Τις τελευταίες μέρες γινόμαστε μάρτυρες μιας ακόμη στρατιωτικής εισβολής σε μια χώρα στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο. Αυτή τη φορά η Ρωσική Ομοσπονδία εισέβαλλε στην Ουκρανία, δημιουργώντας μια σοβαρή ανθρωπιστική κρίση που πλήττει τον Ουκρανικό λαό. Ο Πούτιν μας επαναφέρει σε έναν ψυχρό πόλεμο που θα οδηγήσει σε βαθιά ανθρωπιστική, ενεργειακή και οικονομική κρίση.
Η αντίθεσή μας στον πόλεμο είναι αδιαπραγμάτευτη και ενώνουμε τη φωνή μας με όλους τους λαούς που ζητούν την άμεση διακοπή των εχθροπραξιών και την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων από την Ουκρανία. Απαιτούμε την τήρηση των αρχών του Διεθνούς Δικαίου, την στήριξη της εδαφικής ακεραιότητας των Κρατών και την ειρηνική επίλυση των διαφορών.
Η σημερινή κρίση φαίνεται ότι δίνει την ευκαιρία σε ομάδες συμφερόντων να επιδιώξουν την αλματώδη ανάπτυξη των στρατιωτικών εξοπλισμών σε βάρος της ευημερίας των λαών. Όλοι πρέπει να θυμόμαστε τις τραγικές συνέπειες ιδιαίτερα στην Ευρώπη που ακολούθησαν τους εξοπλισμούς και τον ανταγωνισμό των μεγάλων Ευρωπαϊκών δυνάμεων κατά τον Α’ και Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Χώρα μας αλλά και η Ευρώπη έχουν μακρά εμπειρία στο αντιπολεμικό κίνημα, το οποίο αποτελεί αναγκαία και σταθερή εγγύηση για την παγκόσμια ειρήνη.
Η Ελλάδα ευρισκόμενη σε ένα χώρο υψηλής γεωστρατηγικής αξίας αλλά και έχοντας ιστορικούς δεσμούς φιλίας σε όλο τον Κόσμο οφείλει να απέχει από κινήσεις αποστολής στρατιωτικού υλικού αλλά και οποιασδήποτε άλλης στρατιωτικής συμμετοχής στη σύγκρουση. Οφείλει να επιμείνει στην άσκηση μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής που θα υπηρετεί το Διεθνές Δίκαιο, τα Εθνικά μας συμφέροντα και την Ευημερία των Λαών.
Σε ένα ασταθές διεθνές περιβάλλον αποδεικνύεται ότι η πρόσφατη επιλογή να εστιάσουμε στην ειρηνική επίλυση των διαφορών μας και να καταλήξουμε στη Συμφωνία των Πρεσπών ισχυροποίησε τη Χώρα μας και τη δυνατότητά της να δίνει ειρηνικές λύσεις σε περίπλοκα διεθνή ζητήματα. Ζητάμε από την πολιτική μας ηγεσία να αξιοποιήσει αυτό το κεκτημένο, να μην γίνουμε μέρος της σύγκρουσης αλλά να λειτουργήσουμε ως ειρηνοποιοί ανάμεσα στο φίλο Ουκρανικό και Ρωσικό Λαό.
Καμιά αποστολή πολεμικού υλικού δεν θα φέρει την ειρήνη. Είναι ιστορικό λάθος της κυβέρνησης Μητσοτάκη η αποστολή πολεμικού υλικού στην Ουκρανία. 100 χρόνια μετά επαναλαμβάνουμε το ιστορικό λάθος της αποστολής εκστρατευτικού σώματος στην Ουκρανία. Η χώρα μας δεν πρέπει εμπλακεί στα γεωπολιτικά παιγνίδια του Πούτιν, ούτε του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ. Πρέπει να τερματιστεί άμεσα η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και να ξεκινήσουν οι ειρηνευτικές συνομιλίες. Σε αυτό μόνο να συμβάλει η Ελλάδα.
Αλληλεγγύη στον Ουκρανικό λαό και στους πρόσφυγες του πολέμου!