Παπαδοπουλος Super Markets
Στην Επιτροπή Υδατικών Πόρων της Βουλής φέρνει ο Σταύρος Καλογιάννης την υδροδότηση του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 08 Σεπτέμβριος 2020 09:59
1564083368.jpgΤα σοβαρά προβλήματα ύδρευσης που αντιμετωπίζει το λεκανοπέδιο Ιωαννίνων εδώ και χρόνια και την ανάγκη ουσιαστικής αναβάθμισης του οικοσυστήματος της λίμνης Παμβώτιδας επαναφέρει στη Βουλή ο Σταύρος Καλογιάννης, ζητώντας να συζητηθούναυτά τα θέματα σε ειδική συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής Υδατικών Πόρων, ώστε να αναληφθούν πρωτοβουλίες επίλυσής τους. Σχετική επιστολή κατέθεσε στην Πρόεδροτης Επιτροπής κα Διον. Αυγερινοπούλου. Υπενθυμίζεται ότι, για το ίδιο θέμα, ο Στ. Καλογιάννηςείχε κάνει παρέμβαση στην Επιτροπή, τον περασμένο Ιούλιο, με αφορμή τη συζήτηση που είχε γίνει με θέμα «Οικολογική κατάσταση των λιμνών στην Ελλάδα».
Στηνεπιστολή του, μεταξύ άλλων,ο Σταύρος Καλογιάννης αναφέρει:
“Κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης της Επιτροπής Υδατικών Πόρων (30/07/2020), είχα θέσει τα σοβαρά ζητήματα της ύδρευσης των οικισμών του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων και της αναβάθμισης του οικοσυστήματος της λίμνης Παμβώτιδας, θέματα άμεσα συνδεδεμένα.
Τα προβλήματα υδροδότησης της πόλης των Ιωαννίνων και πολλών οικισμών του λεκανοπεδίου (Ελεούσας, Μανωλιάσας, Αγ. Μαρίνας, Λογγάδων, Αμπελειάς, Επισκοπικού, κλπ), είναι συχνά και σοβαρά, οξύνονται δε κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών.
Παράλληλα, το οικοσύστημα της Παμβώτιδας, που είναι ενταγμένο στο οικολογικό δίκτυο “Natura 2000”, είναι υποβαθμισμένο. Οι πρωτοβουλίες που κατά καιρούς έχουν αναληφθεί είναι αποσπασματικές, γι’ αυτό δεν είχαν ουσιαστικό αποτέλεσμα. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε, ότι η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος προστασίας της Παμβώτιδας εκκρεμεί επί δεκαετία και πλέον!
Για την αντιμετώπιση αυτών των σοβαρών προβλημάτων έχουν μελετηθεί εναλλακτικές προτάσεις, οι οποίες περιλαμβάνονται στο εγκεκριμένο Σχέδιο Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής Ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος Ηπείρου (ΦΕΚ 2292Β’/2013). Δυστυχώς όμως, καμία ενέργεια δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα για την υλοποίηση κάποιας εξ αυτών.
Επειδή η κατάσταση επιδεινώνεται, προτείνω όπως το θέμα συζητηθεί στην Επιτροπή μας, προκειμένου να αναδειχθεί η αναγκαιότητα να περάσουμε επιτέλους από τα λόγια στις πράξεις. Έχουμε χρέος να το πράξουμε έναντι του τόπου και των συμπολιτών μας”.
Ο Σταύρος Καλογιάννης προτείνει να κληθούν στη συνεδρίαση της Επιτροπής, εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας των συναρμόδιων Υπουργείων Περιβάλλοντος και Υποδομών, ώστε να ενημερώσουν την Επιτροπή για τις προτάσεις και τις ενέργειές τους επί αυτών των σοβαρών θεμάτων.