Στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Περιφέρειας Ηπείρου η παράταξης μας «Κοινό των Ηπειρωτών» τοποθετήθηκε θετικά για τα θέματα που έκρινε ότι λειτουργούν προς το δημόσιο συμφέρον, υποστηρίζουν την τοπική και εθνική οικονομία και ενισχύουν την ανάπτυξη επιχειρηματικών σχεδίων προς όφελος και των τοπικών κοινωνιών, όπως οι γνωμοδοτήσεις για τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων τριών πτηνοτροφικών εγκαταστάσεων σε Άρτα και Ιωάννινα (επέκταση και εκσυγχρονισμός υφιστάμενων μονάδων).
Ο επικεφαλής Γιώργος Ζάψας και ο Αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Δημήτρης Τρομπούκης που εκπροσώπησαν την παράταξη στην Επιτροπή, λόγω κολλήματος των τακτικών μελών Θεόδωρου Κορωναίου (Αντιπροέδρου της Επιτροπής) και Άρη Σπέγγου, συμφώνησαν με την πρόταση για ολιγοήμερη αναβολή του θέματος υφιστάμενου πτηνοσφαγείου δυναμικότητας 15,50 tn ΖΒ στην Ανέζα Άρτας, την πραγματοποίηση αυτοψίας και να επανέλθει για θετική γνωμοδότηση.
Στον αντίποδα καταψήφισαν την ΜΠΕ του σχεδιαζόμενου νέου αιολικού ισχύος 12,6 MW στον Κασιδιάρη, καθώς επίσης και την ΜΠΕ Μονάδας Παραγωγής Έτοιμου Σκυροδέματος Επεξεργασίας ΑΕΚΚ, που σχεδιάζεται να κατασκευαστεί εντός περιοχής Natura 2000 στην Τοπική Κοινότητα Λιβαδαρίου του Δήμου Πάργας, με θετική γνώμη του Δήμου Πάργας αλλά αρνητική εισήγηση της Υπηρεσίας μας, την οποία ο πρόεδρος της Επιτροπής και η πλειοψηφία ΔΕΝ υιοθέτησαν!
Κατά την συζήτηση της ΜΠΕ του νέου (3ου) αιολικού στον Κασιδιάρη – ακολουθεί και 4ο (ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ 3: ισχύος 16,8 MW&ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ 4: ισχύος 12,6 MW), τοποθετηθήκαμε αναλυτικά και αναφερθήκαμε στο ιστορικό της εγκατάστασης των βιομηχανικών αιολικών στο πολύπαθο βουνό. Η ΕΛΑΚΤΩΡ έχει ήδη κατασκευάσει και λειτουργεί τους ΑΣΠΗΕ (Αιολικός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας) ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ Ι &II, ισχύος 50,0 MW& 39,6 MW αντίστοιχα, στους δήμους Πωγωνίου και Ζίτσας. Ζητεί έγκριση για τον ΑΣΠΗΕ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ 4 (12,6 MW) και ακολουθεί ο ΑΣΠΗΕ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ 3 (16,8 MW) που είναι σε διαβούλευση. Έχουμε να κάνουμε με την ακολουθούμενη τμηματική διαδικασία αύξησης ισχύος βιομηχανικών αιολικών, στην ίδια περιοχή, για ευκολότερη αδιοδότηση που σχετίζεται με την κατηγορία του έργου. Η τοποθέτηση του εκπροσώπου της εταιρείας, ότι «για διάφορους λόγους» η κατασκευή των τριών Α/Γ του 4ου αιολικού δεν έγινε από την αρχή έπεισε μόνον τα μέλη της Επιτροπής που υπερψήφισαν. Σήμερα ο Κασιδιάρης, χθες ο Λάκμος και τοΓάβρογο, αύριο η Μουργκάνα και ακολουθούν τα όρη Σουλίου και τα Θεσπρωτικά όρη..
Η δική μας θέση είναι καθαρή και χιλιοειπωμένη. Η χώρα μας έχει καταδικαστεί στην ΕΕ, από το 2020, για μη επαρκή προστασία της βιοποικιλότητας και έκτοτε το Χωροταξικό Πλαίσιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας τελεί υπό αναθεώρηση, όπως και η σύνταξη των νέων πρότυπων ΜΠΕ. Οι ΑΠΕ συνολικά και τα αιολικά πάρκα ειδικά είναι μια λύση για το ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας αλλά απαιτούνται μέτρα και κανόνες για την προστασία της βιοποικιλότητας, να εξαιρεθούν και να αυξηθούν οι προστατευόμενες περιοχές όπως οι Natura, οι περιοχές προστασίας της φύσης κ.α., μέσα από έναν σχεδιασμό όπου θα έχουν λόγο οι Τοπικές Κοινωνίες (Δήμοι &Περιφέρειες), όπου η εγκατάσταση Α/Γ και άλλων ΑΠΕ δεν θα επηρεάζει προϋπάρχουσες γεωργοκτηνοτροφικές και οικοτουριστικές δραστηριότητες, θα επιλεγούν για εγκατάσταση περιοχές χαμηλού οικολογικού ενδιαφέροντος και θα λαμβάνονται υπόψη παράμετροι που έχουν να κάνουν με το μεγέθη των συστημάτων, το θόρυβο, την απόσταση από οικισμούς, τις τομές του εδάφους και το άνοιγμα δρόμων, τα γεωγραφικά χαρακτηριστικά του τοπίου και γενικώς την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων.
Τέλος αναφερθήκαμε στην ανάγκη αξιοποίησης του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου που επιτρέπει τη δημιουργία «Ενεργειακών Κοινοτήτων», μέσα από συνέργειες δήμων, ώστε οι ίδιοι οι δήμοι να αποφασίζουν πως θα διαχειριστούν τους πόρους τους και να μην δελεάζονται από «ανταποδοτικά» της τάξης του 2 & 3% των έργων ΑΠΕ που ευτελίζουν και ακυρώνουν την αποστολή τους.