Παπαδοπουλος Super Markets
Ο Γερμανός πρόεδρος θα αντικρίσει το παρελθόν στα Γιάννενα Εκτύπωση E-mail
Κυριακή, 23 Φεβρουάριος 2014 21:57

638054258.jpgΟι Λιγκιάδες, ο αρχαιολογικός χώρος της Δωδώνης, επίσκεψη στα μνημεία της εβραϊκής κοινότητας  και το Νησί των Ιωαννίνων θα αποτελέσουν τους τέσσερις σταθμούς του Προέδρου της Γερμανίας Γιόακιμ Γκάουκ, ο οποίος θα περάσει στα Γιάννενα τη μία από τις τρεις ημέρες που θα βρεθεί στην Ελλάδα το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου.
Ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, ο κ. Γκάουκ θα επισκεφθεί στις 7 Μαρτίου, τελευταία ημέρα της επίσκεψής του στη χώρα μας, το μαρτυρικό χωριό των Λιγκιάδων, όπου θα καταθέσει στεφάνι στο μνημείο για τους 82 κατοίκους του που σφαγιάστηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα των Ναζί.
Το ζήτημα των γερμανικών αποζημίωσεων θέτει στο «κάδρο» της επίσκεψης του γερμανού προέδρου στην Ελλάδα τον Μάρτιο η εφημερίδα Welt, επισημαίνοντας πως ο Γιόαχιμ Γκάουκ «δεν έρχεται ως διαπραγματευτής του χρέους ή ελεγκτής μεταρρυθμίσεων, αλλά ως Γερμανός».
Σχολιάζοντας τη σημασία της επίσκεψης, η Welt και ο ανταποκριτής της στη νοτιοανατολική Ευρώπη Μίχαελ Τούμαν γράφουν: «Από την αρχή της κρίσης, οι δύο λαοί αλληλοκατηγορούνται ότι ο ένας χρωστά στον άλλο, η Αθήνα για τις εγγυήσεις και τα πακέτα διάσωσης διψήφιου αριθμού δις ευρώ, το Βερολίνο για το κατοχικό δάνειο, τις απερίγραπτες καταστροφές και το ποτάμι αίματος που άφησε στη χώρα».
Ο Γκάουκ, συνεχίζει η εφημερίδα, στην επίσημη επίσκεψή του «θα μιλήσει και για το παρελθόν». «Με τον έλληνα Πρόεδρο, θα επισκεφθεί τις Λυγκιάδες, θέατρο γερμανικής θηριωδίας στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, που δεν ξέρει κανένας στη Γερμανία». «Ο Γκάουκ δεν έρχεται ως διαπραγματευτής του χρέους ή επόπτης των μεταρρυθμίσεων, αλλά ως Γερμανός» τονίζει.
Επισημαίνοντας ότι εκατοντάδες τέτοια τόποι ναζιστικών θηριωδιών είναι σχεδόν άγνωστοι στη Γερμανία, ο αρθρογράφος ρωτά: «Πώς είναι δυνατόν να έχουν αποσιωπηθεί αυτά τα εγκλήματα πολέμου των Γερμανών; Στα σχολικά βιβλία δεν γίνεται ούτε καν αναφορά. Τα ΜΜΕ θυμίζουν τα εγκλήματα στη Ρωσία και στην Πολωνία, αλλά ποτέ στην Ελλάδα».
Σε επισκέψεις τους στην Ελλάδα, συνεχίζει το άρθρο, οι καγκελάριοι απέφυγαν αυτά τα σημεία - μόνο ο πρόεδρος Ράου είχε βρεθεί στα Καλάβρυτα το 2000 και ο προκάτοχός του Ρίχαρντ φον Βαϊτσέκερ στην Καισαριανή. «Ωστόσο, γενικά τα εγκλήματα πολέμου στην Ελλάδα δεν ανήκουν στη γερμανική συλλογική μνήμη κι αυτό πληγώνει τους Έλληνες. Το ταξίδι Γκάουκ γίνεται στη σωστή στιγμή», γράφει η Welt.
Κλείνοντας, το άρθρο υπενθυμίζει τις δικαστικές διεκδικήσεις από ενώσεις θυμάτων και την ανησυχία πως θετική έκβασή τους θα ξεσήκωνε κύματα απαιτήσεων και από άλλες χώρες: «Μόνο έτσι εξηγείται γιατί οι γερμανοί πολιτικοί απέφυγαν τους κατεστραμμένους τόπους στην Ελλάδα», καταλήγει.