Παπαδοπουλος Super Markets
Στο δικαστήριο οι πρώτοι συλληφθέντες του κυκλώματος λαθρεμπορίας Εκτύπωση E-mail
Σάββατο, 22 Φεβρουάριος 2014 12:42

903986131.jpgΣτο δικαστήριο Πειραιά οδηγήθηκαν το πρωί του Σαββάτου από τα κρατητήρια της ΓΑΔΑ τα πρώτα έξι άτομα από τα 16, που σύμφωνα με την αστυνομία εμπλέκονται στη υπόθεση του μεγάλου κυκλώματος λαθρεμπορίας καυσίμων, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος της εταιρείας πετρελαιοειδών ΕΤΕΚΑ και Πρόεδρος της ΠΑΕ Ατρόμητος Γ. Σπανός. Έξω από τα δικαστήρια υπήρχαν συγγενείς των συλληφθέντων για συμπαράσταση.

Σύμφωνα με τους συνηγόρους υπεράσπισης, στο κατηγορητήριο που έχει συντάξει ο ανακριτής το ποσό των διαφυγόντων δασμών και φόρων κατ' εκτίμηση δεν είναι 3,5 εκατ. ευρώ όπως είχε ανακοινώσει αρχικά η ΕΛ.ΑΣ, αλλά 662.800 ευρώ. Επίσης, οι συνήγοροι υποστηρίζουν ότι το λεγόμενο λαθρεμπόρευμα δεν είναι τα περίπου 4,5 εκατ. λίτρα πετρελαίου ναυτιλίας που έχει αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΕΛ.ΑΣ, αλλά 8.500 λίτρα, ενώ αναφέρουν ότι πολλά από τα στοιχεία που επισημαίνονται στα διαβιβαστικά της αστυνομίας αντιστοιχούν στην πραγματικότητα και όχι σε συνθηματικούς κωδικούς.

Οι κατηγορίες...

Σήμερα θα απολογηθούν και θα περάσουν την πόρτα του ανακριτή ο πρόεδρος της εταιρείας πετρελαιοειδών ΕΤΕΚΑ Γιώργος Σπανός, ανώτερος υπάλληλος του υπουργείου Περιβάλλοντος, υπάλληλος τελωνείου, καθώς και τρία ακόμα άτομα που φέρονται ως συνεργάτες του προέδρου της εταιρείας ΕΤΕΚΑ. Οι άλλοι συλληφθέντες που κρατούνται στη ΓΑΔΑ θα απολογηθούν την Κυριακή και τη Δευτέρα.

Οι κατηγορίες που βαρύνουν τους συλληφθέντες είναι η σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, λαθρεμπορία καυσίμων σε βαθμό κακουργήματος, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, ενεργητική και παθητική δωροδοκία κατ' έξακολούθηση και κατάχρηση εξουσίας. Υπενθυμίζεται, οτι τα μέλη του κυκλώματος παρακρατούσαν το ναυτιλιακό πετρέλαιο μετά από ανεφοδιασμό πλοίων ναυτιλιακών εταιρειών και στη συνέχεια μετά από πρόσμιξη με πετρέλαιο κίνησης το διοχέτευαν στα πρατήρια.

Η αρχή του τέλους...

Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, όλα ξεκίνησαν πριν από περίπου έξι μήνες, όταν στα γραφεία της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας της Δυτικής Αττικής υπήρξαν καταγγελίες για κύκλωμα λαθρεμπορίας καυσίμων που λυμαίνεται την αγορά, εξαπατώντας ναυτιλιακές εταιρείες και καταναλωτές καυσίμων. Οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ ύστερα από εκτεταμένες έρευνες ζήτησαν και τη συνδρομή του κοριού της ΕΥΠ. Ο πρόεδρος της ΕΤΕΚΑ σε ανακοίνωσή του για το θέμα αναφέρει ότι οι εναντίον του αποδιδόμενες κατηγορίες είναι έωλες και αστήρικτες και ότι έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στη κρίση της Ελληνικής Δικαιοσύνης.