Παπαδοπουλος Super Markets
Η Λαϊκή Συσπείρωση για το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 12 Δεκέμβριος 2019 14:42
2788737803.jpgΠρο ημερήσιας η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης έθεσε το ζήτημα της διακοπής του νερού σε λαϊκή οικογένεια της πόλης για ανεξόφλητους λογαριασμούς αστρονομικού ποσού 360 ευρώ! Στη συγκεκριμένη περίπτωση η ΔΕΥΑΙ προχώρησε και σε αφαίρεση του υδρομέτρου και μάλιστα το μεσημέρι της Παρασκευής, σε ώρα και μέρα δηλαδή που ήταν πρακτικά αδύνατο να απευθυνθούν σε κάποιον. Χαρακτήρισε το περιστατικό απαράδεκτο αλλά και αποκαλυπτικό για τον αντιλαϊκό χαρακτήρα της Δημοτικής Αρχής που γίνεται κυριολεκτικά απάνθρωπη απέναντι στα λαϊκά στρώματα. Απαίτησε να μην γίνει καμία διακοπή νερού σε λαϊκή κατοικία και η Δημοτική Αρχή να ενημερώσει για τη λίστα των μεγαλοοφειλετών επιχειρηματιών που χρωστάνε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ που παραμένουν ανείσπρακτα.
Σε σχέση με το Τεχνικό Πρόγραμμα ανέφερε: “Και το Τεχνικό Πρόγραμμα είναι εναρμονισμένο με το μεσοπρόθεσμο για το 2020 που προβλέπει ανώτατο ύψος κρατικής χρηματοδότησης, για το σύνολο των δήμων 1,7 δις. Όμως ούτε καν τα κονδύλια του 2019 δεν δόθηκαν ολοκληρωμένα, δόθηκε μόνο ένα τμήμα. Αν βάλουμε τις ανελαστικές δαπάνες, μισθούς, ασφάλειες, συμβασιούχους κλπ το αποτέλεσμα θα αποδείξει ότι οι πόροι της Τοπικής Διοίκησης από τα λαϊκά στρώματα με φόρους, τέλη κλπ ξεπερνούν τους πόρους του κεντρικού κράτους.
Μ αυτή την έννοια, για εμάς είναι ξεκάθαρο ότι είναι αναγκασμένοι οι Δήμοι να κάνουν μια διαχείριση κομμένη και ραμμένη στην διαχείριση του κεντρικού κράτους, στη βάση των μνημονιακών εντολών και βεβαίως να αναπαράγουν τη φτώχεια. Κι εδώ υπάρχει βαριά ευθύνη στη νέα Δημοτική Αρχή ανεξάρτητα από πόσες μέρες έχει διανύσει στη διοίκηση του Δήμου γιατί από την πρώτη στιγμή κι όσες μέρες κι αν περάσουν δεν θα σταματήσει να αποδέχεται το ρόλο της, δηλαδή την αναπαραγωγή της φτώχειας και της συνέχισης της διαχείρισης αυτής της πολιτικής.
Στο τεχνικό πρόγραμμα δεν υπάρχει ΚΑΝΕΝΑ έργο αντιπυρικής προστασίας και ΚΑΝΕΝΑ έργο αντισεισμικής θωράκισης.
Κανένα έργο αντιπλημμυρικής προστασίας. Η μοναδική μελέτη που θα ανατεθεί σε ιδιώτη για τη διευθέτηση ενός ρέματος στα Κάτω Μάρμαρα δεν αλλάζει το γενικό κανόνα αφού κάθε χρόνο συγκεκριμένες περιοχές της πόλης πλημμυρίζουν. Τέτοια προβλήματα πλέον η επιστήμη τα έχει λύσει, αρκεί να γίνουν συγκεκριμένα έργα.
Στο τεχνικό πρόγραμμα δεν προβλέπεται ΚΑΝΕΝΑΣ νέος παιδικός σταθμός κι ας έμειναν 150 βρέφη και νήπια εκτός δομών
ΚΑΜΙΑ ανέγερση νέων σύγχρονων σχολείων. Τα έργα που αποτυπώνονται είναι μπαλώματα και επισκευές στα υπάρχοντα κτίρια.
