Την αναβολή για τουλάχιστον δύο χρόνια, της είσπραξης του τέλους ταφής απορριμμάτων ζητά από το Υπουργείο Περιβάλλοντος η Περιφερειακή Ένωση Δήμων (Π.Ε.Δ.) Ηπείρου, με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου.
Κατά τη συνεδρίαση που έλαβε χώρα, το μεσημέρι της Πέμπτης (20/01/2022), το Δ.Σ. της Π.Ε.Δ. Ηπείρου κατέληξε σε απόφαση που μιλά για την ανάγκη αναστολής εφαρμογής της διάταξης του τέλους ταφής απορριμμάτων, με πολύ συγκεκριμένη επιχειρηματολογία, η οποία αφορά κατά κύριο λόγο, την απουσία των βασικών υποδομών που θα κάνουν εφικτή άμεσα, την ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων στην Ήπειρο.
Το τέλος ταφής απορριμμάτων είναι κατ’ εξοχήν θέμα αρμοδιότητας των Δήμων, τόνισε με έμφαση ο πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Ηπείρου κ. Χρήστος Ντακαλέτσης, καθώς οι Δήμοι είναι πρωτογενώς αρμόδιοι για την είσπραξη του τέλους δια των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού και για την απόδοσή του στους ΦΟΔΣΑ μέσω της εφαρμογής του κανονισμού τιμολόγησης του τελευταίου.
Ο κ. Ντακαλέτσης υποστήριξε πως πρώτο και σημαντικότερο επιχείρημα για την αναβολή είσπραξης του τέλους είναι το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν υλοποιηθεί οι υποδομές που θα επέτρεπαν στους Δήμους να μειώσουν την παραγωγή απορριμμάτων προς ταφή (Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων πρώτης και δεύτερης φάσης, Μονάδες Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων, Πράσινα Σημεία και Γωνιές Ανακύκλωσης). Επίσης, ο κ. Ντακαλέτσης ανέφερε πως και διαδικαστικοί λόγοι δεν επιτρέπουν για το 2022 σίγουρα, να εισπραχθεί από τους Δήμους το τέλος ταφής, μιας και ο φόρος δεν έχει συμπεριληφθεί στις αποφάσεις τιμολογιακής πολιτικής των Δήμων (τέλη καθαριότητας και φωτισμού) για το τρέχον έτος, εφόσον το τέλος δεν έχει συνυπολογιστεί στην τιμολογιακή πολιτική του ΦΟΔΣΑ. Υπάρχει ένα σχήμα πρωθύστερο, ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Ηπείρου.
Τέλος, η προβλεπόμενη από το νόμο εξαίρεση από το τέλος ταφής των νησιωτικών Δήμων με πληθυσμό κάτω των 1.000 κατοίκων, αδικεί τους μικρούς και ορεινούς Δήμους, όπως αυτούς της Ηπείρου που κατά τους χειμερινούς κυρίως μήνες βλέπουν τον πληθυσμό τους να μειώνεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, χωρίς μάλιστα οι συγκεκριμένοι Δήμοι να συγκρίνονται ως προς τα έσοδα με τους αντίστοιχους νησιωτικούς που είναι και στην πλειονότητά τους και τουριστικοί.
Στο σημείο αυτό ο πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Ηπείρου επεσήμανε επιπλέον πως από το 2010 και μετά έχει δημιουργηθεί σε βάρος των Δήμων μια νέα γενιά παρακρατηθέντων πόρων που ξεπερνούν το 60% των θεσμοθετημένων πόρων προς τους Δήμους. Εφόσον είναι επιταγή της Ε.Ε. το τέλος ταφής και εφόσον διατείνεται η κυβέρνηση πως δε μπορεί να αποφύγει την εφαρμογή του μέτρου, πρότεινε ο κ. Ντακαλέτσης, να καλυφθούν τα έσοδα αυτά από το κεντρικό κράτος συμψηφιστικά με τους παρακρατηθέντες πόρους.
Ο Δήμαρχος Ζηρού και πρόεδρος του Αναγκαστικού Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ηπείρου, κ. Νίκος Καλαντζής, στην τοποθέτησή του τόνισε πως το τέλος ταφής αφορά πια όχι μόνο τα ανεπεξέργαστα λύματα αλλά το σύνολο των απορριμμάτων που πηγαίνουν για διαχείριση (ανεπεξέργαστα, ογκώδη, υπόλειμμα κτλ.). Τα προς ταφή απορρίμματα στην Ήπειρο σήμερα, σε σύνολο 140.000 τόνων που οδηγούνται στη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων του Ελευθεροχωρίου, ανέρχονται στο 50%. Με 20 ευρώ τον τόνο που θα είναι το τέλος ταφής για τον πρώτο χρόνο, το συνολικό κόστος για την Ήπειρο υπολογίζεται στα 1,4 εκατ. ευρώ. Ο κ. Καλαντζής τόνισε την ανάγκη στη συζήτηση αναθεώρησης του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων της Ηπείρου, να συμπεριληφθούν πολιτικές που θα οδηγήσουν στη μείωση των προς ταφή αποβλήτων.