Παπαδοπουλος Super Markets
ΑΝΕΡΓΙΑ: Επιθετικότητα αισθάνονται 6 στους 10. -Στοιχεία σοκ φέρνει στο "φως" έρευνα Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 20 Φεβρουάριος 2014 16:02

3126449152.jpgΤην άποψη, οτι η πολιτική σταθερότητα είναι το βασικότερο στοιχείο για να μπορέσει στη συνέχει η επιχειρηματικότητα να μειώσει την ανεργία εξέφρασε ο βουλευτής Ιωαννίνων της Ν.Δ. και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας "Κωνσταντίνος Καραμανλής" Κώστας Τασούλας. Μιλώντας σε εκδήλωση με τίτλο "οι όψεις της ανεργίας και το στοίχημα της επιχειρηματικότητας" (διοργανωθηκε από το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, το Ίδρυμα Hanns Seidel και το Centre for European Studies), ο κ. Τασούλας τόνισε τη μεγίστη σημασία της αντιμετώπισης του προβλήματος της ανεργίας το οποίο έχει εξελιχθεί σ' ένα σημαντικό κοινωνικό ζήτημα.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν στοιχεία για το προφίλ των ανέργων, που δείχνουν οτι η μάστιγα της ανεργίας, εκτός απο οικονομική, είναι πλέον, κυρίως, ψυχολογική.

Τα στοιχεία...

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Metron Analysis Στράτος Φαναράς παρουσίασε τα αποτελέσματα για τις επιπτώσεις της ανεργίας στην κοινωνική συνοχή.
Σύμφωνα με αυτά, οι 3 στους 4 ανέργους παραμένουν άνεργοι για 2,5 χρόνια κατά μέσο όρο και στην πλειοψηφία τους αποτελούν υψηλού επιπέδου εργατικό δυναμικό. Το 72% των ανέργων δηλώνει ότι θα δεχόταν μια θέση κατώτερη των προσδοκιών του και χαμηλότερη των προσόντων του, ενώ η πλειοψηφία προτιμά να αναζητά εργασία στην Ελλάδα. Το 44% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι θεωρεί τη ζωή του χειρότερη από εκείνη των γονιών του.
Επιπλέον 9 στους 10 ανέργους αισθάνονται ανασφάλεια και φόβο, οι 6 στους 10 αισθήματα επιθετικότητας και οι 4 στους 10 διαπιστώνουν προβλήματα στις διαπροσωπικές τους σχέσεις.

Σημειώνεται ακόμη πως το 74% των ανέργων δηλώνει ότι βρίσκει στήριγμα στην οικογένεια, ενώ οι άνεργοι υποστηρίζουν κάθε πρόταση που μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση με το 87% να πιστεύει ότι η ανεργία θα περιοριστεί με τη μείωση της φορολογίας για τις νέες επιχειρήσεις

Ο Υπουργός...

Απο την πλευρά του, ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης χαρακτήρισε την ανεργία "δύσκολο επικίνδυνο και ύπουλο αντίπαλο", ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στην αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ σε δράσεις απασχόλησης, και ιδιαίτερα σε μια δέσμη παρεμβάσεων, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 1,5 δισ. ευρώ,
οι οποίες προσφέρουν ευκαιρίες εισόδου στην απασχόληση σε περισσότερους από 440.000 ανέργους.