Η Ζωσιμαία Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Ιωαννίνων, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, σχεδιάζει μια μεγάλη γιορτή για τα γενέθλια του μεγάλου Δανού παραμυθά Hans Christian Andersen, στις 2 Απριλίου 2022.
Με ποικίλες δράσεις μεταφέρει το μήνυμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου «Οι ιστορίες είναι φτερά που σε βοηθούν να πετάς ψηλά κάθε μέρα».
Το Εθνικό Τμήμα της I.B.B.Y του Καναδά είναι ο διεθνής χορηγός της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου, επιλέγοντας το θέμα και σχεδιάζοντας την αφίσα για τα τμήματα του I.B.B.Y σε όλο τον κόσμο.
Ο Richard Van Camp είναι συγγραφέας, αυτόχθονας Dogrib Tłı ̨chǫ του έθνους Dene, των ΝΔ εδαφών του Καναδά, γεννημένος στις 8 Σεπτεμβρίου 1971 στην πόλη Fort Smith. Είναι περισσότερο γνωστός για το μυθιστόρημά του “The Lesser Blessed”, το οποίο διασκευάστηκε σε ταινία το 2012. H αφίσα δημιουργήθηκε από την Julie Flett. Είναι μια Cree (αυτόχθονων λαός της Βόρειας Αμερικής. Ζουν κυρίως στον Καναδά και αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα Πρώτα Έθνη της χώρας)-Métis (ομάδα αυτόχθονων πληθυσμών που κατοικούν στις τρεις επαρχίες λιβαδιών του Καναδά, καθώς και σε μέρη του Οντάριο, της Βρετανικής Κολομβίας, των Βορειοδυτικών Εδαφών και των Βορείων Ηνωμένων Πολιτειών και έχουν κοινή ιστορία και πολιτισμό και μικτές αυτόχθονες και ευρωπαϊκές (κυρίως γαλλικές) καταγωγές) συγγραφέας, εικονογράφος και καλλιτέχνης που έχει λάβει πολλά βραβεία για τα βιβλία της, συμπεριλαμβανομένων δύο βραβείων Governor General, του American Indian Library Association Award και του TD Canadian Children’s Literature Award. Τα βιβλία της έχουν επιλεγεί για τις λίστες Καλύτερων της Χρονιάς από μέσα ενημέρωσης όπως οι New York Times, The Washington Post, Publisher’s Weekly, School Library Journal, κ.α.
Το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ – Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου φρόντισε να μεταφραστεί το μήνυμα στα ελληνικά, από την πολυγραφότατη, δική μας αγαπημένη των παιδιών, Λότη Πέτροβιτς- Ανδρουτσοπούλου.
Με πρωταγωνιστές πάντα τα παιδιά, το Τμήμα Εκπαιδευτικών Δράσεων & Εκδηλώσεων της «Βιβλιοθήκης Γνώσης και Συναισθήματος» της e-Ζωσιμαίας, οπτικοποίησε το φετινό μήνυμα, μετατρέποντας την πληροφορία σε οπτικό ερέθισμα.
Το πρόγραμμα της Ζωσιμαίας θα παρουσιαστεί διαδικτυακά ανήμερα της γιορτής σε σχολεία που έχουν ήδη προσυννενοηθεί, ενώ, μετά το πέρας των δράσεων, θα παραμένει διαθέσιμο στην ιστοσελίδα https://zosimaialib.gr/ και στο κανάλι της Ζωσιμαίας https://www.youtube.com/channel/UC7GKyVA38v_t18U96gk-22A.