Παπαδοπουλος Super Markets
Ερωτήσεις για το γάλα από Μ. Κασσή και ΔΗΜ.ΑΡ Εκτύπωση E-mail
Δευτέρα, 17 Φεβρουάριος 2014 12:07

1371278816.jpgΕπίκαιρη ερώτηση για τις προωθούμενες  ρυθμίσεις του Υπουργείου Ανάπτυξης σχετικά με την ημερομηνία λήξεως του γάλακτος, κατέθεσε ο Βουλευτής Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κασσής. Στην ερώτησή του ο κ. Κασσής ζητά από τους Υπουργούς Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας & Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων   να εξηγήσουν γιατί το βασικό σημείο καθορισμού της τιμής του γάλακτος στους πολίτες προβάλλεται πως είναι η ημερομηνία λήξεως, από πού προκύπτει πως η ενέργεια αυτή θα μειώσει τις τιμές στο «ράφι» και ποιοι είναι οι έλεγχοι που γίνονται στον τομέα των εισαγωγών και της διακίνησης γάλακτος.
«Η μείωση στην τιμή του γάλακτος από τις αλλαγές που προτείνει ο ΟΟΣΑ, πέραν του ότι δε προκύπτει από πουθενά, θα προκαλέσει τεράστια ζημιά στην ελληνική αγελαδοτροφία, ενώ είναι σχεδόν σίγουρο ότι το όποιο όφελος δεν θα το καρπωθεί ο καταναλωτής αλλά η εκάστοτε βιομηχανία.
Επίσης, γνωρίζουμε όλοι πως, η τιμή που απολαμβάνει ο παραγωγός γάλακτος είναι σχεδόν υπο-δεκαπλάσια από την τιμή πώλησης στην αγορά και ο λόγος σίγουρα δεν εντοπίζεται στην ημερομηνία λήξεως του προϊόντος. Το φρέσκο γάλα είναι γνώρισμα της ποιότητας και της μοναδικότητας της ελληνικής κτηνοτροφίας και δεν πρέπει να ισοπεδωθεί και αυτό», αναφέρει ο κ. Κασσής μεταξύ άλλων στην ερώτησή του.
Tους προβληματισμούς ως προς το θέμα της τιμής αλλά και της διάρκειας ζωής του γάλακτος, έτσι ώστε να προστατεύονται και οι καταναλωτές και οι μικροί παραγωγοί γάλακτος, εκφράζουν και οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς Ασημίνα Ξηροτύρη - Αικατερινάρη και Θωμάς Ψύρρας.
Σε ερώτησή τους, επεσήμαναν για μία ακόμη φορά το ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο των τιμών των βασικών ειδών διατροφής, γεγονός που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης με συνολικό σχεδιασμό, λαμβάνοντας υπόψη την ελληνική πραγματικότητα, και χωρίς να υιοθετούνται αποσπασματικές προτάσεις των οποίων δεν υπολογίζονται πλήρως οι συνέπειες.
Τόνισαν ότι η μείωση της τιμής του γάλακτος δεν μπορεί να επιτευχθεί μέσω μεμονωμένων ενεργειών, όπως είναι η άρση του περιορισμού των πέντε ημερών για το χαρακτηρισμό του γάλακτος ως ‘φρέσκο’, που προτείνεται στην έκθεση του ΟΟΣΑ. Μια τέτοια ενέργεια θα είχε ανυπολόγιστες συνέπειες στους μικρούς παραγωγούς γάλακτος, ενώ δεν θα αντιμετώπιζε τις παθογένειες στις οποίες οφείλεται πραγματικά η υψηλή λιανική τιμή του γάλακτος στη χώρα. Τέλος, επεσήμαναν ότι είναι απαραίτητες διαρθρωτικές εξυγιαντικές παρεμβάσεις στο όλο κύκλωμα εμπορίας των προϊόντων για τη μείωση των τιμών στη χώρα, καθώς και η μείωση του ελλείμματος στο εμπορικό ισοζύγιο του γάλακτος και γενικότερα των αγροτικών προϊόντων.