Παπαδοπουλος Super Markets
ΑΝΤ. ΜΠΕΖΑΣ: Απελυθερώνεται το πλαφόν συνταγογράφησης στα Κ.Υ. και στα Νοσοκομεία για ένα μήνα Εκτύπωση E-mail
Δευτέρα, 17 Φεβρουάριος 2014 12:47

3637503447.jpgΤις θέσεις της Κυβέρνησης στο θέμα του κλεισίματος, για ένα μήνα, των πολυϊατρείων του ΕΟΠΥΥ, ώστε να καταστεί εφικτή η διοικητική μεταρρύθμιση στο νέο οργανισμό πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, παρουσίασε σήμερα στην εκπομπή της Βίλιαν Στασινού στο ΒΗΜΑ 90,1 ο Υφυπουργός Υγείας Αντώνης Μπέζας.

Ο βουλευτής Ν.Δ. Θεσπρωτίας ερωτηθείς για τις αντιδράσεις των γιατρών στο κλείσιμο των πολυϊατρείων (εκδηλώνονται απο το πρωί σε όλη τη χώρα), διερωτήθηκε "δεν υπήρχαν προβλήματα τρεις μήνες τώρα με την απεργία των γιατρών; Δεν πρόκειται, άλλωστε, για λουκέτο. Θα λειτουργήσουν πάλι τα ιατρεία. Αυτή η μεταβολή γίνεται λόγω της διδικασίας της διαθεσιμότητας, που κρίθηκε ως η πιο σύντομη. Απο τη στιγμή που μπαίνει το προσωπικό σε διαθεσιμότητα, δεν λογίζονται ως κρατικοί υπάλληλοι για το συγκεκριμένο διάστημα, άρα οι μονάδες δεν μπορούν να λειτουργήσουν. Αναγκαστικά υπάρχει μια προσωρινή παύση". Να σημειωθεί, οτι με το που λήξει αυτό το διάστημα του ενός μήνα, οι δομές του νέου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας θα υπάγονται στις Υγειονομικές Περιφέρειες (η Ήπειρος είναι στην 6η).

Που θα απευθύνονται...

Ο κ. Μπέζας σημείωσε πως οι ασφαλισμένοι για το διάστημα του ενός μήνα μπορούν να πηγαίνουν στα Κέντρα Υγέιας για συνταγογράφηση ή στους συμβεβλημμένους με τον ΕΟΠΥΥ ιδιωτικους γιατρούς (όπου υπάρχουν) στους οποίους έχουν αυξηθεί οι δωρεάν απο 200 σε 400 ή στα εξωτερικά ιατρεία των δημόσιων Νοσοκομείων. Υπογράμμισε δε, πως απελυθερώνεται το πλαφόν συνταγογράφησης για το διάστημα της διαθεσιμότητας, στους γιατρούς των Κ.Υ. και των εξωτερικών ιατρείων των Νοσοκομείων.

Το χρονοδιάγραμμα...

Ο Θεσπρωτός πολιτικός έδωσε και το χρονοδιάγραμμα του Υπουργείου Υγέιας, ώστε το νέο σύστημα να σταθεί εντελώς στα πόδια του. Όπως είπε, η διοικητική αλλαγή θα γίνει μέσα σε ένα μήνα απο τη δημοσίευση του νέου νόμου στο ΦΕΚ (αναμένεται το πολύ ως αύριο το πρωί, όπως σημείωσε). Απο την άλλη, ως το τέλος χρόνου θα γίνει η αξιολόγηση των γιατρών και η αποκρυστάλλωση των κενών που υπάρχουν, ενώ απο την 1η Ιανουαρίου 2015 θα έχει περάσει το σύστημα και στις λεπτομέρειές του στις Υγειονομικές Περιφέρειες.

Τι θα γίνει, όμως, με τους εργαζόμενους γιατρούς; "Αν δεν δεχθούν το καθεστώς πλήρους απασχόλησης, θα καλυφθούν με επικουρικούς γιατρούς. Υπάρχουν νέοι γιατροί που θέλουν να δουλέψουν. Όσοι το δεχθούν θα έχουν σχεδόν τον ίδιο μισθό με σήμερα. Σε 8 μήνες θα κριθούν απο επιτροπές (σύσταση ανά ΥΠΕ) για να περάσουν σε θέσεις του ΕΣΥ. Βασικό κριτήριο κρίσης είναι τα χρόνια προϋπηρεσίας, ενώ μόλις καταταγούν θα πάρουν το μισθό των θέσεων που θα έχουν (Επιμελητής Α, Β κ.α.). Όσοι δεν θα καταταγούν, θα παραμείνουν στο σύστημα και θα μείνουν στον κλάδο ΠΕ Γιατρών - Οδοντιάτρων" είπε, μεταξύ άλλων, ο Αντώνης Μπέζας.

Γιατί επιλέχθηκε...

Τέλος, εξηγώντας τους λόγους πυο επιλέχθηκε η μέθοδος της διαθεσιμότητας, ο κ. Μπέζας υπογράμμισε πως στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έπεσαν ακόμη κάποιες λύσεις, όπως η σταδιακή διαθεσιμότητα ή οι μετατάξεις. "Η καλύτερη λύση είναι αυτή που ακολουθούμε τώρα. Αν πηγαίναμε σε μετατάξεις, αυτές συναρτώνται με εξέταση φακέλων του προσωπικού και αυτοί οι φάκελοι είναι διάσπαρτοι στα ασφαλιστικά ταμεία απο τα οποία προήλθαν οι εργαζόμενοι. Κάτι που, όπως καταλαβαίνετε, είναι χρονοβόρο. Σε ό, τι αφορά τη μερική διαθεσιμότητα δεν μπορεί να γίνει νομικά. Ακόμη, όμως, και αν μπορούσε να γίνει, θα έμπαινε σε εκκρεμμότητα όλο το σύστημα.
Ενώ τώρα, ξέρουμε οτι σε ένα  μήνα τελειώνει αυτή η ιστορία. Είναι ο συντομότερος τρόπος που μπορούμε να ακολουθήσουμε
" κατέληξε.