ΟΧΙ στον ΠΟΛΕΜΟ – Αυξήσεις σε μισθούς & συντάξεις – ΟΧΙ στην ΑΚΡΙΒΕΙΑ
Ο πόλεμος στην Ουκρανία εκτός από την τραγική διάσταση που έχει κάθε πόλεμος σε θανάτους στρατιωτών και αμάχων, καταστροφές και προσφυγιά στην εμπόλεμη ζώνη, έχει και δραματικές συνέπειες στη ζωή των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων σε όλες τις χώρες.
Έτσι και στην Ελλάδα, όπου βρισκόμασταν ήδη εδώ και μήνες αντιμέτωποι με ένα τσουνάμι ακρίβειας στο ηλεκτρικό ρεύμα, τη θέρμανση και τη βενζίνη, τώρα οι τιμές εκτοξεύονται στη διατροφή και στα είδη καθημερινής διαβίωσης, θέτοντας ζήτημα ακόμα και επιβίωσης σε πολλά νοικοκυριά.
Θα πούμε το ψωμί ψωμάκι, καθώς το 30% της παγκόσμιας παραγωγής σιταριού προέρχεται από τους σιτοβολώνες της Ρωσίας και της Ουκρανίας και μετά την έναρξη του πολέμου η τιμή του σιταριού έφτασε σε ιστορικό υψηλό για την τελευταία δεκαετία. Αυξάνεται δραματικά το κόστος της αγροτικής παραγωγής και οι συνέπειες στις τιμές όλων των προϊόντων δεν θα είναι παροδικές.
Όμως και αυτή η επισιτιστική κρίση, όπως και η ενεργειακή δεν οφείλεται κυρίως στον πόλεμο.
Ήδη τον Ιανουάριο, πριν την έναρξη του, οι τιμές των τροφίμων παγκοσμίως είχαν σημειώσει άνοδο της τάξης του 7,50%. Η εισβολή της Ρωσίας κι ο πόλεμος στην Ουκρανία χρησιμοποιείται κυνικά από τις κυβερνήσεις για να δικαιολογήσουν τις ευθύνες της πολιτικής που εξυπηρετεί μόνο τις ανάγκες του κεφαλαίου και εξαθλιώνει τους λαούς.
Η πολεμοκαπηλεία και ο εθνικιστικός παροξυσμός οδηγεί σε απογείωση τα εξοπλιστικά προγράμματα και βυθίζει ακόμα περισσότερο στην φτώχεια τους εργαζόμενους, εξαθλιώνει τον λαό. Οι ολιγάρχες (που δεν είναι μόνο Ρώσοι, όπως θέλουν τα ΜΜΕ που σε όλες σχεδόν τις χώρες ανήκουν σε εφοπλιστές, βιομήχανους, τραπεζίτες), κερδίζουν και προωθούν τα συμφέροντα τους, ενώ ο λαός πεινάει και παγώνει.
Αυτή η κατάσταση δεν είναι ούτε τυχαία, ούτε παροδική, όπως λένε οι κυβερνητικοί παπαγάλοι, που πάντα βρίσκουν κάποια άλλη αιτία πέρα από το σύστημα που υπηρετούν. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι τον Φλεβάρη ο πληθωρισμός στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 7,20% από 6,20% τον Γενάρη του 2022 και 5,10% τον Δεκέμβρη του 2021, γυρνώντας μας σε συνθήκες του 1996.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία ενισχύει ακόμα περισσότερο τις παθογένειες του συστήματος της αγοράς, το κέρδος για τους λίγους σε βάρος των πολλών.
Η διαμόρφωση των τιμών από τα χρηματιστήρια, η ιδιωτικοποίηση των πάντων, η φοροληστεία μέσω και της αύξησης τιμών σε ενέργεια, καύσιμα, βασικά αγαθά είναι η πραγματικότητα ακόμα και χωρίς τον πόλεμο: μέσα σε ένα χρόνο, αύξηση κατά 134% του φυσικού αερίου, 71,40% του ηλεκτρισμού, 41,50% του πετρελαίου θέρμανσης και πάνω από 20% στα έλαια, τα γαλακτοκομικά, το κρέας και τα άλλα βασικά είδη διατροφής και καθαριότητας.
