Παπαδοπουλος Super Markets
Συνεχίζεται και φέτος το θετικό πλεόνασμα, λέει ο Χρ. Σταϊκούρας Εκτύπωση E-mail
Κυριακή, 16 Φεβρουάριος 2014 11:31

1521268111.jpgΟι επιδόσεις του 2013 φαίνεται να συνεχίζονται και το 2014. Αυτό τονίζει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, επισημαίνοντας πως "με βάση τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για τον Ιανουάριο του 2014, το πρωτογενές πλεόνασμα είναι σχεδόν διπλάσιο από πέρυσι. Το δε πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου, τα έσοδα είναι 230 εκατ. ευρώ υψηλότερα από το αντίστοιχο περυσινό δεκαήμερο. Ωστόσο, η επίδραση της εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2013 στο δημοσιονομικό ισοζύγιο του 2014 τελεί υπό αξιολόγηση".

Σε συνέντευξή του στον "Τύπο της Κυριακής", ο κ. Σταϊκούρας επισημαίνει πως "είμαστε σε διαπραγματεύσεις και υποστηρίζουμε, τεκμηριωμένα, τις προτάσεις μας. Βέβαια, η έως σήμερα πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού δείχνει ότι οι εκτιμήσεις μας διαπνέονται από ρεαλισμό. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για εκτιμήσεις και προβλέψεις τις οποίες θα πρέπει συνεχώς να επιβεβαιώνουμε. Πάντως, νέα, οριζόντια, μη ψηφισμένα μέτρα περιστολής μισθών και συντάξεων και αύξησης φόρων δεν προβλέπονται".

Ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του...

Ερωτηθείς, τέλος, για το εάν το πλεόνασμα οφείλεται στο γεγονός ότι το Δημόσιο εμμένει σε λογική «στάσης πληρωμών» όπως ορισμένοι υποστηρίζουν, ο κ Σταϊκούρας αναφέρει: «Η αλήθεια είναι ότι το κράτος ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του. Έχει ήδη μειώσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του περίπου κατά 50% το 2013. Ωστόσο, είναι επίσης αλήθεια ότι, αν και το συνολικό ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών συρρικνώνεται έχουν δημιουργηθεί κάποιες νέες. Οφειλές όμως που ενσωματώνονται στις εκτιμήσεις για το πρωτογενές πλεόνασμα. Δεν κρύβονται δαπάνες "κάτω από το χαλί"».