«Σχετικά με τη συνάντηση του ΔΣ με το Δήμαρχο Ιωαννιτών για τα στεγαστικά ζητήματα των σχολικών μονάδων του δήμου»
Συνάδελφοι,
στο τελευταίο Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΠΕΝΙ (Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ιωαννίνων), μετά τη συγκρότησή του σε σώμα, αποφασίστηκε συνάντηση με το Δήμαρχο του Δήμου Ιωαννιτών, ώστε να συζητηθούν τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν ως προς τις στεγαστικές υποδομές των σχολείων. Και τούτο διότι στον μεγαλύτερο Δήμο της περιοχής μας υφίστανται τα περισσότερα οξυμένα προβλήματα.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 16 Ιουνίου 2022 και εκεί κατατέθηκαν τα θέματα σχετικά με το στεγαστικό ζήτημα των σχολικών μονάδων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και τη γενικότερη λειτουργία των σχολείων. Επιγραμματικά τέθηκαν τα εξής:
Χρονοδιάγραμμα στέγασης 1ου Νηπιαγωγείου, ΣΑΠ και 34ο Νηπιαγωγείου (Παλιούς φούρνους)
Στέγαση 19ου Νηπιαγωγείου, 15ου Νηπιαγωγείου και Νηπιαγωγείου Κουτσελιού.
Η ανέγερση διδακτηρίου για τη στέγαση του 28ου Νηπιαγωγείου σε υπάρχον οικόπεδο που θα έλυνε το συνολικά το ζήτημα της συμφόρησης των νηπιαγωγείων της περιοχής.
Στέγαση του Δημ. Σχολείου Κατσικάς σε νέο κτίριο.
Ανέγερση νέου διδακτηρίου στην περιοχή της Νέας Ζωής που θα αποσυμφορούσε το 10ο Δημ. Σχολείο και το 3ο Δημ. Σχολείο Μαρμάρων.
Επίσπευση των διαδικασιών για την παράδοση αίθουσας διδασκαλίας στο 4ο Δημ. Σχολείο Ανατολής (αίθουσα χημείου της παλιάς Παιδαγωγικής Ακαδημίας που μετά και τις ενέργειες του Συλλόγου μας αποφασίστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο, να δοθεί στο Δημοτικό Σχολείο).
Μετεγκατάσταση των Πειραματικών Δημοτικών Σχολείων στο Πανεπιστήμιο από το συγκρότημα της Ακαδημίας.
Ζητήθηκε να γίνει από το Δήμο αξιοποίηση κάθε οικοπέδου ή κτιρίου που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη λειτουργία νέων διδακτηρίων στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.
Τέλος να υπάρχει προγραμματισμός και μέριμνα από την πλευρά της δημοτικής αρχής για τη συντήρηση όλων των σχολικών μονάδων του Δήμου ώστε να λειτουργήσουν απρόσκοπτα τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Ο Δήμαρχος απάντησε στα παραπάνω θέματα ως εξής:
• Λόγω περιπλοκότητας ιδιοκτησιακών ζητημάτων και έλλειψης πόρων, η ανέγερση νέων κτιρίων καθίσταται δύσκολη και προτιμήθηκε (από τη Δημοτική Αρχή) ως λύση του ζητήματος ο σχεδιασμός για τη συντήρηση των υπαρχόντων υποδομών. Μάλιστα πρότεινε μαθητές και νήπια που δεν «χωρούν» σε σχολεία του Δήμου, να μεταφέρονται σε κλειστά σχολεία της περιοχής, θεωρώντας αυτή τη λύση ως απόλυτα.. ρεαλιστική !!!
• Θα τρέξει πρόγραμμα 4 εκ. ευρώ για τη συντήρηση κτιρίων σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Όπως ανέφερε υπάρχει μελέτη, την οποία μας προέτρεψε να αναζητήσουμε στη Τ.Υ. του Δήμου, ώστε να δούμε την οριστική κατανομή των χρημάτων στην Πρωτοβάθμια.
• Σχετικά με την μετεγκατάσταση των Πειραματικών Σχολείων στο Πανεπιστήμιο, είπε ότι αυτό εξαρτάται από τον αντίστοιχο σχεδιασμό που είναι ενταγμένος στο πρόγραμμα «Τρίτσης».
• Για το Νηπιαγωγείο Κουτσελιού, μας απάντησε ότι το οικόπεδο που προορίζεται για τη στέγασή του και εφάπτεται με το Δημοτικό Σχολείο, είναι εκτός σχεδίου πόλης (!!!).
• Αναφορικά με το 34ο Νηπιαγωγείο (Παλαιούς Φούρνους), το 1ο Νηπιαγωγείο και το ΣΑΠ, μας ανέφερε ότι θα λειτουργήσουν μετά την ολοκλήρωση των τελευταίων εργασιών από τον Σεπτέμβριο.
• Σχετικά με το ζήτημα ανέγερσης νέου διδακτηρίου που θα στεγάσει το Δημοτικό Σχολείο Κατσικά, ειπώθηκε ότι δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη (πέρα από την οριοθέτηση του οικοπέδου) καθώς αναμένεται σχετική μελέτη από την ΚΤΥΠ.
Οι απαντήσεις του Δημάρχου, σαφώς, δεν μας άφησαν ικανοποιημένους σε πολλά από τα ζητήματα που τέθηκαν. Ο Σύλλογος μας δεν εφησυχάζει και θα προχωρήσει και σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να υπάρξει λύση στο στεγαστικό των σχολικών μονάδων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, θέτοντας προ των ευθυνών τους όλους τους αρμόδιους φορείς.
Οι σχολικές κοινότητες, δικαιούνται σύγχρονα σχολεία, που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της εποχή μας, γιατί μόνο μέσα σε αυτά μπορεί να συντελεστεί η μάθηση, να υπάρχει ασφάλεια και όλες εκείνες οι παιδαγωγικές συνθήκες που είναι απαραίτητες στην πραγμάτωση των σκοπών της εκπαίδευσης.