Αυτή την πολιτική προωθεί συστηματικά η Ευρωπαϊκή Ένωση και όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις.
Ας πάρουμε μία μέρα της εβδομάδας που πέρασε, κατά την οποία το μείγμα ηλεκτροπαραγωγής στην Ελλάδα διαμορφώθηκε ως εξής: φυσικό αέριο 48,80%, ΑΠΕ 21,86%, λιγνίτης 18,83% και εισαγωγές 2,79%. Την ίδια μέρα η τιμή του φυσικού αερίου αυξήθηκε στα διεθνή χρηματιστήρια κατά 11%. Αφού το φυσικό αέριο συμμετείχε στο μείγμα της μέρας κατά περίπου 50%, ακόμα και αν όλη η αύξηση της τιμής του «περνούσε» στην ηλεκτροπαραγωγή, η αύξηση της τιμής του ρεύματος θα έπρεπε να είναι 5%-5,50%! Ούτε οι ΑΠΕ, ούτε η τιμή του λιγνίτη αυξήθηκαν! Κι όμως, την ίδια ημέρα η χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος στη χώρα μας αυξήθηκε κατά 50%, σε 426,90 € από τα 279,94 € (αύξηση 52,50% μέσα σε μια μέρα)! Αυτό και μόνο το παράδειγμα αποδεικνύει ότι οι εξωφρενικές αυξήσεις δεν προκύπτουν από την «αύξηση των διεθνών τιμών», όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, αλλά από την απίστευτη κερδοσκοπική μανία των μεγάλων επιχειρήσεων της ενέργειας.
Παρότι η κυβέρνηση προσπαθεί να κρυφτεί πίσω από την διεθνή ενεργειακή κρίση, τον πόλεμο στην Ουκρανία ή τον… κακό μας τον καιρό, το ράλι στις τιμές του ρεύματος οφείλεται στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας. Πρόκειται για έναν φριχτό μηχανισμό νομιμοποιημένης κερδοσκοπίας, που δημιουργήθηκε από τις κυβερνήσεις και την ΕΕ, ώστε τα μεγάλα ενεργειακά μονοπώλια να κερδίζουν δισεκατομμύρια ενώ οι λαοί καταδικάζονται στη φτώχεια και το κρύο.
Η μετατροπή των βασικών πρώτων υλών σε χρηματιστηριακά προϊόντα δίνει την δυνατότητα σε αυτούς που ελέγχουν τα χρηματιστήρια να καθορίζουν σε παγκόσμιο επίπεδο τις τιμές σπρώχνοντάς τες προς τα πάνω στο όνομα του οποιουδήποτε προβλήματος. Έτσι, αν υπάρξει μια αύξηση στην τιμή του φυσικού αερίου λόγω του πολέμου στην Ουκρανία η αύξηση αυτή θα μεταφερθεί αυτόματα μέσω του χρηματιστηρίου (για την Ευρώπη του Χρηματιστηρίου του Άμστερνταμ), στην Ελλάδα, ανεξάρτητα από τον προμηθευτή!
Η εκτίναξη της τιμής του ρεύματος αφορά όλη την Ευρώπη: οι λαοί σε όλες τις χώρες πληρώνουν την ιδιωτικοποίηση/απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας! Όμως εδώ πράγματι η κυβέρνηση των «αρίστων της συμφοράς» έχει δώσει ρέστα. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην οποία το 100% του ρεύματος περνά μέσω του χρηματιστηρίου ενέργειας. Δεύτερη είναι η Ελβετία με 38%, ενώ η κοιτίδα του νεοφιλελευθερισμού η Μ. Βρετανία έχει μόλις 13%! Κάπου ανάμεσα κινείται η Γερμανία. Σε αυτές τις χώρες το υπόλοιπο ποσοστό ενέργειας καλύπτεται με μακροχρόνια συμβόλαια, που επηρεάζονται λιγότερο από τις ημερήσιες διακυμάνσεις των τιμών. Μέχρι και άνθρωποι της «αγοράς ενέργειας» λένε ότι στο χρηματιστήριο ενέργειας καλό είναι να μην εντάσσεται πάνω από το 15% του παρεχόμενου ρεύματος. Αλλά οι Χατζηδάκης, Σκρέκας, Μητσοτάκης επέλεξαν να… «μεγαλουργήσουν» και σε αυτόν τον τομέα, στέλνοντας βέβαια σε όλους εμάς τον λογαριασμό!
