Παπαδοπουλος Super Markets
Επιστολή Γ. Αμυρά προς Ι. Πλακιωτάκη για την προσβασιμότητα αναπήρων στα πλοία Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 19 Δεκέμβριος 2019 11:25
1647379468.jpgΕπιστολή προς τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Ιωάννη Πλακιωτάκη, απέστειλε ο βουλευτής Ιωαννίνωντης Νέα Δημοκρατίας,ΓιώργοςΑμυράς, ζητώντας  τη βελτίωση της προσβασιμότητα των Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ) στα πλοία ανοιχτού τύπου.
Τον Αύγουστο του 2018 μετά τον εγκλωβισμό ενός συμπολίτη μας,ατόμου με αναπηρία, στο πάρκινγκ επιβατηγού-οχηματαγωγού πλοίου (ferryboat) που εκτελούσεδρομολόγιο προς Θάσο,οι ναυτιλιακές εταιρίες υποχρεώθηκαν στην  προμήθεια καθίσματος – φορείου σε όλα τα επιβατηγά πλοία, για τηνμεταφορά των ΑμεΑ στους χώρουςενδιαίτησης επιβατών.
Όπως επισημαίνει ο Γιώργος Αμυράς, έχουν καταγραφεί περιπτώσεις  κατά τις οποίες η μεταφορά από το αμαξίδιο προς το κάθισμα – φορείο καθίσταταιεπίπονη  έως και απαγορευτική για τη σωματική  ακεραιότητα του ατόμου. Η ενδεδειγμένη λύση,σύμφωνα με εκπροσώπους των ΑμεΑ, είναι η τοποθέτησηαναβατορίουή ανελκυστήρα στα επιβατηγά πλοία.
«Με κοινό στόχο  την άρση του αποκλεισμού  των επιβατών με αναπηρία και γνωρίζοντας το πραγματικό ενδιαφέρον σας, για θέματα που άπτονται της ισότητας των πολιτών, ζητώ την συμβολή σας για  άμεση λύση» επισημαίνει ο Γιώργος Αμυράς κλείνοντας την επιστολή του προς τον υπουργό Ναυτιλίας.
Υπενθυμίζεταιότι ο βουλευτής με επιστολές του προς τον Δήμαρχο Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη και την Πρόεδρο της Επιτροπής Ισότητας,  Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, Σοφία Βούλτεψη, έχει ζητήσει την κατασκευή ράμπας στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη ώστε να διασφαλιστεί η προσβασιμότητα σε άτομα με κινητικά προβλήματα.
 
 
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής:
Προς υπουργό
Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής
 
Αξιότιμεκ. Υπουργέ,
 
Με την παρούσα επιστολή, θα ήθελα να ζητήσω τηνσυμβολή σας στη βελτίωση της προσβασιμότητας σε επιβατηγά πλοία, των Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ).
Έχει παρατηρηθεί, οι επιβάτες που ανήκουν στην ευαίσθητη κοινωνική ομάδα των ΑμεΑ να παραμένουν στα οχήματά τους, όταν ταξιδεύουν με πλοία ανοικτού τύπου, καθώς αδυνατούν να μετακινηθούν από τον χώρο του γκαράζ στους χώρους ενδιαίτησης επιβατών. Η μετακίνησή τους με τα διατιθέμενα επί του πλοίου μέσα είναι εξαιρετικά δυσχερής και η συνδρομή των ανειδίκευτων, για τον σκοπό αυτό, μελών του πληρώματος μη ενδεδειγμένη.
Επισημαίνεται ότι, μετά το περιστατικό εγκλωβισμού ενός συμπολίτη μας,ατόμου με αναπηρία, στο πάρκινγκ επιβατηγού-οχηματαγωγού πλοίου (ferryboat)  προς Θάσο τον Αύγουστο του 2018, το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής προέβη σε ενέργειες για την υποχρέωση  εφοδιασμού καθίσματος - φορείου για τη μεταφορά των ΑμεΑ σε όλα τα επιβατηγά πλοία.
Ωστόσο, το ζήτημα δεν επιλύεται. Υπάρχουν περιπτώσεις που η μεταφορά του ατόμου από το αμαξίδιo του προς το κάθισμα-φορείο είναι επίπονη, επικίνδυνη  έως και απαγορευτική για τη σωματική του ακεραιότητα. Ενδεδειγμένη λύση αποτελεί ο εξοπλισμός των πλοίων με αναβατόριο ή ανελκυστήρα ή κυλιόμενη κλίμακα ελεγχόμενης κίνησης από το πλήρωμα.
Με κοινό απώτερο στόχο  την άρση του αποκλεισμού  των επιβατών με αναπηρία και γνωρίζοντας το πραγματικό ενδιαφέρον σας  για θέματα που άπτονται της ισότητας των πολιτών, ζητώ την συμβολή σας  για μια ουσιαστική λύση.
 
Αναμένοντας, σας ευχαριστώ θερμά.