Σε συνεδρίαση της Διοικητικής Επιτροπής του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων παραβρέθηκε οΣταύρος Καλογιάννης, κατόπιν πρόσκλησης της Διοίκησής του, με αφορμή τον τελευταίο δημόσιο απολογισμό του κοινοβουλευτικού έργου του. Είχε την ευκαιρία να αναπτύξει τις προτάσεις που έχει καταθέσει για τον πολεοδομικό σχεδιασμό και την αειφόρο ανάπτυξη του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων, όπως η απόδοση του συνόλου του Στρατοπέδου Βελισσαρίου στην πόλη, η δημιουργία Τεχνόπολης, η συνεργασία με διεθνείς φορείς στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ομίλου Εδαφικής Συνεργασίας “ProximityGECT”. Η συζήτηση που ακολούθησε επικεντρώθηκε στη δημιουργία Τεχνόπολης στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων.
Ο Σταύρος Καλογιάννης επανέλαβε ότι η δημιουργία μιας Τεχνόπολης προβλέπεται ρητά στη νομοθεσία εδώ και 25 χρόνια (Ν. 2545/1997 περί βιομηχανικών περιοχών). Η Τεχνόπολη περιλαμβάνει, σε μία έκταση τουλάχιστον 50 στρεμμάτων:
- Εγκαταστάσεις εκπαίδευσης και έρευνας.
- Επιχειρήσεις καινοτομίας και υψηλής τεχνολογίας συνδεδεμένες με την πανεπιστημιακή εκπαίδευση και έρευνα.
- Θερμοκοιτίδες επιχειρήσεων.
- Υπηρεσίες εξυπηρέτησης, ξενοδοχειακής φιλοξενίας, αναψυχής, εστίασης, κατοικίες.
Το πρώτο βήμα για τη δημιουργία Τεχνόπολης,είναιη σύσταση Φορέα διαχείρισης και ανάπτυξής της, η οποία θα αναλάβει τον σχεδιασμό, την οριοθέτηση και πολεοδόμηση της Τεχνόπολης.
Η δημιουργία Τεχνόπολης στα Ιωάννινα:
Προβλέπεται στο Ρυθμιστικό Σχέδιο Ιωαννίνων (2009), μεταξύ Πεδινής – Πανεπιστημίου.
Περιλαμβάνεται στο εγκεκριμένο Σχέδιο Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης (ΣΧΟΟΑΠ) του πρώην Δήμου Μπιζανίου (ΦΕΚ 529 ΑΑΠ/2009), βάσει της κατεύθυνσης του Ρυθμιστικού.
Περιλαμβάνεται στο Περιφερειακό Χωροταξικό Σχέδιο της Περιφέρειας Ηπείρου (ΦΕΚ 286 ΑΑΠ/2018), στην προτεινόμενη από το Ρυθμιστικό θέση.
«Εδώ και χρόνια έχω ενημερώσει», ανέφερε οΣταύρος Καλογιάννης, «όλους τους ενδιαφερόμενους Φορείς, Περιφέρεια Ηπείρου, Δήμο Ιωαννιτών, Πανεπιστήμιο, Επιμελητήρια, αρμόδια Υπουργεία. Επιπλέον, πρότεινα στη Βουλή, η Τεχνόπολη να ενταχθεί στον 4οάξονα του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης, “Ιδιωτικές επενδύσεις και θεσμικός μετασχηματισμός”. Η δημιουργία Τεχνόπολης, εφόσον τεθεί εξαρχής σε στέρεες βάσεις, θα αποτελέσει κλειδί για προσέλκυση νέων επενδύσεων υψηλής τεχνολογίας και εξειδικευμένων επιστημόνων, για την ανασυγκρότηση και χωρική αναγέννηση του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων, όπως αντίστοιχα συνέβη με άλλες πετυχημένες ευρωπαϊκές Τεχνοπόλεις».
Στη συνέχεια, ακολούθησε διάλογος και ο Σταύρος Καλογιάννης απάντησε στις ερωτήσεις που του απηύθυναν τα μέλη τηςΔιοικητικής Επιτροπής του Επιμελητηρίου.Χαρακτήρισε δε πολύ εποικοδομητική τη συνάντηση και ευχαρίστησε τη Διοίκηση για την πρόσκληση και την ουσιαστική συζήτηση. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να υπάρξει συνέχεια της καλής συνεργασίας, προς όφελος της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας.