Παπαδοπουλος Super Markets
Δήμος Ιωαννιτών: Ανακοίνωση για το Μουσικό Σχολείο Εκτύπωση E-mail
Δευτέρα, 09 Δεκέμβριος 2019 14:33
3899061759.jpgΗ σημερινή Δημοτική Αρχή από τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου ήρθε αντιμέτωπη με τα προβλήματα στέγασης του Μουσικού Σχολείου Ιωαννίνων.
Αναγνωρίζοντας ότι πρόκειται για ένα σχολείο αυξημένων απαιτήσεων, ξεκινήσαμε άμεσα τον διάλογο και την διαδικασία διερεύνησης εναλλακτικών λύσεων για την στέγασή του.
Αφορμή για την διαδικασία αυτή είναι το πόρισμα της Επιτροπής Καταλληλότητας η οποία διαπιστώνει «αδυναμία άδειας καταλληλότητας αν δεν γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες». 
Αυτό δεν σημαίνει ότι το κτίριο είναι ακατάλληλο ή επικίνδυνο. Η έκδοση ωστόσο της άδειας είναι απαραίτητη και προβλεπόμενη από τη νομοθεσία διαδικασία.
Ο Δήμος επικοινώνησε με τον ιδιοκτήτη του κτιρίου και έλαβε την απάντηση ότι αδυνατεί να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες.
Έτσι ξεκίνησε την διαδικασία ανεύρεσης λύσης με προοπτική αυτή να συμφωνηθεί και να μπει σε εφαρμογή από τη νέα σχολική χρονιά (Σεπτέμβριος 2020). Ουδέποτε τέθηκε θέμα αλλαγής στέγης εν μέσω της τρέχουσας σχολικής χρονιάς.
Στο πλαίσιο αυτό και με ενημέρωση της Διεύθυνσης του σχολείου για όλες τις ενέργειες του Δήμου έγινε αυτοψία στις εγκαταστάσεις της Περιβλέπτου.
Ενώ λοιπόν η διαδικασία αυτή ήταν σε εξέλιξη, η Διεύθυνση του Μουσικού Σχολείου απέστειλε επιστολή στο Δήμαρχο με την οποία του καταλογίζει αβάσιμα προθέσεις και σκοπιμότητες αποκρύπτοντας το έμπρακτο ενδιαφέρον για λύση όπως αποτυπώθηκε μέχρι σήμερα.
Οι καθηγητές του Μουσικού Σχολείου, οι οποίοι υποκινούν και τους μαθητές αποκρύπτοντας τα πραγματικά γεγονότα ή παραποιώντας μέρος αυτών σε όλες τις συναντήσεις που έγιναν μέχρι σήμερα ζητούν επίμονα την ανεύρεση κτιρίου εντός της πόλης, κάτι που δεν είναι εφικτό.
Ζητούν επίσης την ανέγερση νέου σχολικού κτιρίου, διαδικασία που είναι εξαιρετικά χρονοβόρα όταν η επίλυση των προβλημάτων πρέπει να είναι άμεση.
Σημειώνεται ότι ο ιδιοκτήτης του κτιρίου δεν έχει εκδηλώσει καμία πρόθεση μεταφοράς άλλης σχολικής δομής στο συγκεκριμένο συγκρότημα.
Οι καθηγητές του Μουσικού Σχολείου εκτιμούν ότι η Περίβλεπτος είναι πολύ μακριά από την πόλη, επιχείρημα που επαναλαμβάνουν και οι μαθητές.
Επιπλέον οι εκπαιδευτικοί θέτουν ζητήματα ασφάλειας, απώλειας χρόνου κι άλλα.
Η Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων δείχνοντας έμπρακτα ότι το μόνο που επιθυμεί είναι η λύση των προβλημάτων του Μουσικού, τα οποία έχουν αναδείξει τα τελευταία χρόνια οι καθηγητές του και οι μαθητές, θα περιμένει την πλήρη και τεκμηριωμένη πρόταση από τους ίδιους ενώ παράλληλα απευθύνεται στην ΕΛΜΕ Ιωαννίνων και στην Διεύθυνση Εκπαίδευσης ζητώντας την δική της πρόταση τόσο για την μεταστέγαση του Μουσικού Σχολείου όσο και την αξιοποίηση σχολικών συγκροτημάτων που βρίσκονται λίγα χιλιόμετρα από την πόλη και παραμένουν κλειστά. 
 
