα βρεφικά τμήματα το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να περιμένουν με το voucher στο χέρι να γίνει το παιδί τους 2,5 ετών για να μπορέσουν να το εγγράψουν σε παιδικό σταθμό.
Ετσι, οι ισχυρισμοί της υφυπουργού Εργασίας Δ. Μιχαηλίδου ότι η νέα σχολική χρονιά ξεκινά «με περισσότερους δικαιούχους από ποτέ» και ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να μη μείνει «κανένα παιδί εκτός βρεφονηπιακού σταθμού» ηχούν εξοργιστικοί στα αυτιά χιλιάδων οικογενειών, που βλέπουν το δικαίωμα των παιδιών τους σε δημόσια και δωρεάν Προσχολική Αγωγή να μετατρέπεται σε κυνήγι του voucher και σε αγώνα δρόμου για μια θέση στους σταθμούς.
Η Προσχολική Αγωγή δεν είναι ούτε είδος πολυτελείας ούτε εμπόρευμα. Είναι δικαίωμα για όλα τα παιδιά.
Απαιτούμε να αυξηθεί άμεσα η χρηματοδότηση ώστε να καλύψει το σύνολο των αιτήσεων.
Απαιτούμε να σταματήσει το καθεστώς των voucher και να χρηματοδοτηθεί η δημιουργία δωρεάν παιδικών βρεφικών σταθμών, όπως και ΚΔΑΠ/ΚΔΑΠ ΜΕΑ για όλα τα παιδιά.