Λέγεται και υπάρχουν στοιχεία που το αποδεικνύουν ότι οι σημερινές εκρηκτικές αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι η κυβέρνηση της ΝΔ προχώρησε σε πρόωρη απολιγνιτοποίηση, εξαρτώντας πλήρως την ηλεκτροπαραγωγή της χώρας από το πανάκριβο λόγω της συγκυρίας φυσικό αέριο.
Αυτό είναι άλλη μια πονεμένη ιστορία. Κατ’ αρχάς οι κυβερνήσεις της ΝΔ δεσμεύτηκαν ότι θα κλείσουν πλήρως τις λιγνιτικές μονάδες μέχρι το 2023, όταν η ίδια η Γερμανία έθετε το αντίστοιχο όριο στο 2038! Αυτό σήμανε την βίαιη αντικατάσταση του λιγνίτη από το πολύ πιο ακριβό, εισαγόμενο φυσικό αέριο. Η κυβέρνηση χρησιμοποίησε ως επιχείρημα ότι λόγω του «χρηματιστηρίου ρύπων» το κόστος παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη είχε πολλαπλασιαστεί και η ΔΕΗ έμπαινε μέσα. Εδώ όμως υπάρχουν κάποια σοβαρά ζητήματα που κρύβουν η κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της.
Τα επιδόματα-ψίχουλα που δίνει η κυβέρνηση δεν δίνουν καμιά λύση. Μόνη απάντηση είναι να ξεσηκωθεί ο λαός. Ήδη, στη γειτονική Αλβανία πραγματοποιούνται καθημερινά διαδηλώσεις με συμμετοχή χιλιάδων λαού ενάντια στις αυξήσεις στα καύσιμα και την ενέργεια. «Αν δεν πέσουν οι τιμές, να πέσει η κυβέρνηση» φωνάζουν οι διαδηλωτές στα Τίρανα και το παράδειγμα τους είναι ελπιδοφόρο για όλους μας, καθώς η κατάσταση είναι κοινή για κάθε λαό.
Να ξαναβγούμε στο δρόμο, να σηκώσουμε κεφάλι και να διεκδικήσουμε:
• Επιβολή διατίμησης στην ενέργεια και τα βασικά είδη διατροφής – Κατάργηση Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα και ΦΠΑ στα είδη διατροφής και θέρμανση. Σήμερα στη βενζίνη τα ¾ της τιμής που πληρώνει ο καταναλωτής είναι οι φόροι!
• Αύξηση όλων των μισθών εδώ και τώρα, έτσι ώστε να ζούμε με αξιοπρέπεια από τη δουλειά μας – Ανάλογες αυξήσεις σε συντάξεις και επιδόματα ανεργίας.
• Φορολογία στο κεφάλαιο και τον πλούτο και ειδικά των κερδών των εταιρειών και κλάδων που εκμεταλλεύονται την ενεργειακή κρίση, την πανδημία και τον πόλεμο – Να σταματήσει η τιμολόγηση της ενέργειας από τα χρηματιστήρια και οι επιδοτήσεις του κεφαλαίου – Κρατικοποίηση χωρίς αποζημίωση των εταιρειών παροχής ενέργειας.
• Καμία εμπλοκή της Ελλάδας στους πολέμους – Καμιά συμμετοχή στα σχέδια των ΗΠΑ/ΝΑΤΟ και Ε.Ε. – Κονδύλια για Υγεία-Παιδεία και όχι για τα εξοπλιστικά προγράμματα.