Παπαδοπουλος Super Markets
Εργαστήριο Κλινικής Ακτινολογίας και Απεικόνισης του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 02 Ιούνιος 2020 13:20
190463035.jpgΤο Εργαστήριο Κλινικής Ακτινολογίας και Απεικόνισης του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων αποτελεί ένα από τα κομβικότερα τμήματα του Νοσοκομείου, το οποίο υποδέχεται σχεδόν το σύνολο των ασθενών που διακινούνται μέσω Τακτικών Εξωτερικών Ιατρείων, Τμήματος Επειγόντων αλλά και των Κλινικών και Μονάδων του ΠΓΝΙ. Παράλληλα το Εργαστήριο αυτό αποτελεί το μοναδικό στην Ελλάδα κέντρο εκπαίδευσης στην Παιδιατρική Ακτινολογία και Νευροακτινολογία του Ευρωπαϊκού Σχολείου Ακτινολογίας (ESOR), όπως επίσης και το μοναδικό κέντρο σε Δημόσιο Νοσοκομείο στο οποίο πραγματοποιούνται εξετάσεις κατ’ αποκλειστικότητα σε ολόκληρη τη Δυτική Ελλάδα, τη Δυτική Μακεδονία και τα Ιόνια Νησιά.
Το Εργαστήριό μας, εκτός από τις συμβατικές απεικονιστικές πράξεις, καλύπτει όλο το φάσμα εξειδικευμένων παιδιατρικών εξετάσεων ξεκινώντας από την εμβρυϊκή ηλικία (πχ Μαγνητική Τομογραφία Εμβρύου, Υπερηχοτομογραφία Εγκεφάλου Νεογνών, ουροδυναμικές ακτινοσκοπικές εξετάσεις, λειτουργική απεικόνιση εγκεφάλου f-MRI κτλ), εξειδικευμένων εξετάσεων νευροακτινολογίας (MR Perfusion, Φασματοσκοπία, Δεσμιδογραφία, CT Perfusion, μελέτη αιμάτωσης χωρίς τη χρήση σκιαγραφικού φαρμάκου ASL κτλ) και Μαγνητική Καρδιάς, κατ’ αποκλειστικότητα για όλη την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας. Υπάρχουν μάλιστα πολλοί ασθενείς που προσέρχονται για την πραγματοποίηση εξειδικευμένων εξετάσεων παιδονευροακτινολογίας από όλη την Επικράτεια.
Την περίοδο της πανδημίας της COVID-19 το Εργαστήριο Κλινικής Ακτινολογίας και Απεικόνισης ΠΓΝΙ βρέθηκε στην πρώτη γραμμή, καλύπτοντας το σύνολο των απεικονιστικών εξετάσεων για τον έλεγχο υπόπτων κρουσμάτων ή ασθενών της νόσου, με ότι αυτό συνεπάγεται για την αύξηση των αναγκών σε ανθρώπινο δυναμικό.
Στην Απεικόνιση του Μαστού, το Εργαστήριο πραγματοποιεί όλο το εύρος των απεικονιστικών εξετάσεων (Ψηφιακές Μαστογραφίες, Υπερηχοτομογραφία Μαστού και Μαγνητική Μαστογραφία), ενώ παράλληλα πραγματοποιεί ειδικούς ελέγχους (μεγεθυντικές Spot Λήψεις, ακτινογράφηση χειρουργικών παρασκευασμάτων μαστού, τοποθέτηση σύρματος) καθώς επίσης και βιοψίες δια λεπτής βελόνης καθοδηγούμενες από υπέρηχο. Το τμήμα Μαστού του Εργαστηρίου πραγματοποιεί ετησίως δεκαπλάσιο αριθμό εξετάσεων από το σύνολο των εξετάσεων που πραγματοποιούνται από τους λοιπούς δημόσιους φορείς της ευρύτερης περιοχής, ενώ θα έπρεπε να υποδέχεται ως τριτοβάθμιο Νοσοκομείου μόνο τα ύποπτα περιστατικά για περαιτέρω έλεγχο. Ίσως η αναβάθμιση του εξοπλισμού των τμημάτων μαστού των λοιπών πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων δομών υγείας της περιοχής με την εγκατάσταση ψηφιακών μαστογράφων, θα εξυπηρετούσε τις ανάγκες προληπτικού ελέγχου των γυναικών και θα έδινε μεγαλύτερη άνεση στο ΠΓΝΙ να εξυπηρετήσει ασθενείς με ανάγκη εξειδικευμένου ελέγχου.
Τέλος το Εργαστήριο Ακτινολογίας & Απεικόνισης ΠΓΝΙ εργάζεται εντατικά για τη δημιουργία του πρώτου στην Ελλάδα κέντρου αντιμετώπισης ισχαιμικών εγκεφαλικών επεισοδίων (Stroke Center), το οποίο θα συμβάλλει καθοριστικά στην έγκαιρη αντιμετώπιση και αποκατάσταση των επιπτώσεων της ισχαιμίας στον Εγκέφαλο. 
Μέτρο για όλες τις επιλογές και τη λειτουργία του Εργαστηρίου είναι ο άνθρωπος, και μάλιστα στην πιο ευάλωτη μορφή του, ο πάσχων άνθρωπος. Με τον γνώμονα αυτό θα συνεχίσουμε να παρέχουμε υψηλής ποιότητας τριτοβάθμια νοσοκομειακή περίθαλψη και να στηρίζουμε τις δομές υγείας που είναι επιφορτισμένες με την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, οι οποίες είναι απαραίτητο να λειτουργούν απρόσκοπτα.