Η Περιφερειακή Παράταξη «Κοινό των Ηπειρωτών» παραχώρησε συνέντευξη τύπου, σήμερα Παρασκευή 4 Απριλίου, με παρόντες τον επικεφαλής Γιώργο Ζάψα και τους Περιφερειακούς Σύμβουλους Δημήτρη Σακαρέλη, Θόδωρο Κορωναίο, την υπεύθυνη οργανωτικού Ελευθερία Κοσσυβάκη και τον Αντιπρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Δημήτρη Τρομπούκη. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ο επικεφαλής Γιώργος Ζάψας και ο Περιφερειακός Σύμβουλος Θόδωρος Κορωναίος, ανέπτυξαν τις θέσεις της παράταξης για ζητήματα που απασχολούν την επικαιρότητα, για σημαντικά θέματα και πολυετή προγράμματα που βρίσκονται σε διαβούλευση και ο σχεδιασμός τους θα καθορίσει τη θέση της Ηπείρου τις επόμενες 10ετίες, καθώς και για θεσμικά ζητήματα λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου και των Επιτροπών του. Τα θέματα που απασχόλησαν τη συνέντευξη ήταν τα εξής:
- Απορρίμματα/ πρόστιμο:
Η παράταξη τοποθετήθηκε πάνω στο θέμα, από τις 24/3 με ανακοίνωση της, όταν προέκυψε το θέμα και είπαμε ότι η Περιφέρεια έχασε τη διαιτησία στην αντιδικία μας με τη θυγατρική της ΤΕΡΝΑ, τον Ιδιωτικό Φορέα Σύμπραξης «Αειφορική Ηπείρου» που διαχειρίζεται το εργοστάσιο Αστικών Στερεών Αποβλήτων και θα πληρώσουν οι πολίτες κοντά στα 3,5 εκατομμύρια, εάν δεν υπάρξει άλλου τύπου διευθέτηση. Και αυτό επειδή η υπάρχει δέσμια συμφωνία στη σύμβαση σύμπραξης Περιφέρειας και του “ΙΦΣ Αειφορικής”, για: «..παραίτηση από κάθε ένδικο μέσο ή μέσο προσφυγής ενώπιον οποιουδήποτε δικαστηρίου ή άλλης δικαστικής αρχής». Αν παρά ταύτα υπάρχει αυτή η δυνατότητα θα την υποστηρίξουμε, για το συμφέρον της Περιφέρειας, παρά τα λάθη της περιφερειακής Αρχής και την άγονη αλλά και κοστοβόρα αντιδικία με τους Δημάρχους της Ηπείρου και τη διοίκηση του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων/ Απορριμμάτων (ΦοΔΣΑ), για το ποιος θα διαχειριστεί το υπόλειμμα και ποιος έχει την ευθύνη εφαρμογής του Περιφερειακού Σχεδιασμού των Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ Ηπείρου). Πράγματα λυμένα από τον ν. 4555/2018. - Πορεία σημαντικών προγραμμάτων στα οποία υπάρχει κατ’ αρχήν συμφωνία:
α) Για το Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας, β) το Πάρκο Αγροτικής Καινοτομίας και γ) το Μεγάλο Κλειστό (Ξιφασκίας), η παράταξη έχει ζητήσει να παρουσιαστούν στο Περιφερειακό Συμβούλιο οι σχετικές μελέτες, οι πηγές χρηματοδότησης και ο οδικός χάρτης για το καθένα από αυτά, με προσδιορισμό καταληκτικής ημερομηνίας (deadline), καθόσον από το φθινόπωρο και μετά οτιδήποτε έρχεται θα εκλαμβάνεται ως έργο προεκλογικής φύσεως (μπαίνουμε σε προεκλογική περίοδο) και δεν θα το υποστηρίξουμε. - Η συζήτηση – διαβούλευση των Στρατηγικών Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Σ.Μ.Π.Ε.):