Η επιστολή του Μουσικού Σχολείου:
 
«Για την απόφαση περί μετεγκατάστασης του Μουσικού Σχολείου Ιωαννίνων στην Περίβλεπτο»
 
Κύριε Δήμαρχε,
Η απόφασή σας – τελεσίγραφο για την μετεγκατάσταση του Μουσικού Σχολείου Ιωαννίνων στην Περίβλεπτο, αιφνιδίασε δυσάρεστα ολόκληρη τη σχολική κοινότητά μας, αφού δεν λαμβάνει καθόλου υπόψιν ούτε τα πραγματικά δεδομένα, ούτε τις πραγματικές ανάγκες του σχολείου, ούτε τις αγωνίες και το άγχος των μαθητών και των γονέων και ούτε τις συνέπειες που προκαλεί.
Συγκεκριμένα,
1. Η μοναδικότητα του σχολείου μας απαιτεί τη λειτουργία του, εντός του αστικού ιστού της πόλης, ώστε να είναι προσβάσιμο σε όλους και ιδίως στους μαθητές της πόλης, που αποτελούν και τον κύριο όγκο. Είναι αυταπόδεικτο (υπάρχει η εμπειρία των Δολιανών), ότι η όποια απομάκρυνσή του λειτουργεί εις βάρος της ομαλής λειτουργίας του και συμβάλλει καθοριστικά στη μη βιωσιμότητά του και εντέλει στο κλείσιμό του. Τα αποτελέσματα της απόφασής σας, είναι ήδη εμφανή αφού αρκετοί γονείς προσέρχονται και δηλώνουν ότι δεν θέλουν να φοιτήσουν τα παιδιά τους στο Μουσικό Σχολείο και ότι από το Σεπτέμβριο θα ζητήσουν μετεγγραφή σε άλλο σχολείο. Παρόμοιες σκέψεις ασφαλώς, είναι βέβαιο ότι θα κάνουν και οι γονείς που θα επιθυμούσαν να φοιτήσουν στο σχολείο μας τα παιδιά τους από την επόμενη σχολική χρονιά.
2. Ως λόγο της επείγουσας απόφασής σας, προβάλλετε την έλλειψη στατικής επάρκειας του κτηρίου και τους φόβους σας για πιθανή κατάρρευσή του, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους μαθητές, σε περίπτωση ενδεχόμενου σεισμού. Αν όμως έτσι έχουν τα πράγματα, πώς μπορούμε να πείσουμε εμείς τους μαθητές μας να μπαίνουν στο σχολείο μέχρι τον Σεπτέμβριο όταν εσείς σκοπεύετε να κάνετε την μετεγκατάσταση; Ήδη η αγωνία είναι εμφανής σε μαθητές, γονείς και σε όλους εμάς.
3. Σε ό,τι αφορά τα τμήματα Ένταξης που λειτουργούν στο σχολείο μας, λυπηθήκαμε αφάνταστα όταν από συνεργάτη σας εκφράστηκαν προθέσεις να καταργηθούν, προκειμένου οι αίθουσες των κτηρίων στην Περίβλεπτο να καταστούν επαρκείς για τους υπόλοιπους μαθητές. Αν και εμείς θεωρούμε ότι τα ανωτέρω δεν εντάσσονται και στις δικές σας προθέσεις, σας υπενθυμίζουμε ότι δεν έχετε αυτό το νομικό δικαίωμα και επιπλέον σας καταθέτουμε και την ηθική διάσταση του θέματος. Διότι κανείς μα κανείς δεν δικαιούται να στερήσει από μαθητές με μαθησιακά και άλλα προβλήματα το δικαίωμα να φοιτούν σε Μουσικό Σχολείο.
4. Ασφαλώς δεν θα γνωρίζετε, κ. Δήμαρχε, ότι από την τρέχουσα σχολική χρονιά, το Μουσικό Σχολείο Ιωαννίνων έχει οριστεί να λειτουργεί στις Πανελλήνιες Εξετάσεις και ως εξεταστικό κέντρο των μαθητών από όλη την Ήπειρο για την εισαγωγή στις σχολές Μουσικολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (Άρτα), Κέρκυρας και ΠΑ.ΜΑΚ. Όπως εύκολα είναι αντιληπτό, η ενδεχόμενη μετεγκατάσταση του σχολείου μας στην Περίβλεπτο θα γίνει αφορμή να μεταφερθεί το εξεταστικό κέντρο σε άλλη πόλη (πιθανότατα στην Άρτα), γεγονός που θα σημάνει αυτόματα υποβάθμιση του Μουσικού Σχολείου Ιωαννίνων και της πόλης μας.
5. Τα δύο κτήρια της Περιβλέπτου, στα οποία σκοπεύετε να μετεγκαταστήσετε το σχολείο μας, βρίσκονται όπως είδατε, σε απόσταση εξήντα-εβδομήντα μέτρα το ένα από το άλλο. Την απόσταση αυτή, θα πρέπει οι μαθητές μας να τη διανύουν, μέσα σε δύσκολες καιρικές συνθήκες, δύο και τρεις φορές ημερησίως, προκειμένου να μεταβαίνουν από το ένα κτήριο στο άλλο και να διδάσκονται σύμφωνα με το πρόγραμμα τα γενικά μαθήματα και μουσικά μαθήματα και αντιστρόφως. Η συνεχής όμως μετακίνηση των μαθητών από το ένα κτήριο στο άλλο, θα δημιουργεί καθημερινά προβλήματα στη λειτουργία του σχολείου αφού τα διαλείμματα είναι πεντάλεπτα και οι μαθητές δεν θα προσέρχονται έγκαιρα στο μάθημα. Πέραν όμως αυτού, τίθεται για τους μαθητές και θέμα ασφάλειας, αφού οι εφημερεύοντες καθηγητές είναι  αδύνατο να εποπτεύουν συνεχώς το χώρο όπου θα κινούνται οι μαθητές ευρισκόμενοι στο δρόμο εκτός του αύλειου χώρου του βασικού κτηρίου, πηγαίνοντας από το ένα κτήριο στο άλλο. Πιστεύετε αλήθεια, κ. Δήμαρχε, ότι θα υπάρξει γονέας που θα δεχτεί αδιαμαρτύρητα αυτήν την ταλαιπωρία των παιδιών; Προσθέστε στα ανωτέρω ότι η μεγάλη απόσταση του σχολείου από την πόλη στερεί τη δυνατότητά τους να προσέρχονται στο σχολείο προκειμένου να ενημερωθούν για την πρόοδο των παιδιών. Και επειδή στο σχολείο όπως προαναφέρθηκε λειτουργούν και τμήματα ένταξης, δηλαδή τμήματα μαθητών με μαθησιακά και άλλα προβλήματα, ποιος και πώς θα μεταφέρει τα παιδιά στο σπίτι τους ή στο νοσοκομείο σε περίπτωση που αρρωστήσουν (π.χ. επιληπτικό επεισόδιο);
 
