Να δοθεί προτεραιότητα στη Μαριούπολη ζήτησε, από την αίθουσα της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, κα Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου.
Στην παρέμβασή της, η κα Ασημακοπούλου, αφού αναφέρθηκε στους θρησκευτικούς και τους στενούς δεσμούς φιλίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ουκρανία, τόνισε ότι στη Μαριούπολη, πριν την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία, ζούσαν περισσότεροι από 150.000 Έλληνες.
Η Ευρωβουλευτής σημείωσε ότι η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, η επιστροφή των κατοίκων και η αποκατάσταση των επιπτώσεων του πολέμου πρέπει να είναι για την Ε.Ε. αντικείμενο σχεδιασμού, από σήμερα κιόλας, ενώ τόνισε πως είναι απαραίτητη, και σε αυτό το ζήτημα, μία κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση. Χαρακτήρισε δε τη δημιουργία ενός Καταπιστευματικού Ταμείου Αλληλεγγύης, ως «ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», όχι όμως αρκετό.
Κλείνοντας, η Ευρωβουλευτής είπε χαρακτηριστικά: «Σήμερα, από την αίθουσα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σας καλώ, ως Ευρωβουλευτής της Ελλάδας, μιας χώρας που πάντα βρέθηκε στη σωστή πλευρά της ιστορίας, να δώσουμε προτεραιότητα στη Μαριούπολη».
Ακολουθεί το βίντεο και το κείμενο της παρέμβασης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου: https://www.youtube.com/watch?v=79VSJICthUE
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Η Ελλάδα καταδίκασε απερίφραστα – όπως όλοι μας – την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία και έστειλε ανθρωπιστική βοήθεια και αμυντικό υλικό.
Η Ελλάδα διατηρεί με την Ουκρανία θρησκευτικούς δεσμούς και στενούς δεσμούς φιλίας, καθότι στη Μαριούπολη ζούσαν, μέχρι την έναρξη του πολέμου, περισσότεροι από 150.000 Έλληνες.
Η Μαριούπολη σήμερα είναι πλήρως κατεστραμμένη, μια πόλη φάντασμα.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, η επιστροφή των κατοίκων και η αποκατάσταση των επιπτώσεων του πολέμου πρέπει να είναι για εμάς αντικείμενο σχεδιασμού, από σήμερα κιόλας. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει δεσμευτεί μάλιστα, να ανακατασκευάσει το Μαιευτήριο της Μαριούπολης.
Είναι απαραίτητη, και σε αυτό το ζήτημα, μία κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση.
Πράγματι, η δημιουργία ενός Καταπιστευματικού Ταμείου Αλληλεγγύης, που συμφωνήθηκε στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Δεν είναι όμως αρκετό!
Σήμερα, από την αίθουσα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σας καλώ, ως Ευρωβουλευτής της Ελλάδας, μιας χώρας που πάντα βρέθηκε στη σωστή πλευρά της ιστορίας, να δώσουμε προτεραιότητα στη Μαριούπολη.
Ευχαριστώ.