Η Τομεακή Επιτροπή Ιωαννίνων του ΚΚΕ απευθύνεται σε κάθε εργαζόμενο, στη νεολαία και τους καλούμε στην παρουσίαση του βιβλίου «1922:Ιμπεριαλιστική εκστρατεία και Μικρασιατική Καταστροφή», που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 18 Ιούλη, στις 8 το απόγευμα στην Κάτω Πλατεία Ανατολής (Τιμούρ).
Η παρουσίαση θα γίνει από τον Αναστάση Γκίκα μέλος του Τμήματος Ιστορίας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ.
Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί από μουσικοχορευτικό πρόγραμμα από πολιτιστικούς συλλόγους.
Το βιβλίο πραγματεύεται τη Μικρασιατική καταστροφή μετά την ιμπεριαλιστική εκστρατεία που πραγματοποιήθηκε πριν 100 ακριβώς χρόνια, αλλά αποτελεί πλούσια πηγή συμπερασμάτων.
Η έκδοση της Σύγχρονης εποχής είναι αποτέλεσμα συλλογικής δουλειάς του τμήματος ιστορίας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ και προετοιμάστηκε ενώ έχει ξεσπάσει ένα νέος ιμπεριαλιστικός πόλεμος στο έδαφος της Ουκρανίας. Παρά την απόσταση εκατό χρόνων που χωρίζουν εκείνη την σύγκρουση που οδήγησε στην Μικρασιατική Καταστροφή και την σημερινή σύγκρουση στην Ουκρανία, δίνουν κοινά συμπεράσματα για το παρόν και το μέλλον. Δίνουν σημαντικά συμπεράσματα για την ταξική πάλη, αφού οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι και οι ανταγωνισμοί αποτελούν συστατικό στοιχείο της καπιταλιστικής ανάπτυξης την εποχή του μονοπωλιακού καπιταλισμού. Έτσι λοιπόν προκύπτει και το κύριο: ποια πρέπει να είναι η στρατηγική του Κομμουνιστικού Κόμματος και ποια η στάση της εργατικής τάξης και των λαών.
Η Μικρασιατική Εκστρατεία υπήρξε αναπόσπαστο και οργανικό κομμάτι του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, των ενδοϊμπεριαλιστικών συγκρούσεων για την αναδιανομή των εδαφών, των αγορών και των σφαιρών επιρροής που ακολούθησε μετά τη λήξη του. Οι ανταγωνισμοί για το ποιος θα πάρει τι, ήταν αδυσώπητοι, καθώς όλοι προσπαθούσαν να πετύχουν το μέγιστο των διεκδικήσεών τους.
Τα θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων είναι οι λαοί άμεσα στις στρατιωτικές επιχειρήσεις αλλά και μέσω της φτώχειας που φέρνει ο πόλεμος ως καταστροφή ως προσφυγιά, ως πολεμική δαπάνη ως αποτέλεσμα του οικονομικού πολέμου.
Αυτό ήταν και το αποτέλεσμα των αδυσώπητων ανταγωνισμών του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου για τους λαούς της περιοχής. Ξερίζωσε εκατομμύρια Ελλήνων, Τούρκων Αρμενίων και άλλων. Ένα μέρος του βιβλίου είναι αφιερωμένο στην καταγραφή των άθλιων συνθηκών ζωής των πολυάριθμων προσφύγων που έφτασαν στην Ελλάδα, τη φτώχεια, τη σκληρή εκμετάλλευσή τους ως φθηνό εργατικό δυναμικό σε βιομηχανίες και πλούσια σπίτια. Η ένταξή τους στην εργασία, τους έφερε σε επαφή με το ταξικό κίνημα και πολλοί εντάχθηκαν και πρωτοπόρησαν σε αυτό.
Στα κείμενα του βιβλίου περιέχεται πλούσιο υλικό για γνωστές και άγνωστες πλευρές του μικρασιατικού πολέμου, ενώ ταυτόχρονα αναδεικνύονται χρήσιμα – για το παρόν και το μέλλον – συμπεράσματα που θα παρουσιαστούν τη Δευτέρα Δευτέρα 18 Ιούλη, στις 8 το απόγευμα στην Κάτω Πλατεία Ανατολής (Τιμούρ) από τον Αναστάση Γκίκα.