Παπαδοπουλος Super Markets
Βάσει σχεδίου να γίνονται οι παρεμβάσεις στην Παμβώτιδα, λένε Φορέας και Ορνιθολογική Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 14 Φεβρουάριος 2014 11:34

2542854274.jpgΜε επιτυχία ολοκληρώθηκαν και στην Λίμνη Παμβώτιδα για φέτος οι Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις Υδρόβιων Πουλιών (ΜΕΚΥΠ), ένα πρόγραμμα της Διεθνούς Οργάνωσης Υγροτόπων (Wetlands International) που υλοποιείται ταυτόχρονα σε πολλές χώρες παγκοσμίως κατά το 2ο και το 3ο Σαββατοκύριακο του Ιανουαρίου εκάστου έτους. Σε εθνικό επίπεδο το πρόγραμμα συντονίζει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία (ΕΟΕ) στο οποίο συμμετέχουν εθελοντές ορνιθοπαρατηρητές από όλη την Ελλάδα.

Οι μικροί συνολικοί αριθμοί υδροβίων στην Παμβώτιδα δεν θυμίζουν άλλες χρονιές. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης, που συμμετείχε στις έρευνες, στις φετινές παρατηρήσεις ιδιαίτερη σημασία είχε η παρουσία ενός ενήλικου αναπαραγόμενου  αργυροπελεκάνου (Pelecanus crispus), ενός παγκοσμίως απειλούμενου είδους που καταγράφεται στην Παμβώτιδα για τρίτη συνεχόμενη χρονιά.

Η αποκοπή...

Ωστόσο, όπως αναφέρει ο Φορέας, "καταγράφηκε η αποκοπή ενός επιπλέον μεγάλου τμήματος καλαμώνα ακριβώς δίπλα στην κρίσιμη θέση αναπαραγωγής και κουρνιάσματος των Λαγγόνων στην περιοχή της μονής Ντουραχανίου-Πόρου, αποτέλεσμα παλαιότερων άστοχων εργασιών διάνοιξης, με άμεσο κίνδυνο πλέον να χαθεί η πολύτιμη και μοναδική αυτή αποικία του είδους στην Παμβώτιδα. Το ατυχές αυτό γεγονός, όπως και η τελική απογύμνωση μέρους των ακτών μεταξύ Μονής Ντουραχάνι-Ντραμπάτοβας, λόγω των ανάλογων επεμβάσεων παλαιότερα και εκεί, αναδεικνύει ότι οι όποιες διαχειριστικές πρακτικές λαμβάνουν χώρα στο εν λόγω οικοσύστημα (π.χ. μηχανική κοπή καλαμώνων, δημιουργία καναλιών κ.λπ.) θα πρέπει να γίνεται βάσει εγκεκριμένου σχεδίου που να είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο από προηγούμενη εντατική έρευνα και με στόχο εξειδικευμένα μέτρα διατήρησης ή/και αποκατάστασης  των ενδιαιτημάτων αυτών και των ειδών που διαβιούν σε αυτά".

Πολλά σημαντικά είδη...

Τέλος, καταγράφηκαν σημαντικά είδη για διατήρηση όπως οι Λαγγόνες και οι Καλαμόκιρκοι, καθώς και άλλα κοινά είδη όπως ερωδιοί, Χουλιαρόπαπιες, Γκισάρια, Κιρκίρια, Πρασινοκέφαλες, Κορμοράνοι που κουρνιάζουν σε συστάδες δέντρων που γειτνιάζουν με τη λίμνη, καθώς και τα δύο είδη γλάρων ο Καστανοκέφαλος και ο Ασημόγλαρος. Εντυπωσιακή ήταν η παρατήρηση των Καλαμόκιρκων, αρπακτικών πουλιών που ως δεινοί κυνηγοί υδροβίων σήκωναν και κυνηγούσαν τις πάπιες που είχαν βρει καταφύγιο μέσα στον εναπομείναντα καλαμώνα Αμφιθέας από την πλευρά του νησιού, με αποτέλεσμα να δώσουν τη δυνατότητα να καταγραφούν, καθώς διαφορετικά θα ήταν αδύνατον να παρατηρηθούν.