Παπαδοπουλος Super Markets
Ο Ισραηλινός Νομπελίστας βιολόγος, Aaron Ciechanover, στην Ελλάδα επίτημος διδάκτωρ Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 22 Νοέμβριος 2019 13:51
2816612377.jpgΟ  κάτοχος του Βραβείου Νομπέλ και γνωστός καθηγητής Έρευνας της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Technion του Ισραήλ, Δρ. Aaron Ciechanover, θα επισκεφθεί τα Ιωάννινα και την Αθήνα στις 27-29 Νοεμβρίου όπου θα ανακηρυχθεί επίτημος διδάκτωρ και θα δώσει διάλεξεις.
Συγκεκριμένα, στις 27 του μηνός (βλέπε σημείωμα),* ο Δρ. Ciechanover θα ανακηρυχθεί Επίτημος Διδάκτωρ του Τμήματος Χημείας της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, όπου θα δώσει και διάλεξη με θέμα: «O σημαντικός ρόλος της ηθικής σε μια εποχή ραγδαίας τεχνολογικής προόδου» (The important role of ethics in an era of fast technological progress.”).   Στην τελετή θα παρευρεθεί ο Δήμαρχος και Πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας της πόλης, κ. Μωυσής Ελισάφ.
 
 Την επομένη, ο Ισραηλινός Νομπελίστας θα δώσει ομιλία στην Σχολή Μωραϊτη στην Αθήνα.
 
Ο βιολόγος Ciechanover έλαβε το βραβείο Νομπέλ Χημείας το 2004  μαζί τους καθηγητές Avram Hershko και Ιrwin Rose για την ανακάλυψη του μορίου Ubiquitin που αποτελεί μέρος του μηχανισμού απαλλαγής και ανανέωσης των πρωτεϊνών των κυττάρων σε ζωντανούς οργανισμούς. Τυχόν δυσλειτουργία του μηχανισμού στον ανθρώπινο οργανισμό προκαλεί όγκους, δηλαδή καρκίνο.  Με βάση την ανακάλυψη του Ισραηλινού επιστήμονα και των συναδέλφων του, έχουν αναπτυχθεί φάρμακα για την καταπολέμηση κάποιων ειδών καρκίνου. 
 
Ο Δρ. Ciechanοvor γεννήθηκε στη Χάιφα το 1947. Σπούδασε ιατρική στην Ιατρική Σχολή του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ στο Νοσοκομείο Hadassah, ενώ έλαβε διδακτωρικό στις Επιστήμες από το Πανεπιστήμιο Technion. Από το 1977, διεξάγει έρευνες και διδάσκει στο Technion, ένα από τα κορυφαία ιδρύματα στον κόσμο στην τεχνολογία και τις επιστήμες.  
 
Η επίσκεψη του στην Ελλάδα διοργανώνεται από τον Σύλλογο Φίλων του Technion. 
 
*Σημείωμα: Η τελετή αναγόρευσης του Δρ. Ciechanover σε επίτημο διδάκτωρα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων θα λάβει χώρα την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2019, ώρα 19:00 στην Αίθουσα Τελετών «Γιώργος Μυλωνάς»