Παπαδοπουλος Super Markets
Αντισυνταγματική η αυτόφωρη σύλληψη για χρέη στο Δημόσιο! - Τι τονίζει στο vimanews.gr ο δικηγόρος Μ. Παππάς Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 19 Φεβρουάριος 2014 16:37

4030068122.jpgΣε απόφαση -σταθμό για τα δικαστικά, αλλα και τα οικονομικά δεδομένα της χώρας μας κατέληξε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Κατερίνης, το οποίο δικάζοντας επιχειρηματία που είχε συλληφθεί για οφειλές προς το Δημόσιο, έκρινε ότι είναι αντισυνταγματική η αυτόφωρη σύλληψη και διαδικασία (!) και παρέπεμψε την εκδίκαση της υπόθεσης σε τακτική δικάσιμο για τον ερχόμενο Οκτώβριο!

Πρόκειται για εξέλιξη που αλλάζει τα έως τώρα δεδομένα και στην περιοχή μας, μιας και πολλοί είναι μέχρι στιγμής οι επιχειρηματίες που έχουν συλληφθεί για οφειλές προς το δημόσιο, τις οποίες έχουν ρυθμίσει, τις περισσότερες φορές!

Το δικαστήριο έκανε δεκτή την ένσταση που υπέβαλλε ο συνήγορος υπεράσπισης κ. Μανώλης Παπάς, με την οποία ισχυρίσθηκε ότι οι σχετικές διατάξεις του ν. 3943/2011, που χαρακτηρίζουν διαρκές το αδίκημα μη καταβολής χρεών στο Δημόσιο, είναι αντίθετες στα άρθρα 2 παρ. 1 και 7 παρ. 1 του Συντάγματος, αλλά και σε θεμελιώδεις αρχές του Ποινικού Δικαίου. Στην ερμηνευτική εγκύκλιο που είχε εκδώσει ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου όταν θεσπίστηκε το αυτόφωρο, ανέφερε ότι «η συμβατότητα της ρύθμισης με τα άρθρα του συντάγματος θα κριθεί στην πράξη από τα δικαστήρια».

"Αντισυνταγματική διαδικασία"

Μιλώντας αποκλειστικά στο vimanews.gr, ο κ. Παππάς σημείωσε πως η υπόθεση πλέον δεν θα δικασθεί στα στενά χρονικά όρια του αυτοφώρου, αλλά τον προσεχή Οκτώβριο. "Έτσι ο εντολέας μου έχει τα χρονικά περιθώρια για να ρυθμίσει την οφειλή του. Αυτό είναι και το κύριο πρόβλημα με την διαδικασία του αυτοφώρου: ο κατηγορούμενος δικαιούται μετά τη σύλληψή του να λάβει αρχικά μία προθεσμία 3 ημερών, στη συνέχεια άλλη μία 15 ημερών, μετά την παρέλευση της οποίας η υπόθεσή του εκδικάζεται. Μπορεί ο πολίτης να επιλύσει τα οικονομικά προβλήματα που προέκυψαν την τελευταία πενταετία, μέσα σε 18 ημέρες; Το σοβαρότερο όμως θέμα με την διαδικασία του αυτοφώρου είναι η σύλληψη του πολίτη. Και μάλιστα σύλληψη για οφειλές που δημιουργήθηκαν πριν από 2 χρόνια! Η διαδικασία είναι αντισυνταγματική, αντιδικονομική, αντικοινωνική και ανήθικη! Αλλά είδατε εσείς ποτέ την ελληνική πολιτεία να αντιμετωπίζει με ήθος τους πολίτες της;".

1474513417.jpgΗ διαδικασία...

Σημείωσε ακόμη, πως κατά τη διαδικασία υπέβαλε αίτημα να μην δικασθεί η υπόθεση με τη διαδικασία του αυτοφώρου, αλλά να παραπεμφθεί η υπόθεση στην τακτική διαδικασία. Ισχυρίστηκε πως η διάταξη του άρθρου 3 του ν. 3943/2011, με την οποία αντικαταστάθηκε η παράγραφος 1 του άρθρου 25 του ν. 1882/1990 και στην ουσία χαρακτηρίζει διαρκές το αδίκημα μη καταβολής χρεών στο Δημόσιο, είναι αντίθετη στα άρθρα 2 παρ. 1 και 7 παρ. 1 του Συντάγματος, αλλά και σε θεμελιώδεις αρχές του Ποινικού Δικαίου. "Η διάταξη αυτή ψηφίσθηκε επί υπουργίας του κ. Παπακωνσταντίνου. Τότε, μεγάλη μερίδα του νομικού κόσμου (καθηγητές πανεπιστημίου, το σύνολο των δικηγορικών συλλόγων της χώρας και άλλοι επιφανείς νομικοί) είχαν εκφράσει την έντονη διαφωνία τους και είχαν τονίσει την μη συμβατότητα των διατάξεων αυτών με το Σύνταγμά μας. Στη συνέχεια εκδόθηκε η υπ’αριθ.1/2011 ερμηνευτική εγκύκλιος του κ. αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, στην οποία ανέφερε ότι «η συμβατότητα της ρύθμισης με τα άρθρα του συντάγματος θα κριθεί στην πράξη από τα δικαστήρια». Έτσι ζήτησα από το δικαστήριο να κρίνει την διάταξη αντισυνταγματική και αντίθετη σε θεμελιώδεις αρχές του Ποινικού Δικαίου, να κρίνει ότι δεν συντρέχουν εν προκειμένω οι προϋποθέσεις εφαρμογής των διατάξεων για το αυτόφωρο και να παραπέμψει την υπόθεση στην τακτική διαδικασία. Τα αίτημά μου έγινε δεκτό, αλλά για να είμαι ακριβής, θα πρέπει να καθαρογραφεί η απόφαση για να δούμε την ακριβή αιτιολογία της" σημείωσε στο vimanews.gr.

Μέτρο αναποτελεσματικό...

Να σημειωθεί, οτι το μέτρο της αυτόφωρης σύλληψης είναι και αναποτελεσματικό, καθώς μέχρι σήμερα συνελήφθησαν περίπου 1.800 φορολογούμενοι για διάφορα αδικήματα (μη καταβολή χρεών, μη έκδοση φορολογικών στοιχείων κτλ.) για οφειλές που φτάνουν το ποσό των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, όμως το δημόσιο εισέπραξε περίπου 20 εκατομμύρια ευρώ...