Παπαδοπουλος Super Markets
Η υγεία στην εποχή της κρίσης Εκτύπωση E-mail
Δευτέρα, 17 Φεβρουάριος 2014 15:18

2100850680.jpgΟι επιδράσεις της οικονομικής κρίσης στην υγεία και η ανάδειξη του κοινωνικού ρόλου της αυτοδιοίκησης στην περίοδο της οικονομικής κρίσης αναδείχθηκαν στο στρογγυλό τραπέζι «Οικονομική Κρίση και Υγεία στη χώρα μας» που διοργανώθηκε στο πλαίσιο της εκδήλωσης με θέμα «Ταχύρυθμη εκπαίδευση ιατρών των Κέντρων Υγείας», το βράδυ του Σαββάτου στο ξενοδοχείο Epirus Palace.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η ομιλία  του καθηγητή Οικονομικών της Υγείας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρου του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών Γιάννη Υφαντόπουλο, ο οποίος μεταξύ άλλων επισήμανε πως η περιφέρεια αντιστέκεται στην κρίση σε σχέση με την Αθήνα, γεγονός που αντανακλά και στο επίπεδο της υγείας. Παράλληλα, αναφέρθηκε με κολακευτικά λόγια στην παροχή των υπηρεσιών υγείας από τα νοσοκομεία των Ιωαννίνων και τους γιατρούς που υπηρετούν σε αυτά.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής της διημερίδας, νεοεκλεγείς πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας Στέφανος Φούσας τόνισε πως όλοι θα πρέπει να αντιληφθούν την ανάγκη για ριζικές αλλαγές τόσο στις δομές υγείας όσο και στη νοοτροπία των πολιτών, καθώς η υπερκατανάλωση φαρμάκων και υπηρεσιών οδήγησε σε εκτόξευση των δαπανών για την υγεία στη χώρα μας.
Τη σκυτάλη πήραν οι διοικητές των νοσοκομείων «Χατζηκώστα» Λάμπρος Γεωργόπουλος και Φιλιατών Σπύρος Δερδεμέζης, οι οποίοι παρουσίασαν τις πρωτοβουλίες για μείωση του κόστους της παροχής υπηρεσιών υγείας.
Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης το λόγο πήραν οι αυτοδιοικητικοί, οι οποίοι στάθηκαν στο ρόλο που διαδραματίζει η τοπική αυτοδιοίκηση στην παροχή υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας σε πολίτες που δεν έχουν πρόσβαση στις δημόσιες δομές λόγω του ότι έμειναν ανασφάλιστοι ή είναι κοινωνικά περιθωριοποιημένοι. Την παράμετρο αυτή ανέδειξαν τόσο ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, όσο και οι Δήμαρχοι Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος Ηγουμενίτσας Γιώργος Κάτσινος, Ζαγορίου Γαβριήλ Παπαναστασίου και Ζηρού Δημήτρης Γιολδάσης.
Σύντομες τοποθετήσεις έκαναν ο πρώην υπουργός Αντώνης Φούσας και ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Χρήστος Μασσαλάς.