Παπαδοπουλος Super Markets
Στα 5 δισ ευρώ αναμένονται οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 21 Φεβρουάριος 2014 16:09

1570872667.jpgΤην πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου αναμένεται να ανακοινωθούν από την Τράπεζα της Ελλάδος οι προσθετές κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, με τις τελευταίες πληροφορίες να κάνουν λόγο για κεφαλαιακό έλλειμμα 5 δισ. ευρώ. Προϋπόθεση για να ανακοινωθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες ανά τράπεζα είναι να οριστικοποιηθεί η συμφωνία μεταξύ της Τράπεζας της Ελλάδος και των ΔΝΤ-ΕΕ-ΕΚΤ για τα αποτελέσματα της BlackRock, αλλά και να κατατεθούν στη Βουλή οι διατάξεις για τις αλλαγές στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Aπο το σύνολο των αναγκών, τα 2,5 δισ. ευρώ αφορούν στην Eurobank, περίπου 1,9 δισ. ευρώ στην Εθνική Τράπεζα και 600 εκατ. ευρώ είναι αθροιστικά οι ανάγκες για τις υπόλοιπες τράπεζες.

Η Τράπεζα της Ελλάδος, αλλά και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είχαν τις προηγούμενες μέρες συναντήσεις, αλλά και ανταλλαγή αλληλογραφίας με τις διοικήσεις των συστημικών τραπεζών με αντικείμενο τα σχέδια αναδιάρθρωσης των τραπεζικών ιδρυμάτων. Στόχος των ενεργειών αυτών είναι να περιγραφούν με την μεγαλύτερη δυνατή λεπτομέρεια τα κεφάλαια που θα μπορούσαν να συγκεντρώσουν τα πιστωτικά ιδρύματα από την αξιοποίηση των συμμετοχών τους σε θυγατρικές, από την περαιτέρω απομόχλευση του ισολογισμού τους, αλλά και από δράσεις σχετικές με την καλύτερη διαχείριση του ενεργητικού τους.