Παπαδοπουλος Super Markets
Έρχονται (;) αλλαγές στους φόρους ακινήτων Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 14 Φεβρουάριος 2014 11:01

57427103.jpgΣημαντικές αλλαγές, μέσω εκτπώσεων στο ύψος των προστίμων, διορθώσεις στον φόρο υπεραξίας κατά τις μεταβιβάσεις ακινήτων, αλλαγές στις αποδείξεις αλλά και στις μηνιαίες συγκεντρωτικές καταστάσεις, φαίνεται να εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να ξεπεράσει τις αντιδράσεις των επαγγελματιών, των φοροτεχνικών- λογιστών αλλά και τις ενστάσεις του ΠΑΣΟΚ.

Στο Φόρο Υπεραξίας, σύμφωνα με το "Έθνος" εξετάζεται η εξαίρεση των ακινήτων που αποκτήθηκαν προ 25ετίας. Όπως αναφέρει με διορθωτική ρύθμιση που θα κατατεθεί στη Βουλή, όσοι πολίτες είχαν αγοράσει ακίνητο πριν από 20 με 25 χρόνια δεν θα επιβαρυνθούν με φόρο υπεραξίας όταν το πωλούν, αλλά με φόρο 7% επί της τιμής του, τον οποίο θα καταβάλλουν οι ίδιοι. Ο αγοραστής θα πληρώνει 3% επί της αντικειμενικής τιμής όπως προβλέπει το ισχύον καθεστώς. Το μοντέλο αυτό εξετάζεται να εφαρμοστεί και στα ακίνητα που κατασκευάστηκαν με αυτεπιστασία.
Για τα υπόλοιπα ακίνητα θα εφαρμοστεί ένα σύστημα αυτόματου προσδιορισμού της τιμής κτήσης, που θα αποπληθωρίζει την αξία του κάθε ακινήτου. Ουσιαστικά θα τιμαριθμοποιείται η τιμή κτήσης του ακινήτου, ώστε να γίνεται ορθά η σύγκριση με τις σημερινές τιμές πώλησης.
Ο φόρος υπεραξίας θα υπολογίζεται από τις εφορίες και όχι από τους συμβολαιογράφου.

Την ίδια ώρα το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει δραστική μείωση στα πρόστιμα που προβλέπονται για την εκπρόθεσμη υποβολή ή τη μη υποβολή φορολογικών δηλώσεων καθώς και για τη μη έκδοση αποδείξεων αλλά και στο μέτρο συλλογής αποδείξεων.

Μένει να δούμε, αν όλα αυτά θα εφαρμοστούν ή απλά θα μείνουν στη... σφαίρα των φημών.