Συνάντηση με εκπροσώπους κατοίκωντης παραλίμνιας περιοχήςτου Μάτσικαπραγματοποίησεο Σταύρος Καλογιάννης, στην οποία συζητήθηκαν όλα τα προβλήματα που απασχολούν την περιοχή. Ειδικότερα οι κάτοικοι έθεσαν θέματα που αφορούν τη δόμηση καιτην έλλειψη βασικής αστικής υποδομής στην περιοχή, φωτισμός, πεζοδρόμια, δίκτυο αποχέτευσης, και εξέφρασαν αντιρρήσεις σε ό,τι αφορά τη χάραξη του παραλίμνιου ποδηλατόδρομου, όπως αυτός είχε σχεδιαστεί προ δέκα και πλέον ετών.
Ο Σταύρος Καλογιάννης ανέφερε ότι τα πολεοδομικά και περιβαλλοντικά προβλήματα στο λεκανοπέδιο είναι σύνθετα και αλληλένδετα. Η αδιαφορία πολλών ετών έχει συσσωρεύσει και οξύνει τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζονταν, στο σύνολό τους, από το Ρυθμιστικό Σχέδιο Ιωαννίνων που ολοκληρώθηκε το 2009. Σε αυτό το πλαίσιο άλλωστε είχαν εγκριθεί τα Σχέδια Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης (ΣΧΟΟΑΠ) των τότε Δήμων Μπιζανίου(ΦΕΚ 529ΑΑΠ/2009) και Εκάλης (ΦΕΚ 211ΑΑΠΘ/2009), που ήταν απολύτως συμβατά με τις κατευθύνσεις του Ρυθμιστικού.
Ενημέρωσε τους κατοίκους ότι από την άνοιξη του 2019 εκπονείται Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (ΕΠΜ) για την προστασία της Παμβώτιδας, που θα εγκριθεί με Προεδρικό Διάταγμα, ενώ αναμένεται η ανάθεση μελέτης Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΤΠΣ), το οποίο θα εγκριθεί με άλλο Προεδρικό Διάταγμα. Παράλληλα, πρέπει να εκπονηθεί νέα μελέτη για τον παραλίμνιο ποδηλατόδρομο ή να επικαιροποιηθεί η παλιά, αν αυτό είναι εφικτό. Εάν δοθεί προτεραιότητα στη μελέτη ποδηλατόδρομου, τόνισε ο Σταύρος Καλογιάννης,αναμένεται νακαθυστερήσει η ολοκλήρωση και έγκριση των άλλων δύο μελετών (ΕΠΜ και ΤΠΣ) που είναι κρίσιμες για τη χωρική οργάνωση και ανάπτυξη του λεκανοπεδίου, αφού θα πρέπει αυτές να λάβουν υπόψη τα δεδομένα της χάραξης του ποδηλατόδρομου.
Συνοψίζοντας ο Σταύρος Καλογιάννης ανέφερε: «Στη συνάντηση δόθηκε έμφαση σταπροβλήματαπου αντιμετωπίζει η περιοχή του Μάτσικα. Κατέστησα σαφές πως για να δοθεί οριστική λύση στα θέματα πρέπει να ολοκληρωθεί το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο για τον Δήμο Ιωαννιτών και ειδική πολεοδομική μελέτη για τον Μάτσικα, που θα καθορίσει τους όρους δόμησης, ώστε νααποκατασταθούν οι κάτοικοι στη συγκεκριμένη περιοχή, χωρίς αρνητικές επιπτώσεις στο παραλίμνιο μέτωπο της πόλης.Αυτή είναι πάγια θέση μου.
Επισήμανα επίσης στους εκπροσώπους των κατοίκων του Μάτσικα ότι, σε κάθε περίπτωση, η ολοκλήρωση των προαναφερόμενων μελετών δεν μπορεί να γίνει εντός του τρέχοντος έτους, αλλά θα απαιτήσει αρκετό διάστημα, που θα εξαρτηθεί από τον χρόνο ανάθεσήςτουςκαι, ακολούθως, από τους χρόνους διαβούλευσης και ανταπόκρισης των αρμόδιων Υπηρεσιών. Οφείλουν συνεπώς τα συναρμόδια Υπουργεία να ορίσουν τις προτεραιότητες και να θέσουν σαφή χρονοδιαγράμματα.
Από την πλευρά μου συνεχίζω την ενημέρωση των συμπολιτών μας, καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις και επιμένοντας ότι πρέπει επιτέλους το λεκανοπέδιο Ιωαννίνων να αποκτήσει ενιαίο και σύγχρονο σχεδιασμό, με γνώμονα την αειφορία».