Παπαδοπουλος Super Markets
Κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις για τα 101α Ελευθέρια Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 21 Φεβρουάριος 2014 12:29

3623225836.jpgΜε τη στρατιωτική και μαθητική παρέλαση ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια κορυφώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις για την 101η επέτειο απελευθέρωσης των Ιωαννίνων από τον τουρκικό ζυγό. Η παρέλαση άνοιξε με την Εθνική Αντίσταση, τους Ανάπηρους Πολέμου, μαθητές σχολείων των Ιωαννίνων, πρόσκοπους και εθελοντές, για να ακολουθήσουν οι Μανιάτες, Κύπριοι και Κρήτες,που και φέτος έδωσαν ξεχωριστό χρώμα με τις παραδοσιακές τους ενδυμασίες.
Την παράσταση, όμως, έκλεψαν η Προεδρική Φρουρά, που άνοιξε το στρατιωτικό μέρος της παρέλασης, και οι επίλεκτες μονάδες του ελληνικού στρατού.
Οι σημερινές εκδηλώσεις ξεκίνησαν με δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ιωαννίνων, για να ακολουθήσει κατάθεση στεφάνου στο Ηρώο Μπιζανομάχων από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
3070933506.jpgΟ κ. Παπούλιας μετέβη στη συνέχεια στο Διοικητήριο της Περιφέρειας, όπου τον υποδέχθηκε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης. Στην προσφώνησή του ο κ. Καχριμάνης χαρακτήρισε ευτυχή συγκυρία το ότι η παρουσία του συντοπίτη μας Προέδρου της Δημοκρατίας στο Ανώτατο αξίωμα της πατρίδας μας, συνδέεται με τη μετάβαση από την πρώτη στη δεύτερη εκατονταετία της απελευθέρωσης.
«Το ξεκίνημα της νέας ιστορικής περιόδου γίνεται κάτω από δύσκολες συνθήκες, καθώς η κοινωνία μας δοκιμάζεται. Όμως δεν μπορούμε παρά να στρέψουμε και το βλέμμα μας, στην πρώτη εκατονταετία που πέρασε. Τα Γιάννενα, η Ήπειρος, έζησαν ακόμη δυσκολότερες καταστάσεις. Γνώρισαν πολέμους, αιματοχυσίες, φτώχεια και φυγή χιλιάδων παιδιών τους στην ξενιτιά.
Με πίστη όμως στις δυνάμεις τους, με σκληρή δουλειά και επιμονή, κατάφεραν οι Ηπειρώτες να σταθούν στα πόδια τους, να 86664722.jpgαναπτυχθούν, να αλλάξουν προς το καλύτερο τη ζωή τους. Είμαστε μαθημένοι στα δύσκολα. Γίνεται ήδη μεγάλος αγώνας. Και είμαστε βέβαιοι ότι και τις δυσκολίες των τελευταίων χρόνων θα τις ξεπεράσουμε. Με αλληλεγγύη μεταξύ μας, αλλά και ειλικρινή αλληλεγγύη μεταξύ των εταίρων μας.
Γνωρίζουμε πολύ καλά και τις δικές σας προσπάθειες προκειμένου η πατρίδα μας, και φυσικά  η Ήπειρος μας να βγει με το λιγότερο δυνατό κόστος από την κρίση. 
Η χρονική περίοδος που διανύουμε είναι ιδιαίτερα κρίσιμη. Σε εθνικό, σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η παρουσία σας στο Ανώτατο Πολιτειακό αξίωμα, αποτελεί εγγύηση για την ομαλή πορεία της πατρίδας μας. Ειδικά για μας τους Ηπειρώτες, αποτελεί ανεπανάληπτη τιμή, ότι ένας συμπατριώτης μας, ηγείται της προσπάθειας για την Εθνική Ανόρθωση», ανέφερε ο κ. Καχριμάνης και ευχαρίστησε τον Κάρολο Παπούλια για ό,τι έχει προσφέρει μέχρι σήμερα στην 2421584700.jpgΉπειρο.
Κατά την αντιφώνηση του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε τοπικιστής και μίλησε για τους νέους ανθρώπους, επισημαίνοντας ότι είναι «αυτή η άλλη Ελλάδα, που είναι η φύτρα και ο πυρήνας της νέας Ελλάδας, που αναγεννιέται ύστερα από την κρίση».
Ως δώρο προσφέρθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μια έκδοση της Περιφέρειας για την Ήπειρο, καθώς από την πλευρά της Προεδρίας εκφράστηκε η επιθυμία να μην γίνουν έξοδα για την προσφορά κάποιου δώρου.
Η πανηγυρική εκδήλωση
Στο ανακαινισμένο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης η πανηγυρική εκδήλωση του Δήμου Ιωαννιτών, στο πλαίσιο του εορτασμού των 101ων Ελευθέριων της πόλης.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό του προέδρου  του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρη Γιωτίτσα.  Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο 1708578300.jpgΠρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, ο οποίος μίλησε για τα Γιάννενα την εποχή της πολιορκίας τους από τον ελληνικό στρατό αλλά και κατά τις πρώτες ημέρες μετά την απελευθέρωσή τους, ενώ αναφορά έκανε και στον Εμφύλιο και στη μετανάστευση, τις σύγχρονες τραγωδίες της Ηπείρου, για να συνεχίσει με ένα μήνυμα αισιοδοξίας.
«Παρά τα προβλήματα η Ήπειρος στάθηκε όρθια και κατάφερε μέσα από αυτές τις δυσκολίες χάρη στο χαρακτήρα των Ηπειρωτών να κρατήσει κοντά ανθρώπους με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Κατάφερε να δημιουργήσει ένα ακαδημαϊκό ίδρυμα, που παρέχει και σήμερα προοπτικές ανάπτυξης, αλλά και δομές ειδικά στην υγεία, υψηλού επιπέδου και ποιοτικής στάθμης», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Αλμπάνης στον πανηγυρικό του λόγο.
Ακολούθως η Φιλαρμονική του Δήμου ερμήνευσε κομμάτια του Βέρντι και του Σακελλαρίδη και η 1116347586.jpgπανηγυρική εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ξενάγηση από τον Πρόεδρο της ΕΗΜ Κώστα Βλάχο στην έκθεση με ενθυμήματα από τα αρχεία της εφημερίδας του Γεωργίου Χατζή Πελλερέν, που φιλοξενείται στο φουαγιέ του Πνευματικού Κέντρου.