Στη συνάντηση των Προεδρείων των Διαρκών Επιτροπών της Βουλής με αντιπροσωπεία της Βουλής των Κοινοτήτων του Ηνωμένου Βασιλείου (Η.Β.) που έγινε σήμερα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, μετείχε ο Σταύρος Καλογιάννης.
Στη Βρετανική αντιπροσωπεία μετείχαν οι Βουλευτές κα Karen Bradley και κύριοι Chris Bryant, Derek Twigg, Angus Mac Neil και στελέχη της Βρετανικής Πρεσβείας στην Ελλάδα.Αντικείμενο συζήτησης αποτέλεσαν ευρωπαϊκά και διμερή ζητήματα, όπωςη απρόκλητη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η εν εξελίξει μετάβαση στη μετά-Brexit εποχή, οι συνεχιζόμενες πιέσεις στο μεταναστευτικό,καθώς και το μεταβατικό στάδιο στην εποχή μετά την πανδημία του κορονοϊού.
Στην ομιλία του, ο Σταύρος Καλογιάννης, μεταξύ άλλων, ανέφερε:
«Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι χώρες μας είναι κοινές: η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η πανδημία Covid-19, οι πιέσεις στο μεταναστευτικό, η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια. Όλες αυτές οι προκλήσεις έχουν μεγάλο αντίκτυπο στις οικονομίες μας.
Η κατάσταση στην Ουκρανία είναι εξαιρετικά κρίσιμη. Η Ελλάδα, όπως και η Ε.Ε., καταδίκασε την αδικαιολόγητη εισβολή της Ρωσίας με τον πιο έντονο τρόπο. Οι οικονομικές επιπτώσεις δεν αφορούν μόνο την Ουκρανία, αλλά το σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών, λόγω της αβεβαιότητας κυρίως στην ενέργεια. Ήδη οι πληθωριστικές πιέσεις είναι σημαντικές και πρέπει να αντιμετωπιστούν.Ελπίζουμε δε, ο πόλεμος στην Ουκρανία να σταματήσει το συντομότερο δυνατό.
Το 2021 η Ελλάδα, όπως άλλωστε και η Βρετανία, παρουσίασε πολύ υψηλό ρυθμό ανάπτυξης, της τάξεως του 9%. Για το 2022 οι αρχικές εκτιμήσεις έδιναν αύξηση του ΑΕΠ κατά 4,5%, αλλά η ενεργειακή κρίση θα έχει οπωσδήποτε επιπτώσεις. Βασικοί μοχλοί ώθησης της οικονομίας είναι το Ταμείο Ανάκαμψης, μέσω του οποίου θα διατεθούν στην εθνική οικονομία 31 δις ευρώ μέχρι το 2026, ποσό που η Κυβέρνηση φιλοδοξεί να διπλασιάσει με μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων, και το νέο ΕΣΠΑ (2021-2027), προϋπολογισμού 26,1 δις ευρώ.
Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι από τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους της Ελλάδας (9η χώρα-προορισμός ελληνικών εξαγωγών,2021).
Τον Οκτώβριο2021 υπογράφηκε μνημόνιο περί Διμερούς Στρατηγικού Πλαισίου, μεταξύ Ελλάδας και Η.Β., με στόχο την περαιτέρω προώθηση των οικονομικών θεμάτων και ειδικότερα για προώθηση επενδύσεων, για υπηρεσίες υγείας και ψηφιακής διακυβέρνησης, για τη ναυτιλία, τον τουρισμό.
Η Ελλάδα έχει υιοθετήσει νομικό πλαίσιο για Άμεσες Ξένες Επενδύσεις, το οποίο στοχεύει στην προσέλκυση διεθνών επενδύσεων, που θα συμβάλλουν σε φιλικότερο και αποδοτικότερο οικονομικό περιβάλλον.Παράλληλα, το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες προκειμένου να προσελκύσει επενδύσεις από το Η.Β.
Υπάρχουν μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης των οικονομικών διμερών σχέσεων, καθώς ο όγκος του διμερούς εμπορίου με το Η.Β. το 2021 ανήλθε σε 1,98 δις ευρώ, ενώ ο αριθμός τουριστών σε 1 εκ, όταν το 2018 άγγιζε τα 3 εκ.Εύχομαι η σημερινή συνάντησή μας να συμβάλλει στην περαιτέρω ώθηση των ήδη πολύ καλών σχέσεών μας».