Source: timesofindia.indiatimes.com
Η σωστή διατροφή παίζει τεράστιο ρόλο στην ψυχική και σωματική μας υγεία – και στων παιδιών μας. Δείτε παρακάτω πως θα προστατεύσουμε το σώμα μας από τους κινδύνους του παρατεταμένου εγκλεισμού.
Παρόλο που πιστεύαμε ότι το «Μένουμε Σπίτι» θα διαρκούσε για λίγους μήνες, η πραγματικότητα ήρθε να μας διαψεύσει και ένα χρόνο μετά, βρισκόμαστε ακόμα σε συνθήκες εγκλεισμού και περιορισμού της κυκλοφορίας μας. Ως φυσικό αποτέλεσμα, όπως έχουν διαταραχθεί όλες οι πτυχές της ζωής μας, έτσι και το σώμα μας βιώνει μια εντελώς διαφορετική καθημερινότητα από αυτή στην οποία είχε συνηθίσει. Είμαστε συνέχεια σπίτι, είτε δουλεύοντας απομακρυσμένα, είτε καθόλου, καθόμαστε πολύ περισσότερο, ασκούμαστε πολύ λιγότερο, τρώμε περισσότερο και γενικά έχουμε θέσει τους εαυτούς μας σε μία κατάσταση αναμονής, μέχρι να τελειώσει η περιπέτεια της πανδημίας και να επιστρέψουμε στην καθημερινότητα μας. Τι διατροφικοί κίνδυνοι όμως παραμονεύουν για τη δική μας υγεία και των παιδιών μας από τον παρατεταμένο εγκλεισμό, και πως θα τους αντιμετωπίσουμε;
Αύξηση βάρους
Μία από τις πιο συνηθισμένες επιπτώσεις της καραντίνας στο σώμα μας είναι η αύξηση του σωματικού μας βάρους. Στη Γαλλία η περσινή καραντίνα του Μαρτίου αύξησε το σωματικό βάρος των Γάλλων κατά 2,5 κιλά, ενώ στην Ελλάδα, σύμφωνα με Διαιτολόγο – Διατροφολόγο Βίκυ Πυρογιάννη, οι πρώτες μελέτες από το 2020 έδειξαν ότι όσοι μπήκαν στην καραντίνα έχοντας ήδη περισσότερα κιλά, έβαλαν επιπρόσθετο βάρος. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το 30% των παιδιών έβαλαν βάρος στην καραντίνα του Μαρτίου – Μαΐου 2020. Γίνεται λοιπόν σαφές ότι αρκετοί Έλληνες που βίωσαν την πανδημία στα σπίτια τους, πρόσθεσαν βάρος στο σώμα τους, το οποίο δεν θα υπήρχε, αν δεν υπήρχε ο κορονοϊός.
Τι κάνουμε για να το αντιμετωπίσουμε;
Παίρνοντας ως δεδομένο ότι τα μέτρα περιορισμού της πανδημίας θα συνεχιστούν για ακαθόριστο χρονικό διάστημα, είναι απαραίτητο να πάρουμε τα μέτρα μας για να προφυλάξουμε εμάς και τα παιδιά μας από την αύξηση βάρους λόγω εγκλεισμού. Από ειδικούς αλλά και από τον ΕΟΔΥ συστήνεται καθημερινή άσκηση, έστω και λίγων λεπτών, αύξηση στην ημερήσια κατανάλωση νερού, αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες, ακόμα και καταγραφή των γευμάτων, έτσι ώστε να γνωρίζουμε πότε φάγαμε τι και να μπορούμε να ελέγξουμε τις θερμίδες που καταναλώνουμε κάθε μέρα. Όσον αφορά τα παιδιά, οι γονείς θα πρέπει να αποφεύγουν την συχνή παρασκευή και κατανάλωση γλυκών στο σπίτι, τον έλεγχο των μερίδων των παιδιών και την αποφυγή μεγάλων γευμάτων, και φυσικά την ενθάρρυνση στα παιδιά να ασκούνται όπως και όσο μπορούν μέσα στο περιβάλλον του σπιτιού. Υπάρχει διαθέσιμη σχετική αναφορά του ΕΟΔΥ με συγκεκριμένες οδηγίες για την διαχείριση των διατροφικών συνηθειών των παιδιών κατά τη διάρκεια της καραντίνας.
Παρατεταμένη χρήση μαγειρικών συσκευών
Λόγω της καθημερινής και συνεχόμενης χρήσης τις ημέρες της καραντίνας, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μειώνεται δραστικά ο χρόνος ζωής των μαγειρικών συσκευών, οι οποίες σε περίπτωση που ξεκινήσουν να διαβρώνονται (κυρίως όταν μαγειρεύονται σε αυτές όξινα υλικά) μπορούν να επιβαρύνουν ποικιλοτρόπως την υγεία μας. Τα μαγειρικά μας σκεύη, είτε είναι φτιαγμένα από αλουμίνιο, χάλυβα, τιτάνιο, ατσάλι ή χαλκό, πρέπει να διατηρούνται σωστά και να αντικαθίστανται όταν αρχίσει να διαβρώνεται το βασικό τους υλικό, καθώς μπορεί να προκαλέσουν ναυτία, υπνηλία, μέχρι και δηλητηρίαση.
Source: marthastewart.com
Πως το αντιμετωπίζουμε;
Υπάρχουν διάφορα μέτρα που μπορούν να επεκτείνουν τον χρόνο ζωής των συσκευών. Συστήνεται αποφυγή χρήσης μεταλλικών αντικειμένων σε αυτά για να μην χαραχτούν, η αποφυγή απότομων μεταβολών της θερμοκρασίας τους για να μην επηρεαστεί η επιφάνεια τους και μεταξύ άλλων, το πολύ καλό καθάρισμα τους μετά από κάθε χρήση. Όμως, φτάσει η ώρα να αντικατασταθούν, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να συνεχιστεί η χρήση τους. Μπορεί κάποιος να βρει σε καταστήματα όπως το Vicko νέες παραλαβές, σε πολύ χαμηλές τιμές, που καθιστούν την αντικατάσταση των φθαρμένων μαγειρικών συσκευών δυνατή χωρίς μεγάλη οικονομική επιβάρυνση.
Συνοψίζοντας, είναι σαφές ότι όσο καθόμαστε σπίτι αδρανοποιούμαστε. Ο σκοπός είναι ιερός, καθώς το κάνουμε για να προστατεύσουμε την υγεία μας από τον κορονοϊό, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι από τον παρατεταμένο εγκλεισμό δεν δημιουργούνται συνθήκες που μπορούν να μας βλάψουν με διαφορετικούς τρόπους. Πρέπει να προσέχουμε και να παίρνουμε τα κατάλληλα αντίμετρα, έτσι ώστε όταν τελειώσει αυτή η περιπέτεια, να βγούμε αλώβητοι και έτοιμοι να πατήσουμε το restart στις ζωές μας.