Παπαδοπουλος Super Markets
H start-up επιχειρηματικότητα έχει δυνατό σφυγμό στα Γιάννενα! Εκτύπωση E-mail
Δευτέρα, 24 Φεβρουάριος 2014 12:06

1325825194.jpgΜπορεί η κρίση να μαστίζει τις επιχειρήσεις και τα προβλήματα να ορθώνονται μπροστά σε όλους τους μικρομεσαίους και μη επιχειρηματίες, φαίνεται όμως οτι στα Γιάννενα αρχίζει και χτυπά σιγά- σιγά η καρδιά της startup επιχειρηματικότητας, δηλαδή των νεοφυών επιχειρήσεων, που ασχολούνται κυρίως με τεχνολογικά θέματα. Νέοι άνθρωποι, με γνώσεις και όρεξη για δουλειά, αναπτύσσουν μια ιδέα και δουλεύουν πάνω σε αυτή, εξασφαλίζοντας μια αρχική χρηματοδότηση και μηδενίζοντας τις αποστάσεις, αφού μέσω διαδικτύου μπορούν και κλείνουν δουλειές στην άλλη άκρη του κόσμου!

Μια απο αυτές είναι και η Qreca!, η οποία με σταθερά βήματα δυεισδύει στις Ηνωμένες Πολιτειες. Όπως ανακοίνωσε σήμερα, η εταιρία συμμετέχει ενεργά στην προσπάθεια καλύτερης ανάδειξης της πρώτης οργανωμένης Ελληνικής αποστολής στο South by Southwest Interactive Festival (SXSWi) στο Όστιν του Τέξας. Η νεοφυής επιχείρηση, που εδερεύει στο Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου, ανέπτυξε την επίσημη mobile web based εφαρμογή της αποστολής. Έτσι, οι επισκέπτες του Festival θα έχουν πρόσβαση, μέσω της κινητής τους συσκευής, στο προφίλ των εταιρειών που συμμετέχουν, στοιχεία επικοινωνίας, διασύνδεση με τα κοινωνικά τους δίκτυα, το πρόγραμμα της αποστολής, πληροφορίες των χορηγών και της οργανωτικής ομάδας. Η εφαρμογή μπορεί να προσπελαστεί μέσω «έξυπνων» κινητών συσκευών υποβοηθούμενη, από την τοποθέτηση στο χώρο των εκδηλώσεων και σε όλο το προωθητικό υλικό, γραμμοκωδίκων (QR Codes).

2515755171.jpgΠοια είναι...

Ποιά είναι όμως η QReca!; Μιλώντας αποκλειστικά στο vimanews.gr, ο εκπρόσωπος της εταιρίας Κυριάκος Αθανασίου σημείωσε πως η εταιρία κέρδισε το διαγωνισμό "Οδύσσειες Καινοτομίας" του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Έκτοτε, έχει αναπτύξει μια διαδικτυακή πλατφόρμα, που απευθύνεται σε όλους όσους θέλουν να δημιουργήσουν εφαρμογές για κινητά ή για tablets.

"Όποιος θέλει, ακόμη και να μην έχει γνώσεις προγραμματισμού μπορεί να μπει στην πλατφόρμα μας και να φτιάξει εφαρμογές. Στη συνέχεια βγαίνουν οι γραμμοκώδικες, τους οποίους μπορεί να βάλει στα προϊόντα του ή σε διαφημιστικό υλικό. Κατόπιν, όποιος θέλει μπορεί να σκανάρει τους γραμμοκώδικες με το κινητό του και να δει τις πληροφορίες" επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο κ. Αθανασίου. Να σημειωθεί, οτι η εταιρία έχει δημιουργήσει εφαρμογές για τις ανάγκες λειτουργίας των Πρεσβειών μας σε Ουάσινγκτον και Τόκιο, ενώ το επόμενο διάστημα προγραμματίζει αρκετές ενέργειες σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Και εγένετο startup lake!

H Qreca!, όμως, δεν είναι η μοναδική Γιαννιώτικη νεοφυής επιχείρηση. Μαζί με διάφορες άλλες, μάλιστα, έχουν δημιουργήσει την κοινότητα StartUp Lake και στις συχνές τους συναντήσεις (η επόμενη είναι μεθαύριο, Τετάρτη στις 6 το απόγευμα) συζητούν προβλήματα, αλλά και προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι νεοφυείς επιχειρήσεις. Η συγκεκριμένη κίνηση έχει και ομάδα στο facebook, την StartupLake.

Ένα απο τα βασικά προβλήματα που απασχολούν όλους όσους θέλουν να ξεκινήσουν μια ανάλογη εταιρία είναι το κεφάλαιο. Σύμφωνα με τον κ. Αθανασίου, το κεφάλαιο δεν είναι πολύ μεγάλο. "Για την ακρίβεια, αρχικα χρειάζεσαι ένα υπολογιστή και κάπου να φιλοξενούνται οι εφαρμογές, εάν βεβαίως η start up σου ασχολείται με τεχνολογικά θέματα" είπε και προέτρεψε όποιον θέλει να ασχοληθεί με τις νεοφυείς επιχειρήσεις να το τολμήσει. "Στα Γιάννενα υπάρχουν πολύ καλές start ups. Ο κλάδος δεν αναπτύσσεται μόνο σε Αθήνα ή Θεσσαλονίκη, αλλά πλέον και στη περιφέρεια..." κατέληξε.