Με επιλογή της Περιφερειακής Αρχής συζητιούνται στην Επιτροπή Περιβάλλοντος Χωρικού Σχεδιασμού & Ανάπτυξης και όχι στο Περιφερειακό Συμβούλιο, σύμφωνα με αυθαίρετη ερμηνεία, σε βάρος της ίδιας της διαβούλευσης και δημοσιότητας και σε βάρος της δημοκρατίας εν τέλει. Η θέση μας για τις ΣΜΠΕ είναι ξεκάθαρη και επειδή ρυθμίζουν πάγια σημαντικά αναπτυξιακά θέματα εθνικού και περιφερειακού ενδιαφέροντος, σε βάθος χρόνου, πρέπει να τυγχάνουν ευρείας διαβούλευσης και δημοσιότητας και να συζητιούνται στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η έλλειψη πληροφόρησης για τα χρηματοδοτικά προγράμματα, όπως το ΕΠΑ, το Νέο ΕΣΠΑ, το πρόγραμμα Α. Τρίτσης κ.α. Για παράδειγμα, στη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της 28ης Μαρτίου, συζητήθηκαν πέντε σημαντικές ΣΜΠΕ Υπουργείων, μεταξύ αυτών η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Περιφερειακού Προγράμματος Ηπείρου 2021 – 2027 (400 και πλέον εκατομμύρια) και η ΣΜΠΕ του Περιφερειακού Προγράμματος Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου 2021 – 2025 (119 εκατομμύρια, εκ των οποίων 65 εκ. για υποδομές; 30 εκατ. για πράσινη ανάπτυξη; κοκ). Δλδ, κοντά στα 500 εκατομμύρια πέρασαν στο πόδι! - Η 1η συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης Περιφέρειας Ηπείρου, με θέμα το Περιφερειακό Σχέδιο για την Κλιματική Αλλαγή (ΠεΣΠΚΑ) Ηπείρου:
Καλώς συνεδριάζει η Περιφερειακή Επιτροπή Διαβούλευσης, δεδομένου ότι πρόκειται για το πολύ σημαντικό ζήτημα της Κλιματικής Αλλαγής που είναι παρούσα και αφορά άμεσα την Ήπειρο που δοκιμάζεται ήδη από την άναρχη χωροθέτηση όλων των ειδών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), με επιπτώσεις που θα φανούν μελλοντικά, αλλά άργησε πολύ η 1η συνεδρίαση της με αποκλειστική ευθύνη της περιφερειακής Αρχής και της Προέδρου της Επιτροπής. Η πανδημία του κορωνοϊού αποτέλεσε καλή δικαιολογία για να μη γίνει δια ζώσης η συνεδρίαση της και ενώ υπάρχουν οι προϋποθέσεις αυτή συγκαλείται με τηλεδιάσκεψη! Έτσι αποφεύγουν τη δημόσια συζήτηση για τα μεγάλα θέματα του Ταμείου Ανάκαμψης, του νέου ΕΣΠΑ, του 5ετούς Αναπτυξιακού Προγράμματος και του υποτιθέμενου σχεδιασμού τους για την Ήπειρο. - Η «κλήση σε απολογία» των μελών της Οικονομικής Επιτροπής (Ο.Ε.):
Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας με έγγραφό της 15ης Φεβρουαρίου καλεί τα μέλη της ΟΕ να απολογηθούν για αποφάσεις της που σχετίζονται με αναθέσεις νομικής υποστήριξης και για τη δικαιοδοσία της να λαμβάνει αυτές τις αποφάσεις. Σε ότι μας αφορά, ο επικεφαλής της παράταξης και τακτικό μέλος της Επιτροπής, από τις 73 επίδικες αποφάσεις ψήφησε θετικά για τις 14 από αυτές και καταψήφισε τις υπόλοιπες 59. Βασικό κριτήριο υπήρξε η σκοπιμότητα της απόφασης και η υπεράσπιση της θέσης της Περιφέρειας Ηπείρου έναντι τρίτων, όπως ήταν οι υποθέσεις των διοδίων της Εγνατίας, οι μονάδες βιοαερίου στη ΒΙΠΕ, οι απαλλοτριώσεις στο Λιμάνι Ηγουμενίτσας και στην οδό Σταύρου Νιάρχου, το εργοστάσιο ΑΣΑ, και ο ΧΥΤΑ Ελληνικού. Επιπρόσθετο στοιχείο ήταν η θετική εισήγηση της Νομικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας και η εμπιστοσύνη στην Υπηρεσία. Σε αυτό το πνεύμα θα απολογηθούμε. Στις 59 περιπτώσεις που αρνηθήκαμε ψήφο μειοψηφήσαμε με το σκεπτικό ότι: «..είναι αναγκαίο η Περιφέρεια, να διευρύνει τις αναθέσεις της νομικής εκπροσώπησης και σε άλλους δικηγόρους, με την απαιτούμενη εμπειρία και εξειδίκευση».
Η συνέντευξη ολοκληρώθηκε με απαντήσεις σε ερωτήσεις που έγιναν και αφορούσαν στην ποιότητα της αντιπολίτευσης που ασκεί η περιφερειακή παράταξη.