Ενώ στη σημερινή συνεδρίαση θα αποφασίσουμε και για τα τέλη νεκροταφείων, στο τεχνικό πρόγραμμα δεν μπαίνει κανένας σχεδιασμός για δημοτικό αποτεφρωτήρα
Την ίδια στιγμή, όσο μακρινό κι αν φαίνεται, μέσα από το τεχνικό πρόγραμμα προχωρά η αλλαγή και των εργασιακών σχέσεων. 200.000 χιλιάδες ευρώ συνολικά θα δώσει μέσα στο 2020 ο Δήμος για συμβούλους υποστήριξης και τεχνικούς συμβούλους. Με τα ίδια χρήματα μπορούσαμε να προσλάβουμε 16 μηχανικούς όχι μόνο για να ωριμάσουν μελέτες αλλά για να δουν και άλλα θέματα όπως οι παιδικές χαρές
Συγκεκριμένα για τις παιδικές χαρές, με μια μικρή έρευνα βρήκαμε άλλους δήμους που με σχετικά μικρά κονδύλια έχουν προχωρήσει στην πιστοποίηση παιδικών και δεν θα αναφερθούμε μόνο στο Δήμο Πατρέων που με 10.000 ευρώ προχώρησε στην πιστοποίηση του συνόλου των παιδικών σταθμών, αλλά και στο Δήμο Κέρκυρας που με 3 χιλιάδες πιστοποίησε 6 παιδικές χαρές. Τίποτα από αυτά δεν προγραμματίζεται για το 2020 στο τεχνικό πρόγραμμα κι ας υπάρχει πλέον η δυνατότητα να ενταχθούν και στο πρόγραμμα Φιλόδημος. Καμία μέριμνα ώστε τα νέα ζευγάρια να μπορούν να πάνε τα παιδιά τους σε ένα χώρο, χωρίς να πρέπει να πληρώσουν.
Αντίθετα τι βλέπουμε; 418.000 ευρώ σε μελέτες και μελετητικά γραφεία ώστε να φτιάξουμε το κέντρο της πόλης ένα πανάκριβο εμπορικό και τουριστικό κέντρο (όπως και σε όλες τις πόλεις στην Ελλάδα και πανευρωπαϊκά) για να επισκέπτονται και να ψωνίζουν οι πλούσιοι τουρίστες. Πέρα έξω και μακριά από την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.
Τέλος σε σχέση με τη μεταστέγαση του εργοταξίου, το οποίο κατά κοινή αποδοχή ρυπαίνει τη λίμνη, βλέπουμε στο τεχνικό πρόγραμμα ότι δεν έχει ολοκληρωθεί απολύτως καμία μελέτη, παρόλα αυτά προϋπολογίζεται για το έργο 1 εκ ευρώ. Επειδή έγινε μεγάλη συζήτηση για τη διαβούλευση που προηγήθηκε του τεχνικού προγράμματος, εμείς να σημειώσουμε ότι δεν είδαμε καμία κριτική από το Φορέα Διαχείρισης της Παμβώτιδας. Αντίθετα διαβάσαμε ότι το τεχνικό πρόγραμμα εγκρίθηκε ομόφωνα. Κατ αρχή είναι απορίας άξιον το πως καταλήξατε στο συγκεκριμένο ποσό αφού δεν έχετε καμία μελέτη. Σε κάθε περίπτωση αν τελικά γίνει το έργο μέσα στο 2020 όπως λέτε, το μοναδικό σίγουρο είναι ότι θα σημάνει αναπροσαρμογή των ανταποδοτικών τελών μιας και δεν προβλέπεται καμία χρηματοδότηση για το έργο παρά μόνο από τα ανταποδοτικά.
Στο ίδιο μήκος κύματος άλλωστε, θα αποφασίσουμε στο επόμενο θέμα ακόμη ένα χαράτσι σε βάρος του λαού το ΤΑΠ, για το οποίο εξαντλείτε τα περιθώρια του νόμου και θα ψηφίσετε το ψηλότερο δυνατό.
Στο Τεχνικό πρόγραμμα για εμάς, θα έπρεπε να αποτυπώνονται οι κοινωνικές πολιτικές που έχουν σχέση με τις ανάγκες του λαού, με τα τεράστια επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας. Αντ' αυτού βλέπουμε πάλι πως οι βασικοί άξονες είναι : αναπλάσεις με στόχο την ανάπτυξη των επιχειρήσεων στο χώρο της διασκέδασης, στους εργολάβους, στην εμπορευματοποίηση της δημόσιας γης και στις ιδιωτικοποιήσεις. Αυτή η τάση καταγράφεται τόσο στα συνεχιζόμενα όσο και στα νέα έργα που προγραμματίζονται.
Αρνείστε να αγγίξετε τα αποθεματικά του Δήμου για να τα χρησιμοποιήσετε για λαϊκές ανάγκες άρα ομολογείτε ότι για τα ελάχιστα αυτά έργα θα φέρετε νέα αύξηση στην φορολογία παρά την προηγούμενη προσπάθειά σας να πείσετε ότι δήθεν κάνετε φιλολαϊκή πολιτική
Εμείς θα χαλάσουμε την ευρεία συναίνεση του Δημοτικού Συμβουλίου και θα καταψηφίσουμε το τεχνικό πρόγραμμα. Δεν συναινούμε στα βασικά, που είναι ο τρόπος ανάπτυξης . Είμαστε και θα συνεχίσουμε να είμαστε υπερ μιας ανάπτυξης που θα βάζει στο επίκεντρο τον άνθρωπο και τις σύγχρονες ανάγκες του. Φυσικό είναι να μην έχετε τη συναίνεσή μας σε ένα τεχνικό πρόγραμμα που στο επίκεντρο βάζει τις ανάγκες του κεφαλαίου, τα κέρδη της μεγαλοεργοδοσίας.