Παπαδοπουλος Super Markets
Σαρωτικοί έλεγχοι, αλλά και συμψηφισμός χρεών εν όψει Εκτύπωση E-mail
Κυριακή, 23 Φεβρουάριος 2014 10:06

2612402070.jpgΣαρωτικούς ελέγχους αρχίζει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής. Όπως έγινε γνωστό, μέσα απο το Επιχειρησιακό Σχέδιο Δράσης 2014-2015 θα γίνουν περισσότεροι από 316.000 προσωποποιημένοι φορολογικοί έλεγχοι μέσα στο 2014, με στόχο να περιοριστεί το φαινόμενο και η χώρα να επιτύχει καλύτερα αποτελέσματα στο συγκεκριμένο τομέα.

Μεταξύ άλλων, θα γίνουν συνεχείς διασταυρώσεις σε καταθέσεις, πιστωτικές κάρτες, ακίνητα, σκάφη αναψυχής, δηλώσεις ΦΠΑ, τιμολόγια, ακόμη και συνταγές γιατρών μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Το επιχειρησιακό πρόγραμμα φορολογικών ελέγχων για το 2014 αφορά τουλάχιστον 116.000 φορολογικούς ελέγχους πρόληψης και καταστολής και τη διενέργεια επιπλέον 200.000 τελωνειακών ελέγχων με αντίστοιχη βεβαίωση προστίμων και πολλαπλών τελών τουλάχιστον 50 εκατ. ευρώ.

Οι προβλέψεις με αριθμούς

Στο υπουργείο Οικονομικών στοχεύουν ότι στο τέλος του 2014 θα υπάρχει το φορολογικό προφίλ με την κινητή και ακίνητη περιουσία του κάθε πολίτη και της κάθε επιχείρησης χωριστά, ενώ για μία ακόμη φορά στο στόχαστρο των φοροελεγκτών θα βρεθούν οι ληξιπρόθεσμοι οφειλέτες και ορισμένες συγκεκριμένες κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών και επιτηδευματιών που θεωρούνται ύποπτοι για φοροδιαφυγή. Η πρόβλεψη για το 2014 είναι να εισπραχθούν περίπου 2,2 δισ. ευρώ από μία δεξαμενή 53 δισ. ευρώ που θεωρούνται «παλαιά» χρέη, καθώς επίσης το 30% των νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών που ανέρχονται συνολικά σε 9 δισ.

Τέλος, με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο σκούπα θα εφαρμοστεί -μετά απο πολλές εκκλήσεις των ελευθέρων επαγγελματιών-, διευρυμένος συμψηφισμός μεταξύ χρεών πολιτών και επιστροφών του κράτους προς πολίτες και επιχειρήσεις. Εντός έξι μηνών θα ξεκινήσει μία πιλοτική εφαρμογή στον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας με την ολοκλήρωση του νομοθετικού πλαισίου.