Παπαδοπουλος Super Markets
"Προσγειώνεται" στην Ελλάδα η Vinci Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 19 Φεβρουάριος 2014 16:05

1823473459.jpgΕπενδύσεις σε αεροδρόμια στην Ελλάδα φαίνεται πως εξετάζει η Vinci. Πιο συγκεκριμένα, το ενδιαφέρον της Vinci αποκαλύπτει με δηλώσεις του στην εφημερίδα Financial Times, ο διευθύνων

σύμβουλος της γαλλικής κατασκευαστικής Xavier Huillard. Mάλιστα, τονίζει πως η Vinci περιμένει να πραγματοποιηθούν ιδιωτικοποιήσεις περιφερειακών αερολιμένων φέτος στην Ελλάδα, για τους οποίους σχεδιάζει να καταθέσει προσφορά.
Αυτό μάλιστα αναμένεται να γίνει πολύ σύντομα καθώς τα τεύχη προκήρυξης του διαγωνισμού για την αποκρατικοποίηση των δύο ομάδων περιφερειακών αεροδρομίων  στην Ελλάδα προβλέπουν την υποβολή δεσμευτικών προσφορών μέχρι την Παρασκευή 6 Ιουνίου 2014. Σύμφωνα, μάλιστα με πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να καταθέσουν εγγυητική επιστολή ύψους 15 εκατ. ευρώ. H Vinci  φέρεται να συμμετέχει στην διαδικασία σε συνεργασία με την ελληνική Eλλάκτωρ ενώ έξι ακόμη σχήματα εκτιμάται πως θα λάβουν μέρος στον διαγωνισμό.
Η Vinci
Σημειώνεται πως η Vinci εκτιμάται πως είναι η μεγαλύτερη κατασκευαστική επιχείρηση στην Ευρώπη βάση εσόδων. Στο παρελθόν είχε προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με τη Hochtief για την εξαγορά όλων των αεροδρομίων στα οποία μετείχε η Hochtief Airports, συμπεριλαμβανομένου και του αεροδρομίου της Αθήνας. Επίσης, ο γαλλικός κατασκευαστικός όμιλος συμμετείχε, και στη δημόσια διαβούλευση για το νέο αεροδρόμιο στο Ηράκλειο της Κρήτης, όπου ο προκηρυχθείς διαγωνισμός κατέστη άγονος, αφού δεν υπήρξαν προσφορές.
Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα των Financial Times ο όμιλος Vinci κατέβαλλε το προηγούμενο έτος 3,1 δισ. ευρώ για την πορτογαλική ANA-Aeroportos de Portugal, ενώα ύξησε το μερίδιο του στην Aéroports de Paris, το οποίο πλέον αγγίζει το 8%.
Τα περιφερειακά  αεροδρόμια
Ο τομέας των τοπικών αεροδρομίων στην Ελλάδα περιλαμβάνει 39 περιφερειακά αεροδρόμια, ανάμεσα στα οποία αυτά της Θεσσαλονίκης, που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλης της Ελλάδας και που αποτελεί εμπορική είσοδο των Βαλκανίων/Κεντρικής Ευρώπης, της Ρόδου, της Κέρκυρας, των Χανίων, της Κω, της Ζακύνθου, της Σαντορίνης, της Μυτιλήνης, της Σάμου και της Μυκόνου, το οποίο και προσελκύει την πλειοψηφία του διεθνούς τουρισμού.
Κατά την τρέχουσα περίοδο, όλα τα τοπικά αεροδρόμια ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο χωρίς να έχουν καμία εταιρική δομή, και είναι υπό την επίβλεψη της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ). Έχουν πολύ σημαντική κρυφή αξία που πηγάζει από την δυνατότητα βελτίωσης της χρήσης των υποδομών των αεροδρομίων, όσο κι από την δυνατότητα εμπορικής ανάπτυξης και ανάπτυξης των ακινήτων, τα οποία μένουν σήμερα υπανάπτυκτα και υποχρησιμοποιούνται. Η αναβάθμισή τους μπορεί να ενισχύσει το προφίλ της Ελλάδας ως τουριστικό προορισμό.
Οι ομάδες
Η κυβέρνηση προωθεί τη σταδιακή λειτουργική ανεξαρτητοποίηση των τοπικών αεροδρομίων μέσω της κατηγοριοποίησής τους σε ομάδες που αργότερα θα αποκρατικοποιηθούν βάσει παραχωρήσεων ή που διαφορετικά θα ρευστοποιηθούν ως αποτέλεσμα κάποιας συναλλαγής ή σειράς συναλλαγών. Ύστερα από μία τέτοια αποκρατικοποίηση, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας θα διατηρήσει τον ρόλο του ρυθμιστή των αεροναυτικών υπηρεσιών και του πάροχου υπηρεσιών ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας.
Πιο συγκεκριμένα, στη διεθνή αγορά έχουν βγει δύο ομάδες από 7+4 αεροδρόμια η καθεμία, με το διαγωνισμό να προβλέπει τη δημιουργία συμβάσεων παραχώρησης για 30 συν 10 έτη. Στην πρώτη ομάδα ανήκουν τα αεροδρόμια Θεσσαλονίκης, Κέρκυρας, Χανίων, Κεφαλονιάς, Ζακύνθου, Ακτίου, Καβάλας. Προαιρετικά μπορούν να προστεθούν τρία από τα αεροδρόμια Αλεξανδρούπολης, Αράξου, Καλαμάτας και Αγχιάλου.Η δεύτερη ομάδα περιλαμβάνει τα αεροδρόμια Ρόδου, Κω, Σάμου, Μυτιλήνης, Μυκόνου, Σαντορίνης και Σκιάθου και προαιρετικά μέχρι 3 από τα αεροδρόμια της Λήμνου, Χίου, Καρπάθου και Νέας Αγχιάλου.
Το Ελληνικό Δημόσιο έχει διορίσει τις Citigroup Global Markets Limited και Eurobank EFG Equities Investment Firm S.A. ως οικονομικούς συμβούλους,  τις Your Legal Partners και Δρακόπουλος & Βασαλάκης δικηγορική εταιρεία ως νομικούς συμβούλους και τις Lufthansa consulting, Γραφείο Δοξιάδη και Alanna Consulting Group ως τεχνικούς συμβούλους προκειμένου να βοηθήσουν με την αποκρατικοποίηση.
Πηγή: www.businessnews.gr