 
Κύριε Δήμαρχε,
Ως δημότες της πόλης των Ιωαννίνων μπορούμε να αντιληφθούμε την προσπάθειά σας για εξοικονόμηση πόρων, λόγω της μη καταβολής μισθώματος στον εκμισθωτή-ιδιοκτήτη, όμως είναι αδιανόητο όταν συμβαίνει αυτό εις βάρος των μαθητών και του δικαιώματός τους για δωρεάν μουσική παιδεία. Και το δικαίωμα αυτό, εμμέσως πλην σαφώς, τους το στερείτε με την απομάκρυνση του σχολείου από την πόλη.
 
Για όλους τους παραπάνω λόγους και με πλήρη επίγνωση των υποχρεώσεών μας απέναντι στους μαθητές και στο σχολείο μας, σχολείο που παράγει πολιτισμό και θα έπρεπε να αποτελεί το στολίδι της πόλης, 
ΟΜΟΦΩΝΑ
είμαστε υποχρεωμένοι να σταθούμε απέναντι στην απόφασή σας και να προτείνουμε:
 
1. Εξεύρεση κτηρίου εντός της πόλης, που με τις κατάλληλες παρεμβάσεις να μπορεί να λειτουργήσει ως Μουσικό Σχολείο σύμφωνα με τις απαιτούμενες προδιαγραφές
2. Εξεύρεση οικοπέδου εντός των ορίων της πόλης όπου να ανεγερθεί κατάλληλο κτήριο για τη λειτουργία του Μουσικού Σχολείου. Εφόσον βρεθεί οικόπεδο, η όλη διαδικασία μπορεί να ενταχθεί σε προγράμματα και να ολοκληρωθεί σύντομα. Σας υπενθυμίζουμε, ότι σύμφωνα με το Διευθυντή Περιφερειακής Εκπαίδευσης Ηπείρου υπάρχουν κονδύλια για ανέγερση σχολικών κτηρίων εφόσον υπάρχει οικόπεδο.
 
Ελπίζουμε να λάβετε σοβαρά υπόψιν τις προτάσεις μας και να τροποποιήσετε την απόφασή σας. 
 
Με πολλή εκτίμηση, 
 
  Ο Σύλλογος Διδασκόντων του                                                                                         Ο Διευθυντής 
Μουσικού Σχολείου Ιωαννίνων                        
     ΕΠΟΝΤΑΙ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ                                                                                               Τσάνης Αθανάσιος
            ΠΕ04, ΦΥΣΙΚΟΣ